Rigoletto - Verdi

Guiseppe Verdi was één van de grootste componisten van Italiaanse opera's. Hij schreef er we; 26! Eén van die opera's is Rigoletto. Om bij een bezoek aan het theater of bij het luisteren van een cd zo goed mogelijk het verhaal te kunnen volgen is hier een korte samenvatting van de inhoud en wat achtergrondinformatie over de componist en de verschillende rollen.

De componist

Giuseppe Verdi werd geboren in 1813 in Parma geboren in een gezin waar niets aan cultuur werd gedaan. Verdi leerde zichzelf orgel spelen. In 1832 ging hij naar het conservatorium van Milaan. In 1842 schreef hij Nabucco, wat een groot succes werd. Gedreven door succes, schreef hij toen de ene opera na de andere. Bekende opera’s van zijn hand zijn Nabucco, Rigoletto, La Traviata en Il Trovatore.

Bovendien schreef Verdi religieuze werken zoals bijvoorbeeld het Messa da Requiem wat hij componeerde bij het overlijden van de Italiaanse dichter Manzoni. Giuseppe Verdi zelf overleed in 1901 in Milaan. Bij zijn begrafenis kwamen uitzonderlijk veel mensen om hem te eren.

De hoofdpersonen

  • De nar Rigoletto (bariton)
  • Rigoletto’s dochter Gilda (sopraan)
  • Rigoletto’s huishoudster Giovanna (mezzosopraan)
  • De Hertog van Mantua (tenor)
  • De Gravin van Ceprano (sopraan)
  • De Graaf van Ceprano (bariton)
  • Huurmoordenaar Sparafucile, (bas)
  • Sparafucile’s zuster Maddalena (mezzosopraan)

Bijrollen

Graaf di Monterone (bas-bariton)
  • Hoveling Marulo (bariton)
  • Hoveling Matteo Borsa (tenor)
  • Page van de hertogin (sopraan)

Let op! Onderstaande tekst bevat ook het plot van het verhaal!

Het verhaal

Op een feest bij de Hertog van Mantua, wil de Hertog de Gravin van Ceprano verleiden. De Graaf van Ceprano is daar erg boos over. De Hertog is bovendien verliefd op een meisje dat hij op zondag in de kerk ziet zitten. Borsa, de hoveling, waarschuwt zijn meester dat hij moet oppassen met al die versiertrucs. De Hertog maakt zich daar niet druk om en gaat flirtend met de Gravin naar een andere kamer. De Graaf van Ceprano wordt erg boos. Rigoletto, de mismaakte hofnar, ziet hoe boos de Graaf is en maakt daar grapjes over. Als Rigoletto even weg is, komt een andere hoveling, Morulo binnen om te vertellen dat Rigoletto een minnares heeft in de stad. Omdat de hovelingen en de Graaf zich altijd ergeren aan Rigoletto’s plagerijen, bedenken ze een plan: ze gaan Rigoletto’s liefje ontvoeren. Dan komt de Graaf van Monterone woedend binnen. Ook zijn dochter is slachtoffer geworden van de versiertrucs van de Hertog. Rigoletto maakt weer grapjes maar Monterone wordt zo boos dat hij een vloek uitspreekt over Rigoletto en de Hertog. Als Rigoletto naar huis gaan, spookt de vloek hem door het hoofd. Hij komt de huurmoordenaar Sparafucile tegen. ‘Ik wil je wel helpen, als je mij betaalt’, zegt Sparafucile. ‘Nu nog niet, maar als de tijd daar is, zal ik aan je denken’, antwoordt Rigoletto en loopt door naar huis. Daar wacht zijn mooie dochter Gilda. Zij moet van haar vader altijd binnen blijven, behalve op zondag. Het kerkbezoek is haar enige uitstapje. Zij is blij als haar vader thuiskomt. Maar hij wil haar niet vertellen waarom hij zo ernstig kijkt. Rigoletto schrikt als er gestommel is bij de deur. Het zijn de hovelingen die vertellen van hun plannetje om de Gravin van Ceprano te ontvoeren. Rigoletto is altijd in voor een geintje en wil meehelpen. Hij krijgt een masker voor en zo heeft hij niet door dat hij zijn eigen dochter Gilda ontvoert.

De Hertog van Mantua heeft zich inmiddels verkleed als jongen van de straat en gaat op zoek naar het mooie meisje uit de kerk. Dat meisje is Gilda, maar de Hertog weet niet dat het de dochter van Rigoletto is. Hij komt bij hun huis maar zij is net ontvoerd. De hovelingen komen terug en vertellen lachend dat ze de Gravin hebben ontvoerd. De Hertog snapt gelijk dat ze Gilda hebben. Opgelucht gaat hij naar het kasteel terug, daar vindt hij haar. Ze vertellen elkaar dat ze verliefd zijn op elkaar. Rigoletto hoort dat en zweert wraak te nemen op de Hertog. Hij gaat naar de huurmoordenaar. Sparafucile gaat de Hertog vermoorden. Gilda heeft het gehoord. Zij houdt zoveel van de Hertog dat zij liever zelf sterft dan zonder hem te moeten leven. Ze verkleedt zich als een man.

Als later Sparafucile de zak met het lichaam van de Hertog aan Rigoletto overhandigt en zijn loon ontvangt, komt Rigoletto er achter dat niet het lichaam van de Hertog in de zak zit, maar het stervende lichaam van Gilda. Ze sterft in zijn armen, de vloek is uitgekomen.
© 2009 - 2024 Rommy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alfredo Kraus, de Spaanse tenor die zarzuela's zongAlfredo Kraus, de Spaanse tenor die zarzuela's zongDe Spaanse tenor is vooral beroemd geworden om zijn belcanto-kwaliteiten. Hij wilde de muziek dienen door met gevoel, fi…
Maria Callas, La DivinaMaria Callas, La DivinaMaria Callas werd geboren op 2 december 1923 in New York. Als operazangeres zou ze bekend worden als 'la divina', de god…
Tosca - PucciniOpera's worden vaak gezongen in vreemde talen: Italiaans, Roemeens, Frans, Duits etc. Dat maakt het verhaal van een oper…
Scala van MilaanDe Scala van Milaan is uitgegroeid tot één van de belangrijkste operahuizen ter wereld. Vele beroemde sterren, zoals Mar…

Samenvatting: Robin Hobb - Moordenaar des KoningsMoordenaar des konings, het spannende vervolg op 'leerling en meester' doet zeker niet onder aan het eerste deel van 'De…
Rommy (5 artikelen)
Gepubliceerd: 10-03-2009
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.