Schrijfster Yvonne Brill

Schrijfster Yvonne Brill Schrijfster Yvonne Brill is schrijfster van kinderboeken en ze is waarschijnlijk met name bekend door de paardenboekenserie ‘Bianca’. Lees meer over Yvonne Brill, haar werk en bekijk een omschrijving van enkele van haar bekende boekenseries.

Het leven van

Het leven van Yvonne Brill begon op 19 juni 1942 in Amsterdam. Na het volgen van de HBS heeft ze een studie gevolgd aan de Kunstnijverheidsschool richting reclametekenen. Haar eerste opdrachten qua schrijven kwamen bij uitgeverij Van Gorcum vandaan. Haar echte doorbraak volgde toen uitgeverij Kluitman interesse toonde in haar boeken. Inmiddels zijn er al meer dan 2,5 miljoen boeken van haar in omloop. Brill is getrouwd en heeft twee zoons. Samen met haar man heeft ze ook geschreven onder het speudoniem ‘Jaap Helder’.

Bekende werken

Brill is met name bekend door haar kinderboekenseries. Inmiddels heeft Brill al meer dan 150 boeken op haar naam staan. Ze heeft onder andere de volgende series geschreven:

De serie ‘Clowntje Anders’

De serie ‘Clowntje Anders’ is geschreven voor kinderen in de leeftijd van 6 t/m 11 jaar. ‘Clowntje Anders’, oftewel Annette Leonie, is de dochter van een beroemde clown. In de boekenserie beleeft clowntje Anders verschillende avonturen. De serie bestaat uit negen boeken.

De serie ‘Rob en Rieneke’

De serie ‘Rob en Rieneke’ is een boekenserie die bestaat uit acht delen. De doelgroep is kinderen in groep 3.

De serie ‘Bianca’

De serie ‘Bianca’ is een zeer grote en succesvolle serie; de serie bestaat uit meer dan vijftig boeken. Het eerste boek van deze reeks verscheen in 1978. Hoofdrolspeelster is Bianca. Samen met haar vriendinnen beleeft zij veel avonturen met paarden. Kinderen met een passie voor paarden kunnen dan ook helemaal opgaan in deze boekenreeks.

De serie ‘Mieke en Meta’

De serie ‘Mieke en Meta’ gaat over een muzikale tweeling. Onder andere de volgende boeken zijn verschenen in deze serie:
 • Mieke en Meta maken muziek
 • Mieke en Meta spelen het klaar
 • Mieke en Meta op de camping
 • Mieke en Meta treden op

De serie ‘Pien en Paula’

De serie ‘Pien en Paula’ gaat over twee vriendinnen. De doelgroep is kinderen van tien jaar en ouder. Onder andere de volgende boeken zijn verschenen in deze serie:
 • Pien en Paula naar de Windhoek
 • Pien en Paula gaan logeren

De serie ‘Brenda’

De serie ‘Brenda’ is eveneens een paardenboekenserie. De hoofdpersoon is Brenda, meisje dat werkzaam is in de paardenwereld. Onder andere de volgende boeken zijn verschenen in deze serie:
 • Brenda en de wilde hengst
 • Brenda trekt door stad en land
 • Brenda en het zilveren paard
 • Brenda steelt de show
 • Brenda wint de race

De serie ‘Jella’

De serie ‘Jella’ is ook een paardenboekenserie. In deze serie draait het om Jella het paard. Jella is het lievelingetje van het meisje Anika. De doelgroep is kinderen tussen de tien en twaalf jaar. Onder andere de volgende boeken zijn verschenen in deze serie:
 • Jella het veulen
 • Jella als draver
 • Jella's grote kans
© 2011 - 2024 Dorine, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Literatuurquiz voor dementerenden: jeugdboekenLiteratuurquiz voor dementerenden: jeugdboekenOuderen met dementie, bijvoorbeeld door de ziekte van Alzheimer, die altijd graag boeken hebben gelezen, vinden het nu n…
Spellingsalfabet - Woorden spellen in het buitenlandIn het buitenland is het vaak moeilijk om elkaar te begrijpen, vanwege vaak een taalbarière. In het Nederlands kunnen we…
Een bril of lenzen?Een bril of lenzen?Men die een oogcorrectie nodig hebben, hebben de mogelijkheid om een bril of contactlenzen te kiezen. Het verschil tusse…
Met een bril meer kans op een baanMet een bril meer kans op een baanUit een Brits onderzoek bleek dat mensen met een bril eerder een baan krijgen dan mensen zonder bril. Het dragen van een…

Schrijver Jacques VriensJacques Vriens is een bekende kinderboekenschrijver van Nederlandse bodem. Leer meer over het leven van Jacques Vriens e…
Schrijfoefening: verschillende perspectieven oefenenSchrijfoefening: verschillende perspectieven oefenenWil jij een boek of een verhaal schrijven of jezelf verbeteren in je schrijfstijl? Dan kun je met deze schrijfoefening w…
Dorine (6 artikelen)
Gepubliceerd: 05-08-2011
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Taal
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.