Boek met een Doel: iemand steunen door te lezen

Boek met een Doel: iemand steunen door te lezen In Rotterdam is een bijzondere boekwinkel die je zo voorbij loopt als je niet let op de etalages. Het bevindt zich niet in een pittoresk of hypermodern pand, noch is er een opvallend uithangbord. Een eigen perceel heeft het zelfs niet, maar is onderdeel van Easy Repro. Binnen is een aparte ruimte ingericht voor gebruikte boeken. Men neemt er echter niet zomaar van alles aan; kwaliteit en kwantiteit zijn belangrijk. Het oogt zowel qua aanbod als qua inrichting niet als een tweedehands zaak. De opbrengst gaat naar een goed doel naar keuze van de klant.

Aanzet: overtollige ruimte

Alex Klingeman heeft een eigen bedrijf: Easy Repro. Dat verzorgt onder meer print- en kopieerwerk alsook het bedrukken van cd's en dvd's. Op een dag was er ruimte over in het pand. Daar moest iets nuttigs mee worden gedaan. Dus kwam Klingeman op het idee om een afdeling met tweedehands boeken te beginnen, maar dan wel een met een bijzonder detail; de opbrengst is bestemd voor enkele geselecteerde goede doelen waar de klanten zelf uit mogen kiezen. Dit gebeurt in twee filialen van Easy Repro. Het filiaal met meer boekenaanbod bevindt zich aan de Nieuwe Binnenweg 194 terwijl in de William Boothlaan op 15A ook aardig wat keuze is. Sinds de oprichting op 3 mei 2014, is al meer dan 10.000 euro opgehaald.

Hoe werkt het?

Er kan rustig worden gesnuffeld tussen de boeken. In de boeken vind je een boekenlegger waar de goede doelen op staan. Daar kruis je er een van aan. En dan afrekenen maar. Boek met een Doel zorgt dat het bedrag terechtkomt bij het gekozen doel. De goede doelen waaruit gekozen kan worden zijn:
 • De Zonnebloem
 • Ontmoeting
 • de Waterlelie
 • Terre des Hommes
 • Alzheimercentrum Erasmus MC
 • Voedselbanken.nl Rotterdam
 • Dierenambulance 010 - 4768750
 • Hoedje van Papier
 • Artsen Zonder Grenzen
 • War Child

Deze selectie doelen kan jaarlijks verschillen. Op de website van Boek met een Doel vind je hier altijd actuele informatie over.

Hoeveel betaal je?

De prijzen van de boeken zijn aangegeven met keurige stikkers die gelukkig gemakkelijk te verwijderen zijn na de aankoop. De kosten zijn niet te hoog. Ze variëren bij gewone boeken meestal van 2,50 tot een euro of 6-9. Boeken doneren kan gewoon de hele dag door, daar zijn geen speciale tijdstippen of ruimten voor. Je geeft die gewoon af aan een vrijwilliger. Soms is er niemand aanwezig bij Boek met een Doel. In dat geval kunnen boeken worden afgegeven bij medewerkers van Easy Repro. Grote hoeveelheden boeken worden gratis afgehaald in de regio's Rotterdam en Drechtsteden.

Hoe komen de boeken op de rekken?

Vrijwilligers wisselen elkaar enkele keren per week af om de afdeling netjes en op peil te houden. Boeken die er te lang staan, maken plaats voor nieuwe exemplaren. Die worden beoordeeld op kwaliteit en genre voordat ze worden geprijsd. Het bedrag wordt mede bepaald door prijzen van zulke boeken online op te zoeken. Er wordt inmiddels heel veel gebracht door klanten. Daardoor varieert het aanbod van bepaalde genres vaak. Naast de gebruikelijke fictie die zowel bestaat uit lectuur als uit literatuur, is er ook veel non-fictie beschikbaar. Een greep uit de grote hoeveelheid aan genres in non-fictie:
 • Gezondheid
 • Psychologie
 • Studieboeken
 • Kunst
 • Muziek
 • Religie
 • Geschiedenis

Van rommelige boel naar professionele uitstraling

Met zoveel boeken die wekelijks binnenkomen en die gesorteerd, geprijsd en geplaatst moeten worden, was het zeker de eerste tijd vaak een rommelige boel. Gerard Majoor, die de leiding heeft over Boek met een Doel, schepte niet alleen orde in de chaos, maar ook gaf hij de ruimte een professionele uitstraling. Hij zorgde voor nette stevige boekenkasten en een betere inrichting van de afdeling. Majoor heeft enkele belangrijke taken. Hij neemt onder meer vrijwilligers in dienst en bepaalt de regels voor het prijzen en plaatsen van boeken. Dat was nodig omdat iedere vrijwilliger een ander idee had van de inrichting van boekenkasten. Alleen al over de alfabetisering en onderverdeling van genres was onenigheid. Zo kon het gebeuren dat wanneer een vrijwilligster op de dinsdag boeken had ingedeeld, tegen de vrijdag alles weer heel anders geplaatst was door andere vrijwilligers. Sindsdien zijn er duidelijke regels afgesproken waar iedereen zich aan houdt.

Het pand aan de Nieuwe Binnenweg

Boek met een Doel in het pand aan de Nieuwe Binnenweg merk je niet gelijk op. Als je blik in het voorbijlopen valt op het pand, zie je ineens een leuke nette boekwinkel, die op het eerste gezicht lijkt op een zaak met nieuwe boeken. De uitgestalde titels maken je verder nieuwsgierig om er een kijkje te nemen. De ingang vind je bij Easy Repro. Je loopt bij binnenkomst naar links, tussen de gangpaden van notitieboeken en kantoorartikelen door, naar een brede opening in de muur. Het is net een sprookje, want je bent ineens in een kalme nette ruimte met hopen betaalbare gebruikte boeken in prima conditie. Vrijwilligers staan je te woord en zo nodig krijg je hulp bij het vinden van een boek. Of je bekijkt op je gemak de boekenplanken waarbij je alle tijd neemt die je maar wilt.

Voor ieder wat, ook in een andere taal

Zeldzame boeken staan in een aparte hoek voor antiquariaat. Ook Engelstalige boeken zijn er te vinden, naast boeken in enkele andere talen zoals Duits en Frans. Voor jeugdboeken is veel ruimte, maar het grootste aanbod bestaat uit volwassen literatuur, zowel van Nederlandse bodem als vertaald werk. Wanneer je met tegenzin de boeken achter je laat, is het net alsof je uit een oase de woestijn weer in loopt. Met je keuzes aan boeken vind je je weg naar de kassa en buiten is het weer wennen aan de alledaagse drukte. Gelukkig hervind je je rust of beleef je zelfs avonturen wanneer je strakjes de bladzijden van je nieuwe aankopen openslaat en tijdelijk een andere wereld instapt.
© 2015 - 2024 Sadya, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is lectuur?Lectuur verwijst eigenlijk naar alles wat je kunt lezen. Het is eigenlijk een verzamelnaam voor stripboeken, boeken, tij…
Wat is het verschil tussen lectuur en literatuur?Wat is het verschil tussen lectuur en literatuur?Er is een groot verschil in waardering tussen lectuur en literatuur in Nederland. Literatuur wordt gezien als kunst, ter…
Online tweedehands boeken kopen: De beste sitesOnline tweedehands boeken kopen: De beste sitesHoewel nieuwe boeken vrijwel overal verkrijgbaar zijn op internet, is het verkrijgen van boeken die niet meer uitgegeven…

Middeleeuwen: Handschriften vervaardigen was monnikenwerkMiddeleeuwen: Handschriften vervaardigen was monnikenwerkIn de middeleeuwen schreven monniken teksten met de hand. Daarom spreken we van handschriften of manuscripten (manus bet…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Infoteur
 • https://www.facebook.com/boekmeteendoel/timeline
 • http://www.rijnmond.nl/nieuws/06-11-2014/vrijwilligers-geven-afgedankte-boeken-tweede-leven
 • http://boekmeteendoel.nl
 • http://www.easyrepro.nl/online/
Sadya (43 artikelen)
Laatste update: 29-05-2019
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.