Het leven van Maria Magdalena
Maria Magdalena nam een bijzondere plaats in in het leven van Jezus Christus. Als zijn meest geliefde leerling, staat Maria Jezus altijd terzijde tijdens zijn vele reizen. Ook toen Jezus gekruizigd werd, bleef Maria Magdalena bij hem.
Het leven van Maria Magdalena.
Een naam met een duidelijke oorsprong.
Haar eigenlijke naam moet zijn ‘Maria van Magdala’. Magdala of Magdalan verwijst naar een plaatsje aan de westelijke oever van het Meer van Tiberias. Maar wie was Maria Magdalena daadwerkelijk? Wat was haar vermoedelijke rol in het leven van Jezus Christus? Laten we eens terug gaan in de tijd…
Maria Magdalena en de Bijbel.
Maria Magdalena behoorde tot een groep bijzondere vrouwen. Namelijk een groep vrouwen die Jezus vergezelden en onderhielden op zijn velen reizen. In de Bijbel kunt u hier meer over lezen in Lucas 8. Daarin staat het volgende: ‘Kort daarop begon hij rond te trekken van stad tot stad en van dorp tot dorp om het goede nieuws van het koninkrijk van God te verkondigen. De twaalf vergezelden hem, en ook enkele vrouwen die van boze geesten en ziekten genezen waren: Maria uit Magdala, bij wie zeven demonen waren uitgedreven, Johanna, de vrouw van Chusas, de rentmeester van Herodes, en Susanna en nog tal van anderen, die uit hun eigen middelen voor hen zorgden.’
We kunnen hieruit dus concluderen dat onder andere Maria uit Magdala, Johanna en Susanna voor zowel Jezus als de twaalf apostelen zorgden uit eigen middelen. Tot aan de dood en wederopstanding van Jezus blijft Maria Magdalena hem vergezellen.
Maria’s ontmoeting met Jezus.
Ook de allereerste persoonlijke ontmoeting tussen Jezus en Maria Magdalena staat uitvoerig beschreven in de Bijbel. We lezen dat Maria Magdalena het huis van een tollenaar binnen gaat. Op dat moment is Jezus daar te gast. Maria zalft zijn voeten en zijn hoofd met kostbare olie. Ze moet huilen van geluk in zijn aanwezigheid en droogt haar tranen, die op de voeten van Jezus vallen, met haar lange haren. Daarmee wast zij dus als het ware de voeten van Jezus.
Het evangelie van Maria Magdalena.
In 1896 wordt in Caïro het evangelie van Maria Magdalena gevonden. Het is geschreven in een Koptische taal en het werd door een antiekhandelaar te koop aangeboden. Het maakt deel uit van meer geschriften met de naam apocriefe evangeliën. Pas in 1955 komt de eerste vertaling daarvan uit. De zogenaamde Berlijnse codex.
In 1938 werden enkele verzen van het evangelie van Maria Magdalena gevonden in een collectie papyrusrollen. Deze waren geschreven in het Grieks. En vervolgens werden in 1945 de Nag Hammadi geschriften gevonden. Daarbij zat ook weer een deel van het evangelie van Maria Magdalena. Geleerden zijn erover uit dat de oorspronkelijke tekst uit de tweede of derde eeuw na Christus moet stammen. Het was geschreven in het Grieks en kan dus niet door Maria Magdalena zelf geschreven zijn, omdat het geschrevene van ver na haar dood af stamt.
De rol van Maria Magdalena in de kerk.
Hoogstwaarschijnlijk heeft paus Gregorius I, Maria Magdalena afschildert als een vrouw van lichte zeden. Dat heeft zich in de zesde eeuw al afgespeeld en is door de kerk nog eeuwenlang als ‘waarheid’ doorverteld. Maria Magdalena is dus altijd als een zondige vrouw beschouwd. Maar nu is duidelijk geworden dat ze juist een heel bijzondere, misschien wel heilige, vrouw moet zijn geweest. En sinds 1969 wordt Maria Magdalena dan ook niet meer als boetvaardige zondares opgenomen in de heiligenkalender.
Meer over Maria Magdalena vindt u o.a. op:
Maria Magdalena in wikipedia