Het Louvre in Abu Dhabi: Ontwikkeling, gebouw en collectie

Het Louvre in Abu Dhabi: Ontwikkeling, gebouw en collectie Abu Dhabi is de hoofdstad van het gelijknamige Emiraat en tevens ook de hoofdstad van de gehele Verenigde Arabische Emiraten. In 2013 woonden er bijna één miljoen mensen in Abu Dhabi en hiermee loopt de stad nog wel achter op Dubai waar in 2013 2,2 miljoen mensen woonden. Toch zijn er grote ontwikkelingen zichtbaar in Abu Dhabi en attracties als het Formule 1 - Yas Marina Circuit en de Sjeik Zayed moskee trekken jaarlijks veel toeristen. In 2017 komt hier een nieuwe bezienswaardigheid bij, namelijk het Louvre Abu Dhabi.

Achtergrond van het Louvre in Parijs

Het Louvre in Parijs is het grootste museum ter wereld ontving in 2014 ruim 9 miljoen bezoekers. Het klassieke gebouw vormt een sterk contrast met de karakteristieke glazen piramide op het middenplein, dat in 1989 werd gebouwd bij de renovatie van het Louvre. Het museum bestaat uit verschillende onderdelen, zoals Egyptische oudheden en schilderkunst, en wordt gezien als één van de meest invloedrijke musea ter wereld. Het Louvre kent veel bekende objecten, zoals de Mona Lisa van Leonardo Da Vinci en het Griekse beeldhouwwerk de Venus van Milo.

Louvre Abu Dhabi

Op 6 maart 2007 werd er door de overheid van Frankrijk en de Verenigde Arabische Emiraten een overeenkomst getekend voor de creatie van een Louvre museum in Abu Dhabi. Oorspronkelijk was het plan dat het Louvre in Abu Dhabi in 2012 geopend zou worden, maar dit werd verschillende keren uitgesteld naar uiteindelijk 2017. Het doel van het project is om een universeel museum te creëren waarbij kunst uit verschillende culturen kan worden tentoongesteld. Het dynamische Abu Dhabi is hierbij uitgekozen om deze combinatie van Westerse en Oosterse kunst tentoon te stellen.

Er is een enorm budget beschikbaar voor dit project van het Louvre Abu Dhabi. Zo werd in 2007 bekendgemaakt dat er maar liefst 520 miljoen Amerikaanse dollar was betaald door Abu Dhabi om van de Louvre-merknaam gebruik te mogen maken. Het museum is gebouwd op het zogeheten Saadiyat eiland in Abu Dhabi. Naast de bouw van het Louvre, wordt er een compleet cultuurgebied ontwikkeld op dit eiland met onder andere een Guggenheim Museum en Nationaal Museum Zayed.

Architectuur

Het gebouw voor het Louvre Abu Dhabi is ontworpen door de architect Jean Nouvel. Het museum is gelegen onder een enorme witte koepel met een diameter van 180 meter. Deze witte koepel staat symbool voor de Arabische architectuur, zoals bijvoorbeeld bij witgekleurde moskeeën wordt gezien. De koepel bevat verschillende openingen waar zonlicht naar binnen kan vallen en daarmee bepaalde patronen creëert, door het Louvre Abu Dhabi omschreven als een lichtregen. Ook de ligging aan het water en bijbehorende weerspiegelingen dragen bij aan het ontwerp van het museum.

Het gebouw onder de koepel is zo rond de 24.000 vierkante meter groot. De kunsthallen zijn simpel en modern. Er wordt gebruik gemaakt van simpele vormen in de hallen in combinatie met hoge plafonds, witte kleuren en water.

Collectie en afdelingen

Zoals genoemd in de achtergrond van het Louvre Abu Dhabi, is de combinatie van verschillende culturen een belangrijk aspect in de collectie. Zo zijn er bijvoorbeeld werken van Vincent Van Gogh, Claude Monet en Andy Warhol te bekijken. Bovendien zullen er veel werken uit collecties van Franse musea worden gebruikt. Het Louvre Abu Dhabi museum kent een centrale route en door deze te volgen kan je op chronologische volgorde de diverse werken aanschouwen. In grote lijnen zullen er vier verschillende perioden worden doorlopen.

Allereerst begint de route met archeologie en het begin van de beschaving. Daarna zal de route verder gaan met de Middeleeuwen en wordt er gekeken naar het begin van de islam. Het derde gedeelte focust zich op de periode van het Humanisme en de Verlichting. Uiteindelijk is er nog hedendaagse en moderne kunst, welke ongeveer begint vanaf het einde van de achttiende eeuw.
© 2016 - 2024 Toms, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Louvre Parijs: adres, tickets en openingstijdenLouvre Parijs: adres, tickets en openingstijdenHet grootste en meest befaamde museum ter wereld staat in Parijs, namelijk het Musée du Louvre oftewel het Louvre. Wanne…
Ontdek Parijs per tourOntdek Parijs per tourHoe kun je het beste Parijs ontdekken? Bij een bezoek aan Parijs heb je veel opties waar je uit kunt kiezen. De meeste t…
Musea in ParijsMusea in ParijsParijs is bij uitstek de stad van liefde en romantiek. Maar de Franse hoofdstad heeft ook wereldwijde roem als het gaat…
Ferrari World: pretpark in Abu DhabiFerrari World: pretpark in Abu DhabiOp het kunstmatig aangelegde Yas Island in Abu Dhabi is Ferrari World te vinden. Dit is een pretpark over alles wat met…

'De beuze jaeger', een Drentse legende over Sint Nicolaas?'De beuze jaeger', een Drentse legende over Sint Nicolaas?‘De beuze jaeger’ is een bekend Drents gedicht over Sint Nicolaas. Hierin wordt een verhaal verteld over drie kinderen d…
Carnaval in Noord-Brabant en Brabantse Carnavals FederatieCarnaval in Noord-Brabant en Brabantse Carnavals FederatieCarnaval is voor velen een feest waar maandenlang naar wordt uitgekeken. Een groot deel van het spaargeld gaat er soms a…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Neildodhia, Pixabay
  • http://visitabudhabi.ae/en/default.aspx
  • http://louvreabudhabi.ae/en/collection/Pages/a-journey-through-time.aspx
  • http://louvreabudhabi.ae/en/building/Pages/architecture.aspx
  • http://www.nytimes.com/2007/03/07/arts/design/07louv.html?_r=0
  • http://www.louvre.fr/en/louvre-abu-dhabi
Toms (32 artikelen)
Gepubliceerd: 21-10-2016
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.