Louis Couperus: Eline Vere

Iedereen zou wel rijk willen zijn, maar Eline Vere niet. Ze voelt zich opgesloten en niet gelukkig in haar rijke omgeving. Het is het trieste verhaal van Eline Vere.

Schrijver

De schrijver is Louis Marie Annie Couperus, hij is geboren op 10 juni 1863 in Den Haag. Couperus is vernoemt naar zijn drie zusjes die stierven voordat hij geboren werd. Hij heeft veel verschillende genres geschreven maar het thema is over het algemeen hetzelfde. Vooral het ‘noodlot’ is een bekend thema van Couperus. Het thema van Eline Vere is ook noodlot. Hij schreef Eline Vere als zijn derde en eerst succesvolle boek. Op zestigjarige leeftijd overleed hij in De Steeg, zijn as ligt op het kerkhof Oud Eik en Duinen dat hier in Den Haag te vinden is.

Inhoud verhaal

Het verhaal gaat over een vrouw genaamd Eline Vere, Eline woont in Den Haag. Ze woont bij haar zus in huis. Eline is van goede afkomst en woont daarom ook in de buurten van de ‘gegoede burgerij’. Ze gelooft sterk in het noodlot net als haar neef Vincent, ze denkt dat het noodlot ervoor zorgt dat haar leven gaat zoals het gaat. Ze voelt zich eenzaam en ongelukkig. Als ze verliefd wordt op Otto, iemand waarmee zij veel omgaat, is ze gelukkiger. Haar neef Vincent weet haar te overtuigen dat ze niet echt verliefd is op Otto. Hierdoor weet ze zich geen raad met haar gevoelens en ze verbreekt de verloving met Otto.
Ze voelt zich weer ongelukkig, ze vlucht weg van haar zus en vlucht naar Brussel. In Brussel heeft ze een goede tijd, maar toch gaat ze weer terug naar Den Haag. In Den Haag wordt ze heel ongelukkig, nog meer dan ze eerst was. Ze verlaat Den Haag om nog een keer naar Brussel te gaan, haar neef Vincent doet haar daar een aanzoek. Ze weet niet wat ze moet antwoorden en vraagt hem om te wachten. Ze gaat weer terug naar Den Haag, daar wordt ze heel depressief. Uiteindelijk neemt ze te veel slaapmiddel en sterft ze. Met alle andere in het verhaal loopt het goed af.

Hoofdpersoon

Eline heeft het karakter van haar vader geërfd, ze is nerveus, romantisch, artistiek, zwak en beïnvloedbaar. Ze is niet haarzelf en speelt het altijd zo dat de mensen krijgen wat ze van haar willen. Hierdoor is ze onnatuurlijk. In het begin is ze knap maar later in het boek krijgt ze steeds meer psychische problemen waardoor ze er steeds minder mooi uit gaat zien. Langzamerhand wordt Eline gek. Ze is willoos en besluiteloos, ze weet vaak niet wat ze aan moet met haar gevoelens. Haar karakter ontwikkeld zich in het boek.

Tijd en kenmerken

Het verhaal speelt zich af in de 19de eeuw. Dat is duidelijk te zien aan de kledingstijl en aan het vervoer. Het is chronologisch verteld op enkele flashbacks na. Het verhaal duurt vier en een half jaar en is discontinu verteld. Er zit bijvoorbeeld een periode tussen waarover niets wordt verteld.

Genre

Het genre van het verhaal is een naturalistische roman. Ze geloof in het noodlot, ze is nerveus, ze heeft een sombere kijk op het leven, ze vertoond afwijkend gedrag en ze voelt zich niet vrij. Dit zijn kenmerken van een naturalistische roman. De literaire stroming is naturalisme, dit komt vooral omdat de werkelijkheid zo goed en objectief mogelijk wordt beschreven. Het is vooral geschreven voor de rijke mensen, ‘de gegoede burgerij’.

Moraal

Omdat haar neef Vincent heel erg in het noodlot geloofd gaat Eline ook in het noodlot geloven. Ze geloven dat de mens geen eigen wil heeft, Eline wordt bang voor het noodlot. Hierdoor verbreekt ze waarschijnlijk haar verloving met Otto en leidt dit tot haar dood. Eind 19de eeuw was afkomst heel belangrijk. Als je rijke ouders had, had je ook aanzien. Alleen voelde Eline zich niet vrij bij de rijke mensen, ze kon zichzelf niet zijn.
© 2010 - 2024 Michelle93, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Langs lijnen van geleidelijkheid - Louis CouperusLangs lijnen van geleidelijkheid - Louis CouperusDe roman Langs lijnen van geleidelijkheid van Louis Couperus maakte veel reacties los, nadat die in 1900 was voorgepubli…
Louis Couperus: Componerend schrijver met een gouden penLouis Couperus - een van de grootste Nederlandse romanciers– beschrijft in boeken als Eline Vere, De Boeken der Kleine Z…
Schrijvers 20e eeuw: Louis Couperus, leven en werkSchrijvers 20e eeuw: Louis Couperus, leven en werkLouis Couperus (1863-1923) was afkomstig uit een chic Haags milieu. Hij heeft de Haagse chic vaak geschetst in zijn roma…
'Van oude menschen, de dingen die voorbij gaan' van Couperus'Van oude menschen, de dingen die voorbij gaan' van CouperusSchrijver Louis Couperus (1863-1923) schreef zijn bekendste werken (zoals 'Eline Vere' en 'Van oude mensen, de dingen, d…

Commedia dell'arteCommedia dell'arteCommedia dell'arte is de naam van het geïmproviseerde toneel uit de 16e en 17e eeuw. Bij deze komische Italiaanse toneel…
Gonzo journalistiekGonzo journalistiekGonzo journalistiek is een vorm van verslaggeving waarbij de verslaggever een mix toepast van fictie en non fictie. Bij…
Michelle93 (19 artikelen)
Gepubliceerd: 08-05-2010
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.