Wat is lectuur?

Lectuur verwijst eigenlijk naar alles wat je kunt lezen. Het is eigenlijk een verzamelnaam voor stripboeken, boeken, tijdschriften en kranten. Lectuur staat weer recht tegenover literatuur. Veel mensen lezen tegenwoordig zowel literatuur als lectuur.

Eenvoud

Lectuur kan ook wel gezien worden als de lagere, bekende vorm van geschreven fictie. Het bekendste kenmerk van lectuur is de eenvoud. Het zijn simpele verhaallijnen, waarbij een weinig vernieuwende schrijftechniek is gebruikt. Verder zijn de personages in het verhaal vaak oppervlakkig neergezet. In de lectuur worden vaak dezelfde stereotypen neergezet die eigenlijk nooit veranderen.
Lectuur staat ook wel bekend als massaliteratuur, amusementsliteratuur, populaire literatuur of ontspanningsliteratuur. De bekendste vormen van lectuur zijn doktersromannetjes, waarbij clichématige liefdesverhalen worden beschreven. Verder vallen onder deze vorm ook wildwest-, misdaad-, liefdes- en sciencefictionromans. Wat er ook onder valt zijn veel week- en maandbladen.

Kenmerken lectuur

Je kunt lectuur aan een aantal kenmerken herkennen. Zo gaat het vaak om seriewerk en om goed en kwaad. Een ander kenmerk is het vaste, onnatuurlijke taalgebruik.

Seriewerk

De verhalen zijn altijd volgens hetzelfde, vaste patroon opgebouwd. Ook bevat het verhaal dezelfde personages die allemaal voorspelbaar reageren. Verder wordt in het verhaal de wereld heel erg vereenvoudigd. Zo is de hoofdpersoon altijd goed of slecht, handelen mannen en vrouwen vanuit traditionele rolpatronen, de hoofdpersonen vinden elkaar altijd en trouwen uiteindelijk. Het verhaal loopt ook altijd goed af.

Onnatuurlijk taalgebruik

De dialogen tussen de hoofdpersonen komen vaak onnatuurlijk over. Ze gaan bijvoorbeeld niet heftig met elkaar in discussie. Ook wordt er in de lectuur vaak een droomwereld gecreëerd vol met traditionele opvatting over de liefde en de maatschappij. In literaire werken wordt hier juist weer tegenin gegaan.

Ontspannend en spanning

Mensen lezen lectuur om verschillende redenen. De hoofdreden is toch wel dat het ontspannend is. Vanwege het eenvoudige verhaal en het makkelijke taalgebruik hoef je je niet in te spannen en hard na te denken. Het werkt dus zeer ontspannend om na een dag hard werken een doktersroman of kasteelroman te lezen. Ook gaat het bij het lezen van lectuur vooral om de spanning. De kwaliteit van de lectuur verschilt nogal eens.

Lectuur en literatuur

Tot een aantal jaren geleden werd er nogal op lectuur neergekeken, maar dat valt tegenwoordig nogal mee. Nu lezen mensen afwisselend literatuur en lectuur. Schrijvers van lectuur zijn redelijk vaak hoogopgeleide mensen die heel veel verstand hebben van het genre. Zo kan iemand doktersromans en literaire romans lezen. Het gaat er dus eigenlijk om welk verhaal je op een bepaald moment het meest aanspreekt. Tegenwoordig zijn de literaire thrillers ook heel populair. Dit is weer een combinatie van lectuur en literatuur.
© 2012 - 2024 Marensa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is het verschil tussen lectuur en literatuur?Wat is het verschil tussen lectuur en literatuur?Er is een groot verschil in waardering tussen lectuur en literatuur in Nederland. Literatuur wordt gezien als kunst, ter…
Nederlandse literatuurEr wordt een onderscheid gemaakt tussen literatuur en lectuur. Deze verschillen hebben vooral te maken met de schrijfsti…
Lezen in braille, grootletterdruk en gesproken lectuurLezen in braille, grootletterdruk en gesproken lectuurWie houdt er niet van lezen? Even vrije tijd 's avonds of tussen de middag, en al snel grijp je naar je krant, een dagbl…

Spreekwoorden ontleend aan de BijbelSpreekwoorden ontleend aan de BijbelIn de Nederlandse taal kennen wij veel spreekwoorden en zegswijzen of vaststaande uitdrukkingen. Veel van die spreekwoor…
Shakespeare’s Hamlet: info en samenvatting per act en sceneShakespeare’s Hamlet: info en samenvatting per act en sceneThe tragedy of Hamlet, Prince of Denmark, is één van William Shakespeares meest bekende toneelstukken. Het heeft grote i…
Marensa (310 artikelen)
Gepubliceerd: 31-01-2012
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Taal
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.