Gonzo journalistiek
Gonzo journalistiek is een vorm van verslaggeving waarbij de verslaggever een mix toepast van fictie en non fictie. Bij een regulier journalistiek verslag houdt de verslaggever afstand en probeert hij zoveel mogelijk de waarheid en niets dan de waarheid te vertellen. Een vorm van journalistiek die lijkt op gonzo journalistiek is het roddelblad.
Objektiviteit een mythe
Grondlegger van deze experimentiele vorm van journalistiek was Hunter S. Thompson. Het oorspronkelijke Gonzo is een beschrijving vanuit de eerste persoon, wat een subjectieve beschrijving oplevert. Het is het gebruik van literaire technieken in een stuk tekst dat voorheen als onafhankelijk werd beschouwd. Maar volgens Thompson is onafhankelijkheid een mythe. Niemand kan onafhankelijk zijn. Elk mens neemt zijn bagage aan kennis en ervaringen mee als hij een stuk schrijft of ergens verslag van doet. Een verslag van een brand kan door twee mensen heel anders worden omschreven, hoewel het toch echt om dezelfde brand gaat en ze naast elkaar stonden. Objektiviteit is een mythe. Het gebruik van humor, sarcasme, uitvergroting en zelfs ruw taalgebruik wordt niet geschuwd.
Herkomst gonzo
Het woord Gonzo kwam zelf als eerste voor om een artikel uit 1970 geschreven door Thompson te benoemen. Zijn artikel:
"The Kentucky Derby Is Decadent and Depraved" werd door Bill Cardozo editor van de Boston Globe magazine Gonzo journalistiek genoemd. Het woord gonzo was populair boston-iers taalgebruik voor iemand die na een avond drinken als laatste overeind bleef staan. Gonzo is ook een woord dat lijkt op het Engelse ''sucker''.
Anderen beweren dat het een verbastering is van het franse gonzeaux wat verlicht pad betekent. Maar waar het woord ook vandaan komt, niemand weet precies waarom Cardozo juist dit woord gebruikte om het artikel van Thompson te beschrijven.
Nieuwe journalistiek
Hoewel hetgeen dat Thompson beschreef over het algemeen waar was bracht hij satirische elementen in. Hij schreef vaak over recreatieve drugs en alcohol wat een bijgevoegde subjektiviteit bij zijn werk voegde. Een opmerkelijke uitspraak van Thompson was: " Objektieve journalistiek is een van de belangrijkste redenen dat de Amerikaanse politici al zo lang corrupt hebben mogen zijn. Je kan niet objektief over Nixon zijn.'' Thompson zelf dreef zijn editors wel eens tot irritatie, omdat hij altijd de deadline overschreed. Hij stuurde de stukken in op een tijd dat ze niet meer konden aangepast, maar nog wel in de krant konden. Hij deed dit omdat hij wilde dat zijn stukken gelezen werden zoals hij ze schreef.
De Gonzo style wordt wel als een kind gezien van de nieuwe journalistiek die in de jaren '60 op kwam. Wanneer een auteur geen afstand kan nemen van hetgeen hij onderzoekt dan is hij een gonzo. Het is vaak de keuze van de auteur of het tijdschrift waar hij voor werkt of hij in gonzo stijl wil schrijven. In blogs, sport- en reisverslagen vinden we de meeste gonzo.
Symbool
Het symbool een rode vuist met een cactusplant gebruikte Thompson zelf toen hij sherrif wilde worden van Aspen. Colorado.
De vuist is nu het symbool voor Gonzo journalistiek en Thompson samen.
Gonzo journalistiek vindt men dus overal op het internet en lijkt gewoner te zijn geworden dan de onafhankelijke reguliere journalistiek.