Bobbi: het beertje uit de kinderboeken van Monica Maas

Bobbi: het beertje uit de kinderboeken van Monica Maas Bobbi is een beertje, een lief vrolijk beertje. Samen met zijn vriendjes beleeft hij heel veel avonturen in de kinderboeken van Ingeborg Bijlsma en illustrator Monica Maas. Bobbi leert schaatsen, Bobbi gaat uit logeren, Bobbi geeft de plantjes water in de tuin, leert op het potje te zitten, gaat naar de dierentuin en het bos, kortom bijna alles wat peuters en kleuters zelf beleven en meemaken. Zo boeit beertje Bobbi al jarenlang de kleine lezertjes die maar wat graag de Bobbi verhalen worden voorgelezen.

Wie is Bobbi?

Bobbi is een beertje. Een lief vrolijk beertje. Een beertje dat zoveel beleeft dat er voor peuters en kleuters een scala aan prentenboeken is waar zij uit kunnen kiezen om uit voorgelezen te worden. De verhaaltjes zijn in rijm met mooie tekeningen ernaast. Een feest voor het naar bed gaan.

Ingeborg Bijlsma en Monica Maas

Bobbi komt uit de koker van Ingeborg Bijlsma en Monica Maas. Ingeborg vertelt op www.kluitman.nl dat zij van jongst af aan juf wilde worden. En dat werd ze. Op dit moment is zij directeur bij basisschool De Sterrenwachter. Tijdens haar studie kreeg ze de kans om kinderprogramma’s te maken. Ze was redacteur bij ‘Koekeloere’ en de bij de ‘Teletubbies’. Ook schreef zij lesmateriaal voor scholen. De tekeningen daarbij werden gemaakt door Monica Maas. Monica Maas had het beertje Bobbi eerder ontworpen voor geboortekaarten en wenskaarten van Hallmark.

Op enig moment stelde uitgeverij Kluitman Monica Maas en Ingeborg Bijlsma voor om een verhaallijn te creëren rondom het beertje. Dat werd Bobbi. Ingeborg Bijlsma en Monica Maas bedachten de thema’s en schreven de verhalen; Monica Maas tekende. Ingeborg Bijlsma is later gestopt met schrijven. Sindsdien schrijft en tekent Monica Maas de serie rondom beertje Bobbi alleen. Monica Maas woont op Texel. Daar werkt ze al sinds 1978 als illustratrice. Ze heeft in die tijd vele kinder- en schoolboeken geïllustreerd, wenskaarten ontworpen en tekende ze Moffel & Piertje voor Teleac. Veel van haar illustraties waren te zien in kindertijdschriften als Bobo, Okki, Taptoe en ook de Libelle.

Bobbie getekend

En dan is er natuurlijk Bobbi. Bobbi tekent Monica Maas met inkt, ecoline, waterverf en kleurpotlood. Haar tekeningen zijn herkenbaar en heel gedetailleerd. Zo kunnen de kleine kinderen de details zien, aanwijzen en er natuurlijk over vertellen.

In een interview op www.prentenboeken.nl zegt zij hier zelf over:
Eerst maak ik voor het hele boek alle schetsen zodat ik een beeld krijg hoe het boek eruit kan gaan zien. Als ik redelijk tevreden ben, neem ik ze met behulp van de lichtbak met potlood over. Die potloodtekeningen maak ik in pen en vervolgens ga ik aan de slag met aquarelverf, soms in combinatie met kleurpotlood. Als een tekening me niet zint, dan begin ik opnieuw. Er moet een soort vanzelfsprekendheid zijn, wanneer ik die mis, zoek ik tot ik de juiste uitdrukking of houding heb.

Boeken van Bobbi

De Bobbi verhalen zijn op rijm. Ze lezen makkelijk voor en de kleintjes kunnen de verhaaltjes zo goed volgen en onthouden. De verhalen gaan over alle alledaagse dingen die ook de kleine peutertjes en kleutertjes beleven. Zo gaat Bobbi verhuizen, boodschappen doen, raakt hij zijn knuffel kwijt en gaat hij natuurlijk op het potje. Van ‘Bobbie op het potje’ zijn al meer dan 66.000 exemplaren verkocht.

Enkele titels uit de Bobbi-boekenreeks

Een greep uit de selectie van Bobbi boeken:
 • Bobbi doet boodschappen
 • Bobbi is jarig
 • Bobbi is zijn knuffel kwijt
 • Bobbi naar de speelzaal
 • Bobbi op vakantie
 • Bobbi op de kinderboerderij
 • Bobbi naar het bos
 • Bobbi is ziek
 • Bobbi gaat logeren
 • Bobbi op het potje
 • Bobbi wordt grote broer
 • Bobbi naar de dierentuin
 • Bobbi in de tuin
 • Bobbi gaat verhuizen
 • Bobbi in de lente
 • Bobbi gaat voetballen
 • Bobbi viert feest
 • Bobbi viert Sinterklaas

Bobbi & meer

Sinds de eerste boeken verschenen en het succes van Bobbi toenam, kwamen er ook andere producten bij. Denk aan Bobbi geboortekaartjes, een Bobbi kraamboek, een set uitdeelboekjes. Er is een Bobbi MeMo spel, Bobbi badspulletjes voor de baby, Bobbi behang, borduurpakket en natuurlijk niet te vergeten een Bobbi knuffel.

Vriendjes van Bobbi

Bobbie beleeft zijn avonturen natuurlijk niet alleen. In alle boekjes zijn zijn vriendjes bij hem. Zo is er Joupy, Bobbi’s knuffelzeehond. En ook Eend is graag van de partij. Een feestje slaat ze niet gauw over. En Muis. Muis houdt juist veel van verkleedfeestjes. Ook niet te vergeten, het lieveheersbeestje, Stip. Omdat het zo’n lange naam is, zegt Bobbi soms ook ‘lievebeest’. Zij loopt op rolletjes. Van een heel klein lief beestje maar een hele grote vriend van Bobbi: Ollie de olifant. En ook Giraf wordt niet vergeten. Giraf kan heel goed helpen en helpt graag mee waar nodig, met wat dan ook. Met zoveel vriendjes en zoveel avonturen is voorlezen dikke pret!

Lees verder

© 2015 - 2020 Caltha, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Boekrecensie: Bobbi viert sinterklaasrecensieBoekrecensie: Bobbi viert sinterklaasEen vrolijk boekje voor peuters over Sinterklaas. Beertje Bobbi is bij de intocht van Sinterklaas en hij mag meerijden o…
(Voor)lezen is leuk en leerzaam(Voor)lezen is leuk en leerzaamVoorlezen is niet alleen ontzettend leuk, maar ook enorm leerzaam. Kinderen die al van jongs af aan voorgelezen worden h…
In memoriam Bobbi Kristina Brown - Whitney HoustonIn memoriam Bobbi Kristina Brown - Whitney HoustonBobbi Kristina Brown, de dochter van Whitney Houston en Bobby Brown, is op een al even bizarre manier als haar moeder in…
Prentenboeken: ZindelijkheidPrentenboeken: ZindelijkheidElke ouder krijgt er mee te maken. Je kunt je kind komt op een leeftijd dat het begint zindelijk te worden. Je kunt je p…

Kunst en antiek kopen of verkopen op een veilingKunst en antiek kopen of verkopen op een veilingBij kunst- en antiekveilingen is het behalve voor handelaren ook voor particulieren mogelijk is iets te kopen of te verk…
De Reinaert: dierverhaal, auteur, manuscript en bewerkingenDe Reinaert: dierverhaal, auteur, manuscript en bewerkingenVan den Vos Reynaerde (kortheidshalve vaak de Reinaert genoemd) is een middeleeuws verhaal over de sluwe streken van Rei…
Bronnen en referenties
 • http://www.monicamaas.nl
 • http://www.prentenboek.nl/interview-monica-maas/
 • www.bobbi.nl
 • www.kluitman.nl
 • http://www.bobbi-boeken.nl/

Reageer op het artikel "Bobbi: het beertje uit de kinderboeken van Monica Maas"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Caltha
Laatste update: 23-09-2019
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Special: Voorlezen en prentenboeken
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!