Oerol, de spelregels en de juiste voorbereiding

Elk jaar in juni wordt het 10 daagse Oerol festival gehouden. Het feest der feesten wordt zo druk bezocht dat het goed is om van te voren een aantal zaken te regelen als je Oerol wilt meemaken. Sommige zaken zoals verblijf moeten in sommige gevallen zelfs al zeker een jaar van te voren worden besproken. Waarom is Oerol zo druk bezocht en wat moet je doen om er bij te zijn? Oerol is zo populair dat jaarlijks tienduizenden vaste gasten naar het eiland afreizen om daar het culturele festival te vieren. Dit betekent nogal wat voor een eiland dat geen gigantische afmetingen kent. Overtochten, accommodaties, fietsen, busritjes, taxiritjes, maar ook eten in restaurants, het zijn door de grote drukte zaken waar iedereen gebruik van wil maken. Een goede voorbereiding is dan ook het halve werk.

Tent wel vrij, huisje of hotel heel vroeg reserveren

Wie in een tent wil slapen op Terschelling tijdens Oerol heeft het niet zo moeilijk als mensen die in een huisje, een appartement of een hotel willen overnachten. Vaste gasten van dergelijke accommodaties hebben Oerol al weer besproken voor het komende jaar als zij het eiland verlaten. Vanzelfsprekend is er altijd nog wel ergens iets vrij, maar dat moet dan toch al wel 8 tot 9 maanden van te voren besproken worden. Af en toe de VVV bellen of zo nu en dan kijken of er ook annuleringen zijn bij bijvoorbeeld campings die chalets of caravans boeken, is een optie.

Bootkaart digitaal bespreken

Wie met de tent komt kan kiezen uit een groot aantal kampeerplaatsen van west tot oost Terschelling. Op de campings is meer plaats, maar reserveren is ook nu gewenst. Vervolgens is het zaak om een bootkaartje te bemachtigen. Vroeger ging dat er flink wat hectischer aan toe dan sinds 1 of 2 jaar. Omdat Doeksen tegenwoordig de mogelijkheid biedt om digitaal kaarten te bestellen, zijn rijen mensen die soms een halve dag op een boot wachtten verleden tijd. Reserveer zo vroeg mogelijk, omboeken kan altijd nog, maar een volle boot wordt niet leger. Overigens zet Doeksen met Oerol veel meer boten in dan in normale tijden, maar vaak is het toch niet genoeg om alle passagiers die naar de overkant willen te helpen. Overigens is er ook nog een snelboot, die er slechts 3 kwartier over doet om van Harlingen naar West Terschelling te komen. De gewone boot doet er bijna 2 uur over.

Parkeren in Harlingen

Ook het parkeren (voor wie met de auto komt) is niet altijd even gemakkelijk in Harlingen. Een vast adres is heel handig, maar wie nog nooit eerder naar het evenement is geweest doet er goed aan even goed rond te kijken naar parkeerplaatsen. Buiten Harlingen wordt al op diverse plaatsen aangegeven waar nog meer geparkeerd kan worden. Op een paar honderd meter afstand van de bootterminal is wel een heel groot parkeerterrein dat wordt bewaakt, maar tijdens Oerol kan dat de stroom mensen met hun auto nooit aan. Daarom hebben boeren en bedrijven land en onderkomen beschikbaar gesteld voor die stalling. Van veel van die plaatsen rijden bussen naar het havengebouw. Onthoud wel waar u staat of schrijf het op. Voor het busritje naar de boot moet ook vaak betaald worden.

Overvolle bagagerekken

Bij de terminal is het dankzij het digitale systeem nu niet meer zo hectisch en kunnen passagiers vaak snel op de boot stappen. Probleem met zoveel gasten is echter dat er altijd onvoldoende bagagerekken zijn. Normaliter kunnen koffers, tenten, tassen en andere zaken op die speciale rekken worden gelegd. Op Terschelling worden ze dan op het terrein gezet waar de passagiers overheen lopen en kan iedereen zijn zaken weer pakken. Onthoud in dat geval wel in welk rek u zit (dat heeft een nummer). Met Oerol lukt het weinig mensen hun bagage kwijt te raken. Dit betekent dat het her en der neergezet moet worden. Gangpaden staan dan vol. Maar niet alleen met tassen, ook voor de meeste mensen is dan geen plaats. Ook zij verpozen zich dan in die ruimte.

Programmaboekje en passe-partout kopen

Eenmaal op de boot kunnen daar programma’s worden gekocht met een passe-partout. Wie het festivalterrein Westerkeyn wil betreden heeft zo’n passe partout nodig. Ook voor het kopen van kaarten is zo’n bewijs nodig. Het is bovendien leuk om dan al uit te zoeken welke voorstellingen bezocht kunnen worden. Feit is echter wel dat de voorstellingen uitermate snel zijn uitverkocht. Vrienden van Oerol (zie www.oerol.nl) hebben het voordeel dat zij als eersten kaarten kunnen kopen. Voor een jaarlijks vriendenbedrag worden zij in staat gesteld al voor de anderen digitaal kaarten te kopen. Later mogen ook niet leden kaarten via het internet bestellen. Dit systeem bestaat nog maar een aantal jaren en voorkomt rijen met mensen die soms al ’s ochtends om vier uur op het festivalterrein aanwezig waren om kaarten te scoren. Wie echter niets voorbereid, loopt grote kans geen voorstelling te kunnen zien of alleen maar de minder aansprekenden.

Fietsen, te weinig voor te veel mensen

Eenmaal aangekomen op Terschelling begint de race om de fietsen. Wie op een eiland is, kan niet zonder een fiets. Overigens kan een stalen ros ook van thuis meegenomen worden, maar dat moet van te voren wel gereserveerd en betaald worden. Bovendien is er op de boot niet plaats voor duizenden fietsen, dus snel reageren is gewenst. Voor auto’s geldt hetzelfde, maar dan in duizendvoud. Wie de auto mee wil nemen tijdens Oerol moet dat vele maanden van te voren reserveren. In de haven van Terschelling bevindt zich een fietsenverhuur, maar ook in de plaats zelf is een grote fietsenhandel. Wie net van de boot komt, kan rekenen op veel animo voor de vervoermiddelen en lang in de rij staan is dus soms gewenst. Ook komt het vaak voor dat er geen fietsen meer zijn. Sommige verhuurders reserveren ook fietsen, die dan zelfs bij de accommodatie worden geplaatst. Vooraf informeren is in dat geval belangrijk. Overigens hebben ook alle dorpen een eigen fietsverhuur. Wie in Midsland, Hoorn, Oosterend, Formerum, Kinnum, Halfweg of Baaiduinen verblijft, kan dus ook daar even kijken of er nog een fiets te scoren is.

Taxi en bus

Om op de plaats van bestemming komen met bus of taxi is dan de eerste optie. De bussen tijdens Oerol zijn overvol, maar wel heel gezellig. In feite begint de pret daar al, want de stemming zit er dan vaak al heel goed in. In de haven staan alle bussen die over het hele eiland rijden opgesteld. Buschauffeurs weten precies waar welke accommodatie of welk kampeerterrein zich bevindt. Ook de taxi's staan in de haven. Zij rijden af en aan.

Opgezette tenten met koelkast en bed

Eenmaal op de plaats van bestemming, kan alles uitgepakt worden of de tent opgezet. Sommige campings bieden overigens ook tenten die al zijn opgezet en die zelfs een koelkast en bedden bevatten. Heel gemakkelijk voor de kampeerder die wel van wat luxe houdt.

Naar het festivalterrein Westerkeyn

Wie nog geen kaarten heeft voor een voorstelling en ze wel wil, gaat vervolgens als een speer naar het Westerkeyn terrein bij Midsland. Op dit terrein is van alles altijd te beleven. Muziek, en optredens zijn te zien en te horen, maar mensen kunnen er ook gewoon op een zitzak liggen, op hun eigen trui of een drankje drinken en uitgebreid (of minder uitgebreid) eten. Elke dag is er een daghap die voor een vaste prijs wordt geserveerd. Tevens is er een tapasbar waar allerlei hapjes genoten kunnen worden. Bieren, wijnen, Juttersbitter en vanzelfsprekend allerlei andere drankjes worden in verschillende tenten geschonken die worden gerund door vrijwilligers. De gast kan er gewoon contant betalen, pinnen is er niet bij.

Kaarten scoren en genieten

Om op het festivalterrein te komen is een paspoort nodig (passe-partout). Wie dat bewijs nog niet op de boot heeft gekocht kan het ook op het festivalterrein doen. Zonder dit papiertje is er geen toegang. In een grote tent op het terrein worden vervolgens de kaarten verkocht voor de voorstellingen. Op een groot bord staat wat is uitverkocht en wat nog niet. Via een systeem waarbij namen worden afgeroepen (bij de ingang krijgt iedereen die dat wil een kaartje met daarop een naam) kunnen mensen zich melden bij de kassa. Dit voorkomt massa’s mensen. In de tent zitten diverse vrijwilligers die via een computersysteem kunnen kijken of er nog kaarten zijn voor een voorstelling. Zijn ze er, dan worden ze direct uitgeprint. Op een apart bord vermelden mensen die ziek zijn geworden, te veel kaarten hebben of nog iets zoeken ook wat ze willen. Telefoon meenemen loont dus in ieder geval. Wie geen kaarten kan bemachtigen, kan zich ook opperbest vermaken op het festivalterrein of op het Groene Strand op West Terschelling. Tevens is er altijd veel straattheater. Dat kost niet meer dan een leuke donatie en soms de eigen inbreng…
© 2009 - 2025 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kaarten voor OerolvoorstellingenIn 2009 vindt van 13 tot en met 22 juni het Oerol festival plaats op Terschelling. Het thema van dit jaar is Gras tussen…
Oerol Terschelling – de OndernemersClubOerol Terschelling – de OndernemersClubOerol is het festival van locatietheater en muziek op Terschelling. Tienduizenden mensen bezoeken het eiland om cultuur…
De kleuren van het wad - het boek van Kester FreriksrecensieDe kleuren van het wad - het boek van Kester FreriksDe kleuren van het wad is een boek van Kester Freriks. Het boek heeft als ondertitel: Van bedreigde zee tot werelderfgoe…

Rigoletto - VerdiGuiseppe Verdi was één van de grootste componisten van Italiaanse opera's. Hij schreef er we; 26! Eén van die opera's is…
Tosca - PucciniOpera's worden vaak gezongen in vreemde talen: Italiaans, Roemeens, Frans, Duits etc. Dat maakt het verhaal van een oper…
Reactie

Joleen Dost, 05-05-2013
De volgende zin vind ik geweldig:
'"Met Oerol lukt het weinig mensen hun bagage kwijt te raken."
Ik dacht eerst dat jullie bedoelden dat je je bagage overal veilig kan laten liggen want er wordt niet gestolen op Oerol. Persoonlijk denk ik dat dat ook zo is maar misschien ben ik naief? Misschien kunnen jullie dat toch ook nog even vermelden? Dat iedereen zich zo sociaal en ruimhartig en flexibel opstelt? Reactie infoteur, 26-05-2013
De bagage kun je op Oerol eigenlijk ook altijd veilig overal laten staan. De mensen die het festival bezoeken zijn namelijk over het algemeen niet uit op nare dingen en maken met elkaar een mooiere wereld.

Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 07-11-2010
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.