Handel in tweedehands boeken

Handel in tweedehands boeken Er is een levendige handel in tweedehands boeken. Van oudsher spelen antiquariaten een belangrijke rol in die handel, maar een groot deel heeft zich naar het internet verplaatst. Voor particulieren is de drempel veel lager geworden en zij handelen massaal via sites als Bol.com, Marktplaats en Boekwinkeltjes.nl. Daarnaast blijft het bezoeken van een boekenmarkt of kringloop de moeite waard, want ook daar kunnen mooie pareltjes worden gevonden.

Kringloop

Kringlopen kunnen vaak hele interessante plekken zijn om een goed boek te vinden. Dit komt omdat bij een kringloop vaak geen boekenkenners werken en dat het daarom vrij makkelijk is om soms nog de juweeltjes voor één of twee euro te kopen.

De Slegte

De Slegte is een boekhandel die speciaal gericht is op de verkoop van tweedehands boeken. Ze kopen de boeken waar een markt voor is op voor een paar euro en verkopen die weer voor een redelijke prijs. Reken erop dat je toch nog een redelijke prijs betaald voor het boek, maar nog altijd een stuk goedkoper dan wanneer je ze nieuw koopt. De Slegte ging op in Polare en dat bedrijf ging in 2014 failliet. De Slegte maakte echter een doorstart in België en opende later weer een winkel in Leiden. Bovendien zijn ze ook online te vinden met en eigen site.

Antiquariaten

Er zijn in Nederland tal van antiquariaten. Velen zijn vaak in een bepaalde richting gespecialiseerd. Daarom zijn ze vooral handig als je op zoek bent naar een bepaald soort boek, vanwege hun gespecialiseerde kennis op dat gebied. Zo zijn er bijvoorbeeld antiquariaten die geïnteresseerd zijn in kunst of bijvoorbeeld christelijke boeken. Veel antiquariaten hebben het wel lastig door de opkomst van het internet. Wie daar niet goed op heeft ingespeeld heeft het moeilijk.

Boekenmarkt

Er zijn in Nederland tal van boekenmarkten. Soms is dit per plaats op een wekelijks om maandelijks moment. Zo is er maandelijks een grote boekenmarkt op het Spui in Amsterdam. In veel gevallen gaat het ook om boekenmarkten die rondtrekken en die verschillende plaatsen aan doen. De grootste boekenmarkt van Europa wordt elk jaar in Deventer gehouden op de eerste zondag van augustus. Andere grote boekenmarkten zijn onder andere te vinden in Venlo, Den Bosch en Nieuw-Roden.

Bol.com

Sinds 2008 is het mogelijk om via Bol.com tweedehands boeken te kopen en te verkopen. Zowel particulieren als zakelijke verkopers hebben inmiddels massaal hun weg naar de site gevonden. Daardoor is Bol.com de grootste online-marktplaats wat betreft tweedehandsboeken. Een goede tweede is Boekwinkeltjes.nl. Op die site bieden meer dan zesduizend particulieren en antiquariaten hun boeken aan.

Internetveiling

Via internetveiligsites zoals Catawiki en Ebay worden ook veel boeken aangeboden. Bij veel voorkomende boeken kan er vaak voor een extra aantrekkelijke prijs worden ingekocht. Ebay.com laat zich ook prima voor lenen om boeken uit het buitenland te komen. Enige waar wel rekening mee moet worden gehouden zijn de verzendkosten. Op Catawiki worden vooral bijzondere boeken aangeboden met een waarde vanaf 75 euro.
© 2008 - 2023 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het aanschaffen van studieboeken, dat kan goedkoper!Het aanschaffen van studieboeken, dat kan goedkoper!Of u nu naar het MBO, het HBO of de universiteit gaat, u heeft altijd studieboeken nodig. Vaak kunt u via de school uw s…
Gebruikte boekenGebruikte boekenBoeken zijn over het algemeen niet goedkoop, en zeker voor bepaalde genres en boeken met veel gekleurd fotomateriaal zal…
Kopen en verkopen van tweedehands studieboekenKopen en verkopen van tweedehands studieboekenDe handel in tweedehands studieboeken is de afgelopen jaren fors toegenomen. Dat komt omdat er steeds vaker online wordt…

Afbeeldingen van Sebastiaan - EntourageIn de reeks artikelen over afbeeldingen van de heilige Sebastiaan staan we ook even stil bij de entourage waarbinnen sch…
Afbeeldingen van Sebastiaan - EpisodenIn de special over afbeeldingen van Sebastiaan is het goed even stil te staan bij de diverse episoden, al dan niet ficti…
Bronnen en referenties
Simcha (763 artikelen)
Laatste update: 19-12-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.