Het boek ‘Het meisje in de trein’ van Paula Hawkins

Het boek ‘Het meisje in de trein’ van Paula Hawkins In mei 2015 verscheen het debuutboek van Paula Hawkins: ‘Het meisje in de trein’. Het boek breekt alle verkooprecords en de thriller wordt waanzinnig vaak verkocht. Het is al waanzinnig vaak vertaald. Ook de rechten van de film zijn al verkocht. Waar gaat dit boek nou eigenlijk over en waarom moeten we het lezen?

Wie is Paula Hawkins?

Paula Hawkins werd geboren in Zimbabwe. Hier groeide ze ook op, maar later verhuisde ze naar Londen. Eerder was ze journaliste voor een tijdschrift. Dit werk heeft ze ruim vijftien jaar met veel plezier gedaan. In Engeland en Amerika verscheen haar debuutboek ‘The girl on the train’ in januari 2015 en het was direct een groot succes.

Over Het meisje in de trein

  • ISBN: 9789400503885
  • Uitgeverij: AW Bruna
  • Aantal pagina’s: 360
  • Genre: thriller
  • Originele titel: The girl on the train

Rachel gaat elke dag met de trein en doet alsof ze ergens naar op weg is. Elle dag rijdt ze langs dezelfde huizen en elke dag moet ze ook even wachten bij een spoorwegovergang. Daar kan ze kijken naar een stel, dat vaak ’s ochtends op het terras aan het ontbijten is. Rachel vindt dit stel perfect en heeft een heel leven voor ze bedacht. Ze geeft het tweetal zelfs een naam. Ze fantaseert over hen en hoe hun leven moet zijn. Dan ziet ze op een dag iets en ze besluit ermee naar de politie te gaan. Het blijkt dat de vrouw, die Rachel Jess heeft genoemd, is vermist en Rachel raakt verwikkeld in een reeks vreemde gebeurtenissen. Had ze zich wel met deze zaak moeten bemoeien?

Alcoholisme

In de meeste boeken is de hoofdpersoon een personage waar je je gemakkelijk mee kunt identificeren. Rachel, de hoofdpersoon van ‘Het meisje in de trein’ is echter niet zo’n personage. Ze heeft te maken met een alcoholprobleem en haar waarnemingen zijn alles behalve betrouwbaar. Veel lezers hebben aangegeven dat ze Rachel helemaal niet zo’n leuk personage vonden. Ondanks dat konden ze niet stoppen met lezen.

Wereldwijd succes

Paula Hawkins scoort met haar debuutroman meteen een wereldwijd succes. Bij de release van het boek in Nederland ging de verkoop zo hard, dat de uitgeverij het aantal exemplaren al snel moest aanvullen. In mei 2015 werd bericht dat er iedere vijf seconden een boek wordt verkocht van Het meisje in de trein. Ook staat in mei 2015 het boek al reeds dertien weken op nummer 1 in de New York Times Bestsellerlijst. Ook in Engeland, waar de auteur vandaan komt, kwam het boek direct in de toplijsten. Het boek haalde al snel het record in van het boek The Da Vinci Code van Dan Brown. Dit is voor een debuut ongekend. Volgens veel boekenspecialisten wordt het boek dé hype van de zomer 2015. Ook in Nederland zijn er steeds meer mensen die het boek graag willen lezen. Veel mensen noemen het boek de nieuwe ‘Gone Girl’, geschreven door Gillian Flynn.

Reacties beroemdheden en recensies

De recensies voor ‘Het meisje in de trein’ zijn ontzettend lovend. Zo schrijft auteur Terry Hayes, bekend van het boek ‘Ik ben Pelgrim’ het volgende over het boek: “Wat een personages, wat een setting, wat een boek! Het is Alfred Hitchcock voor een nieuwe generatie.” Auteur Stephen King gaf aan dat hij niet kon slapen van dit boek en Steven Spielburg zei dat hij dit boek zo snel mogelijk wilde verfilmen. Auteur Tess Gerittsen gaf aan dat ze het boek niet weg kon leggen.

Verfilming van Het meisje in de trein

Steven Spielburg heeft de filmrechten van het boek reeds aangekocht. The girl on the train zal vermoedelijk in oktober 2016 in de bioscoop te zien zijn. Acteurs die we in deze film zullen zien zijn Emily Blunt, Lisa Kudrow, Haley Bennett en Justin Theroux.
© 2015 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Roman 'Into the water' van schrijfster Paula HawkinsRoman 'Into the water' van schrijfster Paula HawkinsDe debuutroman 'The girl on the train' van Paula Hawkins uit 2015 was erg succesvol. In 2017 werd het tijd voor haar twe…
Schrijfster Yvonne BrillSchrijfster Yvonne BrillSchrijfster Yvonne Brill is schrijfster van kinderboeken en ze is waarschijnlijk met name bekend door de paardenboekense…
Cecily von Ziegesar - schrijfster van onder meer Gossip GirlCecily von Ziegesar - schrijfster van onder meer Gossip GirlOngeveer dertig boeken heeft Cecily von Ziegesar op haar naam staan. Van het immens populaire Gossip Girl tot de spin-of…
Heimwee (kinderboek door Marja Baeten)recensieHeimwee (kinderboek door Marja Baeten)Ook al heb je het prima naar je zin op bij opa en oma of op sportkamp, je kunt last hebben van heimwee. Wat is het preci…

Verdwenen en vergeten beroepenVerdwenen en vergeten beroepenPersonages uit vroegere verhalen huren een porder in of gaan langs een parlevinker. We horen anekdotes over opa die een…
Bronnen en referenties
  • http://www.chicklit.nl/boekrecensies/159094/recensie-meisje-in-trein
  • http://www.awbruna.nl/web/Boek/9789044971453_Het-meisje-in-de-trein.htm
  • http://www.ad.nl/ad/nl/5600/Kunst-literatuur/article/detail/4005520/2015/05/07/Elke-5-seconden-wordt-Het-meisje-in-de-trein-verkocht.dhtml
  • https://www.goodreads.com/book/show/22557272-the-girl-on-the-train
Writingsuus (705 artikelen)
Laatste update: 30-12-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.