Varend Corso Westland, een vloot van bloemen, fruit en feest

Varend Corso Westland, een vloot van bloemen, fruit en feest Het Varend Corso Westland. Iedere zomer wordt het Varend Corso Westland gehouden. Het Varend Corso Westland is een vloot van boten die zijn zijn versierd met bloemen en fruit. De vaak opzwepende muziek, de bezienswaardigheden en het hele sfeertje eromheen zorgen ieder jaar voor een groot feest.

Het verleden

Het varend corso is voor het eerst gehouden in 1998. Het is ontstaan door het samenvoegen van twee reeds bestaande evenementen, het Rijdend Corso dat gehouden werd in de gemeente Naaldwijk en de Lierse Gondelvaart. In de beginjaren van het Varend Corso waren het voornamelijk bedrijven die deelnamen aan het Corso. Naast het showen van de mooie creaties was dit een goede manier van reclame maken voor deze bedrijven. In de loop der jaren heeft hier toch wel een verandering plaatsgevonden en zijn het lang niet meer alleen de bedrijven die meedoen met het Varend Corso. Er varen ook boten mee zonder dat er commerciële belangen meespelen ook al worden eigenlijk alle boten wel gesponsord.

Bekendheid

Het varend Corso Westland is met de jaren steeds populairder geworden. Waren het in de beginjaren voornamelijk mensen uit de regio die naar de prachtig versierde boten kwamen kijken, zo komen er tegenwoordig mensen naartoe uit heel Nederland. Ook zijn er mensen die speciaal uit het buitenland naar het Westland komen om het Varend Corso te bekijken. Dit geeft wel aan dat het een uniek evenement is dat meer inhoudt dan alleen het showen van boten die mooi zijn opgemaakt. Om een indruk te geven, het evenement heeft in 2010 een record aantal bezoekers getrokken van ongeveer 330.000.

De boten

De boten die gebruikt worden in het Varend Corso zijn over het algemeen vaartuigen die in het verleden gebruikt werden in het Westland om de tuinbouw producten van de teler naar de veiling te brengen. De zogenaamde "Westlander" is een vaartuig die hiervoor specifiek in het Westland gebruikt werd. De Westlander is een boot met een lengte van tussen de tien en achttien meter die veel vracht moet kunnen vervoeren en toch moet kunnen varen in de erg ondiepe wateren die het Westland en Delfland rijk is. Dit vaartuig heeft dus een vrij specifieke bouw. De vracht die op deze boten werd vervoerd lag tussen de tien en dertig ton. De Westlanders hebben van nature geen motor maar werden voortbewogen door een vaarboom. Later is de Zeilende Westlander ontstaan. De Zeilende Westlander is het zelfde als de normale Westlander maar dan uitgerust met een zeil. Dit zeil is erg makkelijk te zetten of te strijken omdat de boten onderweg veel kleine bruggetjes tegenkomen waar onderdoor gevaren moet worden.

Thema's

Ieder jaar heeft het Varend Corso Westland een ander thema. De vaartuigen hebben allemaal een eigen onderwerp dat te maken heeft met het thema dat dat jaar gekozen is. Zo zijn er thema's geweest als Sprankelende Sprookjes, Summer Songs, Helemaal Hollywood, Smaak Sensatie, Lekker Eigenwijs en in 2010 het thema Vreemde Vogels. Het is leuk te zien hoe iedere groep deelnemers het hoofdthema op zijn of haar eigen wijze interpreteert.

Prijzen

De deelnemers kunnen naast het applaus van het publiek ook een prijs winnen. Een zeer deskundige jury beoordeelt alle boten en deelt de prijzen uit. Een extra stimulans dus om de Westlanders nog mooier te maken. Op de winnende boten staat tijdens het corso vermeld welke prijs deze gewonnen heeft.

Feest!

Het Varend Corso Westland is één groot feest. Iedere boot heeft zijn eigen ontwerp en de meeste boten hebben daarbij passende muziek. Van klassiek en mannenkoren tot heftige house en dance nummers. De opvarenden zijn ook weer uitgedost in bijpassende kleding. Dit loopt uiteen van oude klederdracht tot de meest sexy outfits.

Het Varend Corso Westland is dus de moeite waard om te bekijken.
Voor meer informatie over het Varend Corso Westland en data is de beste bron het VVV Westland.
© 2010 - 2024 Panic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sparen - Sparen bij Westland Utrecht bankSparen - Sparen bij Westland Utrecht bankSparen bij de Westland Utrecht bank kan zowel particulier als zakelijk. Sparen doet u bij de Westland Utrecht bank, inmi…
Cane Corso ItalianoDe Cane Corso Italiano behoort tot de groep van Molossers en is een dogachtige. Hier zal kort geschreven worden over de…
Netbeheerders elektriciteit en gas in NederlandNetbeheerders elektriciteit en gas in NederlandElectriciteit en gas: wie is verantwoordelijk voor aanleg, transport, vastrecht, verbruikskosten, meterstanden? Netbehee…
Luchtvaartpioniers: Vlucht over de Mount EverestLuchtvaartpioniers: Vlucht over de Mount EverestDe zich ontwikkelende luchtvaart in het eerste deel van de twintigste eeuw vestigde record na record. De langste tijd in…

De stad Groningen en haar molensDe stad Groningen heeft in het verleden een groot aantal molens binnen haar gemeentegrenzen gehad. Op de bastions rond d…
Haute couture: kunst op de catwalkZe vormen het hoogtepunt op de catwalk: de zogenoemde haute couture creaties van 's werelds meest gerenommeerde modeontw…
Panic (59 artikelen)
Gepubliceerd: 17-08-2010
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.