Madame Tussauds Amsterdam, wat is er te zien?
Madame Tussauds ‘wassen beelden musea’ die in verschillende grote steden ter wereld te bezoeken zijn, zijn vernoemd naar Marie Tussaud, een kunstenares die enkele eeuwen geleden leefde. Zij maakte ook enkele beelden van zichzelf, waarvan een nu nog in het museum staat. Madame Toussaud in Amsterdam trekt jaarlijkse vele bezoekers en toeristen. Ook de musea in Londen, Berlijn, Hong Kong, Las Vegas en New York, trekken jaarlijks ontelbare bezoekers.
Madame Tussaud leefde van 1761 tot 1850. De eerste beelden die zij van was maakte waren van:
- Jean-Jacques Rousseau (in 1778)
- Voltaire
- Benjamin Franklin
Madame Tussauds betekent ‘van Madame Tussaud.’ De musea heten dan ook
Madame Tussauds en niet Tussaud. Al 200 jaar levert Madame Tussauds een tentoonstelling van wassen beelden waar bezoekers wereldwijd van onder de indruk zijn.
Madame Tussauds, wat kunt u er doen?
In Madame Tussauds in Amsterdam staan momenteel vele beroemdheden in was vereeuwigd. Van bekende Nederlanders tot sportfiguren en de Koninklijke familie. Ook grootheden als Michael Jackson, Elvis Presley en Marilyn Monroe, Albert Einstein, Ghandi en Obama kunt u in Madame Tussauds bewonderen. De beelden zijn levensecht en daarom soms zelfs een beetje griezelig. In het
wassenbeeldenmuseum in Amsterdam zijn er ook verschillende beroemdheden waar u mee op de foto kunt. Er zijn ook levendige attracties die de moeite waard zijn. Het is een uniek museum, waar jong en oud zich geen moment vervelen.
Hoe worden wassen beelden gemaakt?
Wassen beelden worden nog op ongeveer op dezelfde manier gemaakt als Madame Tussaud ze in 1790 maakte. Een wassen beeld maken duurt nu enkele maanden, vroeger waarschijnlijk langer. Tegenwoordig werken verschillende mensen aan een beeld. Regelmatig worden nieuwe beelden aan de collectie toegevoegd, en beelden die geen eeuwigheidswaarde hebben, worden opgeborgen. Het echte model moet (als het om een nog levend persoon gaat) poseren en de maten worden over het hele lichaam, zeer nauwkeurig opgemeten. Ook de afmeting van elk zichtbaar lichaamsdeel apart, wordt secuur opgemeten. Zowel een fotograaf als een beeldhouwer, brengen het lichaam volledig in kaart en beeld. De beeldhouwer maakt vervolgens een figuur van klei, waarvan een mal van gips gemaakt wordt. De gipsen mal wordt gevuld met een soort pastei of vloeibaar glasvezel. De glasvezel vorm van het beeld, is de basis voor het was. Op de glasvezel figuur wordt de was later aangebracht. De kleur van de huid wordt heel secuur gekozen en geverfd. De was wordt geboetseerd en gekapt en gesneden totdat het perfect lijkt op de originele persoon. De kleur van het haar wordt door een kapster bepaald aan de hand van het echte haar. Vervolgens worden wenkbrauwen, wimpers, eventueel gezichtshaar en natuurlijk het hoofdhaar, aangebracht.
Als het beeld helemaal af is, wordt het aangekleed. Meestal zijn dat kleren die de sterren echt gedragen hebben en die ze aan het museum schenken. Dat is niet altijd mogelijk, dan wordt de kleding nagemaakt. Of, bij moderne sterren, wordt er een kopie van de originele kleren gekocht.
Wie was Madame Tussaud?
Madame Tussaud werd op 7 december 1761 in Frankrijk (Straatsburg) geboren. Haar meisjesnaam was Marie Grosholz. Rond 1778 ging zij in de leer bij Dr. Curtius en datzelfde jaar maakte zij een wassen beeld van de schrijver en filosoof Voltaire. Zij gaf enkele jaren kunstonderwijs in Versailles op verzoek van de zuster van de Franse koning Lodewijk XVI. In 1789 schoot zij Dr. Curtius te hulp om de hoofden van slachtoffers van de guillotine na te maken en daarom reisde zij terug naar Parijs. Toen Dr. Curtius in 1794 overleed, erfde Marie zijn tentoonstelling. Een jaar later trouwde Marie met Francois Tussaud, een militair. Hun eerste kind, een dochtertje, overleed kort na de geboorte. Daarna kregen zij twee zonen die in leven bleven. In 1802 begon Marie Tussaud haar beelden ten toon te stellen in Engeland, waarvoor ze Frankrijk en haar man, verliet.
Foto van Marie Tussaud /
Bron: Thyra, Wikimedia Commons (Publiek domein)Ze reisde 33 jaar door Engeland om de beelden tentoon te stellen en ondertussen bleef zij ook steeds nieuwe beelden maken waardoor de collectie steeds groter werd. In 1835 vestigde zij zich met haar tentoonstelling in de Londense Baker Street. Op 80-jarige leeftijd maakte zij haar laatste zelfportret. Dit beeld, wat zij dus zelf maakte, is nu nog steeds in Madame Tussauds in Amsterdam te bewonderen. In 1850 overleed Madame Tussaud en ze liet daarmee de beelden expositie na aan haar twee zoons. Vanaf 1884 is de tentoonstelling te zien in Londen.
Madame Tussauds, Amsterdam
Vanaf 1971 is er ook een Madame Tussauds in Amsterdam. Er zijn enkele indrukwekkende attracties, zoal Pirates, waar echte acteurs aan mee doen. Deze attractie bevat nogal wat effecten waar u van kunt schrikken en het wordt daarom afgeraden voor hartpatiënten en zwangeren. Ook kinderen jonger dan 12 jaar mogen Pirates nog niet beleven.
Het museum is momenteel op de Dam in Amsterdam te vinden, tussen de Kalverstraat en het Rokin. Het is geopend van maandag tot en met zondag, van 10 tot 17.30. (In zomervakantie geopend tot 20.30 uur). Op Koninginnedag is het museum gesloten en op sommige feestdagen kunnen de openingstijden wisselen. U vind hier meer informatie over op de website van het museum zelf.