Picasso in Malaga

Pablo Ruiz Picasso werd op 25 oktober 1881 aan het Plaza de la Merced in Málaga geboren en heeft daar de eerste tien jaren van zijn leven doorgebracht. Een wandelroute door de stad voert je langs de straten en gebouwen die een belangrijke rol in het leven van de jonge Picasso hebben gespeeld. Het geboortehuis, de doopkerk, de school en natuurlijk het Picasso museum zijn in de route opgenomen.

Málaga Picassiana, het Málaga van Picasso

Málaga, de hoofdstad van de Costa del Sol, heeft als hommage aan haar beroemde “zoon” een route uitgestippeld langs straten en gebouwen die een belangrijke rol in het leven van de jonge Picasso hebben gespeeld. De route begint bij het geboortehuis van Picasso aan het Plaza de la Merced en eindigt bij de Plaza de Toros waar Picasso inspiratie voor zijn latere werk zoals El Guernica.

Geboortehuis

De route begint bij het geboortehuis van Picasso aan het Plaza de la Merced. Op de eerste verdieping van huisnummer 15 werd Picasso op 25 oktober 1881 geboren als zoon van José Ruiz Blasco en Maria Picasso Lopez. In 1884 verhuisde de familie, bestaande uit Picasso, zijn ouders, twee zusters, grootmoeder en twee tantes van moeders zijde, naar de derde verdieping (nummer 17). Hier woonde Picasso tot oktober 1891, toen de familie naar La Coruña verhuisde waar Picasso´s vader een baan aangeboden kreeg als leraar aan de Academie voor Schone Kunsten.

Sinds 1988 is in het geboortehuis de Fundación Picasso gevestigd. In de expositieruimte zijn onder andere tekeningen uit Picasso´s jeugdjaren, schilderijen van tijdgenoten en foto´s te bezichtigen. Op de eerste verdieping is een reconstructie van de woonkamer van de familie Picasso gemaakt waar nog een olieverfschilderij van Picasso´s vader hangt. Het geboortehuis is dagelijks voor publiek geopend.

Plaza de la Merced

In de 19e eeuw speelde het Plaza de la Merced een belangrijke rol als ontmoetingsplaats voor de plaatselijke bourgeoisie. Op het plein staat het monument voor Generaal Torrijos, een vrijheidsstrijder die met een groep medestanders in 1831 werd gefusilleerd. Voor het geboortehuis van Picasso staat een prachtig bronzen beeld van de schilder, zittend op een bank.

Calle Granada, doopkerk

In deze straat bevindt zich de Parroquia de Santiago, in 1490 door de Katholieke Koningen gesticht. In deze barok ingerichte kerk met Mudejarstijl toren, zijn Picasso´s grootouders en ouders getrouwd en werden Picasso en zijn zusjes gedoopt.

Calle San Agustín, kleuterschool

Aan het begin van de Calle San Agustín stond Picasso´s kleuterschool en verderop, naast de San Agustín kerk, staat het oude klooster dat sinds 1869 gebruikt werd door de gemeente. Picasso´s vader was curator van een museum die zich op de tweede verdieping van het gebouw bevond. Om zijn salaris aan te vullen gaf Picasso´s vader hier tekenlessen.

Picasso museum

In de Calle San Agustín bevindt zich ook het Picasso museum dat op 27 oktober 2003 in gebruik is genomen. Het museum is gevestigd in het Palacio de Buenavista en heeft een permanente expositie van bijna 200 werken van de schilder.

Plaza de la Constitución

In het huidige Athenaeumgebouw was vroeger de San Telmo School voor Schone Kunsten gevestigd waar Picasso´s vader als assistent tekenleraar werkte.

Calle Comedias, lagere school

In deze straat bevond zich op huisnummer 18 (vroeger 20) de San Rafeal School die Picasso in zijn jeugd bezocht. Picasso herinnerde zich de school als een plek waar hij zich verveelde, voornamelijk tekende en uit het raam keek. Hij nam zijn vaders wandelstok of verfkwasten als onderpand, bang als hij was dat zijn vader hem zou vergeten op te halen.

Plaza de San Francisco
In het huidige Real Conservatorio de Música Maria Christina was vroeger de Sociëteit voor kunst, literatuur en wetenschap van Málaga gevestigd. Picasso vergezelde zijn vader regelmatig naar meetings waar de intellectuelen van de stad debatteerden en discussieerden. De schilder Martinez de la Vega heeft hem hier als schilder “gedoopt” nadat hij in 1897 met succes had deelgenomen aan de Nationale en Provinciale Expositie Voor Schone Kunsten en in Málaga een prijs won met zijn werk Ciencia y Caridad.

Calle Gaona

Op de middelbare school Vicente Espinel, gevestigd in het voormalige nonnenklooster Las Monjas Filipenses, heeft Picasso in juni 1891 een toelatingsexamen gedaan om toegelaten te kunnen worden aan de middelbare school in La Coruña waar het gezin later dat jaar naar toe verhuist.

Plaza de Toros La Malaqueta

De route eindigt bij de arena van Málaga waar Picasso met zijn vader regelmatig naar toe ging. Indrukken van deze bezoeken heeft Picasso onder andere verwerkt in El Picador Amarillo (jeugdwerk 1889) maar ook in El Guernica (1937) en Avant la Piqué (1959).

© 2010 - 2024 Zalomeya, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Musea in AndalusiëAndalusië, de zuidelijke streek van Spanje. Een zeer gevarieerde streek met veel bezienswaardigheden en musea. In dit ar…
Salvador Dalí, een geniaal kunstenaarSalvador Dalí, een geniaal kunstenaarSalvador Dalí was een Spaanse schilder, hij staat bekend om zijn surrealistische schilderijen, waaronder "Galatea of the…
Spanje - MadridSpanje - MadridMadrid, de hoofdstad van Spanje, is een bruisende stad die zeer geliefd is bij toeristen. Tapas eten of een glaasje sang…
Picasso museum in Horta de Sant JoanPicasso museum in Horta de Sant Joan"Alles wat ik weet, heb ik geleerd in Horta" is een uitspraak de hij heeft gedaan naar aanleiding van zijn verblijven in…

De geitenwollen sok: de sok, de sik en het symboolDe geitenwollen sok: de sok, de sik en het symboolDe drie betekenissen van 'De geitenwollen sok' lijken op de verste verten niet op elkaar. Wel leuk om ze even te bekijke…
Leylijnen, onzichtbaar spoor van kracht en energieLeylijnen zijn krachtige energielijnen die in een onzichtbaar netwerk van lijnen over de hele wereld liggen. Feng shui m…
Bronnen en referenties
  • http://www.fundacionpicasso.es
Zalomeya (41 artikelen)
Laatste update: 15-03-2011
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.