Verschillende toiletgebruiken

Verschillende toiletgebruiken Het toilet, iedereen ter wereld maakt er gebruik van, maar niet in elk land gaat het op dezelfde manier. Zorg dat u niet verrast wordt als u in Azië toiletten tegenkomt zonder deuren of een hurktoilet. Qua hygiëne kunt u in sommige landen ook schrikken, in Nederland worden de toiletten over het algemeen goed schoongehouden. Maar uiteraard, als u echt nodig moet dan bent u blij met elke mogelijkheid.

Het westerse toilet

Dit is eigenlijk het toilet zoals wij deze kennen. Deze bestaat uit een toiletpot met in de meeste gevallen een wc-bril. Er kan een spoelbak achterop het toilet aanwezig zijn, maar deze kan ook zijn weggewerkt in de muur. Er zijn twee soorten toiletpotten te koop, een diepspoelcloset of een vlakspoelcloset. Bij de diepspoelcloset blijft de ontlasting op een soort verhoging liggen, bij een diepspoel komt het direct in de diepte in het water terecht.

Het hurktoilet

Het hurktoilet wordt veel gezien in Aziatische landen, maar ook in bijvoorbeeld Frankrijk kunt u dit nog aantreffen. Soms is het niet meer dan een gat in de grond, maar vaak is het wel een opvangbak met aan de zijkant of de voorkant een stuk waar u uw voeten kunt plaatsen. U plaatst uw voeten op het daarvoor bedoelde gedeelte en hurkt om uw behoefte te doen. Dit hurken kan best wat oefening kosten om het goed onder de knie te krijgen. Soms zit er een haakje waar u uw broek aan kunt hangen om knoeien te voorkomen.

Het bidet

Het bidet lijkt op een toilet, maar dat is het niet. Een bidet is speciaal bedoeld om na het toiletgebruik de boel te reinigen. Het lijkt op een toiletpot met een kraan eraan. De kraan zit geplaatst aan de kant van de muur. U kunt met uw gezicht richting de muur zitten of plaatsnemen zoals op een gewoon toilet. Het voordeel als u met uw gezicht naar de muur zit is dat u de kraan gemakkelijk kunt bedienen. De straal kan soms nogal hard zijn, dus probeer het anders eerst uit als u nog niet zit. Soms kunt u de kraan ook warm of koud zetten. Als u deze houding aanneemt zult u wel de broek uit moeten trekken omdat u anders niet over de pot heen kunt zitten.

Vervolgens kunt u net als onder de douche uw geslachtsdelen en de anus schoonmaken met het water. In sommige bidets zit een droger ingebouwd, bij andere kunt u vervolgens gewoon wc-papier gebruiken.

Het urinoir

Een urinoir wordt vooral gebruikt door mannen. In Nederland zijn ze niet alleen in gebouwen te vinden, maar bijvoorbeeld in Amsterdam ook op straat. Sommige urinoirs die op straat te vinden zijn,zijn afgeschermd, maar bij andere zorgt u zelf voor de afscherming door uw rug. Voor een urinoir moet men staan, vrouwen kunnen er dus eigenlijk alleen gebruik van maken met een plastuit, al heeft het gebruik daarvan ook enige oefening nodig. Het urinoir is alleen bedoeld om in te urineren. Sommige hebben ook geen mogelijkheid tot doorspoelen, ze zijn dan zo ontworpen dat het bijvoorbeeld direct in het riool terechtkomt of in een opvangbak die eens in de zoveel tijd geleegd dient te worden.

Afvegen en afspoelen

In onder andere Amerika en Europa zijn we veelal gewend om wc-papier te gebruiken. Hoewel wc-papier vaak deels gemaakt wordt van oud papier worden er ook veel bomen voor gekapt. Sommige mensen gebruiken ook nog vochtig toiletpapier wat al het afvegen niet echt milieubewust maakt. In arme landen hebben de mensen vaak geen geld voor toiletpapier. In landen of in sommige gebieden waar de afvoerpijpen klein zijn mag u het toiletpapier niet door de wc spoelen, maar dient u het te deponeren in de prullenbak naast de wc.

In andere landen met hurktoiletten vindt u wellicht helemaal geen toiletpapier. Vaak zit er een kraantje of doucheslang bij het hurktoilet. Soms is deze geplaatst in de muur ernaast met een emmertje erbij. U kunt het emmertje vullen met water en zo uw geslachtsdeel wassen. Het lastige is alleen om uw broek en schoenen droog te houden.

Wist u dat?

 • In China kinderen soms geen luier krijgen maar een broek met een gat er in, als de kinderen moeten plassen worden ze bijvoorbeeld gewoon boven de goot gehouden.
 • Wielrenners soms gewoon richting de bosjes plassen tijdens het fietsen.
 • In Dubai hele mooie schone en vaak gratis openbare toiletten zijn, het kan alleen gebeuren dat de toiletjuffrouw kiest hoeveel wc papier u krijgt.
 • Islamitische mensen niet hun rechterhand mogen gebruiken om hun geslachtsdeel vast te houden of schoon te maken.
 • Het toilet vroeger soms niet meer dan een gat was, waarna de behoefte in bijvoorbeeld een rivier terechtkwam.
© 2018 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe gebruik je een bidet?Hoe gebruik je een bidet?Wanneer je een buitenlandse reis maakt kan het zijn dat je een bidet tegenkomt. Niet alleen in het buitenland, maar ook…
Gehurkt poepen: hoe kan men de stoelgang verbeteren?Gehurkt poepen: hoe kan men de stoelgang verbeteren?Poepen doen we zittend op het toilet, zodat we ons ontspannen of persend van de ontlasting ontdoen. Doordat we een zitte…
Toilet-douche, douche-wc voor billen + spatoilet (aambeien)Toilet-douche, douche-wc voor billen + spatoilet (aambeien)Wat is ene toiletdouche en wat zijn de voordelen? Een toiletdouche, ook wel gekscherend 'douche voor de billen' genoemd,…
Douchetoilet maakt toiletpapier overbodigDouchetoilet maakt toiletpapier overbodigOntwikkeld als hightech product met talrijke mogelijkheden, claimt het douchetoilet de persoonlijke hygiëne naar een aan…

Walcheren: met bijzondere gemeenten, kenmerken en museaWalcheren: met bijzondere gemeenten, kenmerken en museaWalcheren is een Nederlands gebied in de provincie Zeeland waar je regelmatig kunt denken dat je in het buitenland bent.…
It (boek van Stephen King)recensieIt (boek van Stephen King)In 2017 werd de film "It: Chapter 1" uitgebracht: de tweede verfilming naar aanleiding van het boek van Stephen King met…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Chriskeller, Pixabay
 • https://blog.sanitairwinkel.nl/bidet-gebruiken/
 • https://willemwever.kro-ncrv.nl/vraag_antwoord/sport/hoe-moeten-wielrenners-plassen-als-ze-op-de-fiets-zitten
 • Quest november 2010 bladzijde 104 en 105
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Hurktoilet
 • https://al-yaqeen.com/va/de-islamitische-manier-van-toiletteren/
Bembi (500 artikelen)
Laatste update: 13-06-2018
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.