Tosca - Puccini

Opera's worden vaak gezongen in vreemde talen: Italiaans, Roemeens, Frans, Duits etc. Dat maakt het verhaal van een opera vaak moeilijk te volgen. Daarbij komt nog dat gezongen tekst moeilijker te verstaan is dan gesproken tekst. Om toch zo veel mogelijk te kunnen genieten van de opera Tosca van Pucinni is hier een korte samenvatting van de inhoud en wat achtergrondinformatie over de componist en de verschillende rollen. Let op! Het verhaal geeft ook informatie over de afloop.

De componist

Giacomo Puccini schreef in 1800 de opera Tosca. Puccini werd in 1858 geboren in Lucca en overleed in Brussel in 1924. Hij stond vooral bekend als iemand die van het leven genoot en af en toe een opera schreef om te kunnen blijven genieten. Als hij begon te schrijven dan stortte hij zich daar helemaal in om tot een zo goed mogelijk resultaat te komen. Hij keek enorm op tegen gerenommeerde componisten als Verdi en Wagner. Puccini schreef 10 opera’s waarvan de laatste, Turandot, niet meer door hem kon worden afgemaakt. Hij overleed in 1924 aan de gevolgen van keelkanker. Andere bekende opera’s van zijn hand zijn: Madame Butterfly, La Bohème en Turandot – die afgemaakt is door Franco Alfano.

De hoofdpersonen

  • Operazangeres Floria Tosca (sopraan)
  • Schilder Mario Calvaradossie (tenor)
  • Politiechef Scarpia (bariton)

Bijrollen

  • Republikein Cesare Angelotti (bas)
  • Koster van de kerk (bariton)
  • Agent Spoletta (tenor)
  • Herdersjongen (sopraan)
  • Soldaten, politieagenten, dames, burgers (koor)

Het verhaal

Floria Tosca is een operazangeres. Ze is mooi om te zien en als ze zingt, dan lijkt de aarde te stoppen met draaien. Ze is tot over haar oren verliefd op de knappe schilder Mario Calvaradossie. Ze is erg achterdochtig en bang dat Mario er nog andere liefjes op na houdt. Op een dag komt zij in het atelier van Mario. Hij doet zenuwachtig en probeert haar zo snel mogelijk weer buiten te krijgen. Zij gaat weg, boos, jaloers en overtuigd dat hij een ander heeft. Hij verbergt echter op dat moment de republikein Cesare Angelotti, iemand die dezelfde politieke ideeën heeft. De politie komt er achter dat Mario de gevluchte Cesare verbergt en neemt Mario gevangen. Scarpia, hoofd van de politie, is ook verliefd op Floria Tosca. Hij zegt dat hij in ruil voor haar liefde, Mario met losse flodders zal beschieten. Mario moet doen alsof hij dood is maar kan zo worden gered. Tosca doet net alsof ze met het plan instemt. Op het moment dat zij zeker weet dat Scarpia instructies heeft gegeven aan zijn corps, steekt Tosca hem dood. Ze gaat naar de executie maar komt er daar achter dat Scarpia tegen haar gelogen heeft. Mario wordt doodgeschoten en Tosca werpt zich, vol verdriet en wroeging, van de toren.
© 2009 - 2024 Rommy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Scala van MilaanDe Scala van Milaan is uitgegroeid tot één van de belangrijkste operahuizen ter wereld. Vele beroemde sterren, zoals Mar…
Voor het eerst naar de opera: met welke opera begin je?Voor het eerst naar de opera: met welke opera begin je?Wie denkt dat opera oubollig is, is niet helemaal mee met zijn tijd. De periode dat het operapubliek bestond uit oudere…
Italië: de stad LuccaLucca is één van de rijkste steden van Italië en is met zijn rustige, pittoreske straatjes zeker een bezoekje waard.

Oerol, de spelregels en de juiste voorbereidingElk jaar in juni wordt het 10 daagse Oerol festival gehouden. Het feest der feesten wordt zo druk bezocht dat het goed i…
Het leven van Maria MagdalenaMaria Magdalena nam een bijzondere plaats in in het leven van Jezus Christus. Als zijn meest geliefde leerling, staat Ma…
Rommy (5 artikelen)
Gepubliceerd: 27-02-2009
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.