InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Taal > Schrijfster Yvonne Brill

Schrijfster Yvonne Brill

Schrijfster Yvonne Brill Schrijfster Yvonne Brill is schrijfster van kinderboeken en ze is waarschijnlijk met name bekend door de paardenboekenserie ‘Bianca’. Lees meer over Yvonne Brill, haar werk en bekijk een omschrijving van enkele van haar bekende boekenseries.

Het leven van

Het leven van Yvonne Brill begon op 19 juni 1942 in Amsterdam. Na het volgen van de HBS heeft ze een studie gevolgd aan de Kunstnijverheidsschool richting reclametekenen. Haar eerste opdrachten qua schrijven kwamen bij uitgeverij Van Gorcum vandaan. Haar echte doorbraak volgde toen uitgeverij Kluitman interesse toonde in haar boeken. Inmiddels zijn er al meer dan 2,5 miljoen boeken van haar in omloop. Brill is getrouwd en heeft twee zoons. Samen met haar man heeft ze ook geschreven onder het speudoniem ‘Jaap Helder’.

Bekende werken

Brill is met name bekend door haar kinderboekenseries. Inmiddels heeft Brill al meer dan 150 boeken op haar naam staan. Ze heeft onder andere de volgende series geschreven:

De serie ‘Clowntje Anders’

De serie ‘Clowntje Anders’ is geschreven voor kinderen in de leeftijd van 6 t/m 11 jaar. ‘Clowntje Anders’, oftewel Annette Leonie, is de dochter van een beroemde clown. In de boekenserie beleeft clowntje Anders verschillende avonturen. De serie bestaat uit negen boeken.

De serie ‘Rob en Rieneke’

De serie ‘Rob en Rieneke’ is een boekenserie die bestaat uit acht delen. De doelgroep is kinderen in groep 3.

De serie ‘Bianca’

De serie ‘Bianca’ is een zeer grote en succesvolle serie; de serie bestaat uit meer dan vijftig boeken. Het eerste boek van deze reeks verscheen in 1978. Hoofdrolspeelster is Bianca. Samen met haar vriendinnen beleeft zij veel avonturen met paarden. Kinderen met een passie voor paarden kunnen dan ook helemaal opgaan in deze boekenreeks.

De serie ‘Mieke en Meta’

De serie ‘Mieke en Meta’ gaat over een muzikale tweeling. Onder andere de volgende boeken zijn verschenen in deze serie:
 • Mieke en Meta maken muziek
 • Mieke en Meta spelen het klaar
 • Mieke en Meta op de camping
 • Mieke en Meta treden op

De serie ‘Pien en Paula’

De serie ‘Pien en Paula’ gaat over twee vriendinnen. De doelgroep is kinderen van tien jaar en ouder. Onder andere de volgende boeken zijn verschenen in deze serie:
 • Pien en Paula naar de Windhoek
 • Pien en Paula gaan logeren

De serie ‘Brenda’

De serie ‘Brenda’ is eveneens een paardenboekenserie. De hoofdpersoon is Brenda, meisje dat werkzaam is in de paardenwereld. Onder andere de volgende boeken zijn verschenen in deze serie:
 • Brenda en de wilde hengst
 • Brenda trekt door stad en land
 • Brenda en het zilveren paard
 • Brenda steelt de show
 • Brenda wint de race

De serie ‘Jella’

De serie ‘Jella’ is ook een paardenboekenserie. In deze serie draait het om Jella het paard. Jella is het lievelingetje van het meisje Anika. De doelgroep is kinderen tussen de tien en twaalf jaar. Onder andere de volgende boeken zijn verschenen in deze serie:
 • Jella het veulen
 • Jella als draver
 • Jella's grote kans
© 2011 - 2019 Dorine, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Literatuurquiz voor dementerenden: jeugdboekenLiteratuurquiz voor dementerenden: jeugdboekenOuderen met dementie, bijvoorbeeld door de ziekte van Alzheimer, die altijd graag boeken hebben gelezen, vinden het nu n…
KRO's Over de streepOver de streep is een televisieprogramma van de KRO dat wordt uitgezonden op Nederland 3. Presentator Arie Boomsma is aa…
Wie is de Mol 2017Wie is de Mol 2017Wie is de Mol is een spannend spelprogramma. Aan dit spelprogramma doen tien bekende Nederlanders mee. Op zaterdag 7 jan…
recensieRecensie: De Vijfde VrouwDe Vijfde Vrouw is deel zes in de inspecteur Wallander-serie van Henning Mankell. Opnieuw krijgt Wallander te maken met…
Spellingsalfabet - Woorden spellen in het buitenlandIn het buitenland is het vaak moeilijk om elkaar te begrijpen, vanwege vaak een taalbarière. In het Nederlands kunnen we…

Reageer op het artikel "Schrijfster Yvonne Brill"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Dorine
Gepubliceerd: 05-08-2011
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Taal
Schrijf mee!