Gothic: Kleding

Er is niets indrukwekkender dan de kledij van de gothic. Of e het wilt toegeven of niet, het is altijd indrukwekkend om naar te kijken. Er zijn mensen die zelfs speciaal naar gothic/fantasy beurzen gaan om daar de pracht & praal te zien of om daar te fotograferen. Ook hierin onderscheiden vele verschillende stijlen zich van elkaar, en heeft iedere stijl zijn eigen kenmerkende aspecten. De kleding, haarstijl en make-up wordt vaak geïnterpreteerd als de uiting van het gevoel. Dit, omdat je er je creativiteit in kwijt kunt. De volgende stijlen komen veel voor:

Medieval/Renaissance Gothic

Dit is de meest voorkomende stijl. Kenmerkend zijn de middeleeuwse jurken korsetten, rokken, hoepeljurken. De heren dragen vooral blouses met veel ruches, soms gecombineerd met een lange zwarte mantel. De mouwen van zowel heren als dames lopen wijd uit. Een stof die in deze stijl veel gebruikt wordt is fluweel, maar ook vaak kant, tule, voile en velours. Onder de kleding worden veelal puntschoenen en hoge rijglaarzen gedragen, al zie je de laatste jaren steeds vaker dat men deze stijl ook combineert met "kisten" of varianten daarop.

De haren van zowel de mannen als vrouwen zijn meestal lang en zwart. De make-up is vaak een bleke foundation gecombineerd met zwart opgemaakte ogen en lippen. Zilveren sieraden en chokers van fluweel of kant worden veel gedragen. Deze stijl is afkomstig uit de middeleeuwen en het Britse victoriaanse tijdperk.

De cyberpunk / cybergothic stijl

Dit is een opvallende stijl, omdat er veelvoudig gebruikt gemaakt wordt van lak, pvc en rubber. Daarnaast zijn gewatteerde stoffen, netpanty's en netshirts erg typerend voor deze stijl. De kleding zelf is straks, kort en verleidelijk. Qua kleuren worden voornamelijk neonkleuren met zwart gecombineerd.

De schoenen die gedragen worden hebben vaak grote gespen en hoge plateauzolen en bij de make-up worden vaak felle kleuren gedragen. In het haar wordt ook vaak gebruik gemaakt van ingevlochten dreads in neonkleuren. Als sieraden wordt vaak gebruik gemaakt van chokers met spikes in leer / metaal of in kleuren.

De fairygoth stijl

Deze stijl is afgeleid van de cybergothic stijl, en wordt hier ook vaak bij ingedeeld. De fairygothstijl heeft zijn naam te danken aan hetgeen waardoor de stijl geïnspireerd is, de sprookjeswereld. Er worden felle kleuren en glanzende stoffen gebruikt en er wordt veel gebruik gemaakt van glitters en accessoires als vleugeltjes. In de make-up zit veel kleur en voornamelijk ook glitters, al met al een sprookjesgeheel.

Gothic Lolita

Dit is een stijl die vooral in Japan zeer populair is. De dragers van deze stijl (vooral vrouwelijke goths) zien eruit als porseleinen poppen. Deze stijl is in 1999 tot leven gekomen als een soort van Alice in Wonderland-stijl. De kleding wordt vooral gekenmerkt door Korte jurken met veel, heel veel onderrokken, ruches, kant, roosjes en ander frutsels. ook vaak een hairdress (een haarband, of een kapje) met veel ruches, randjes, kant, zulke dingen. Wat ook veel gebruikt wordt zijn aardbeien, kersen e.d. op de kleding en parasolletjes. De laarzen die ze dragen hebben hoge zolen en/of hoge hakken.
© 2007 - 2024 Tarja, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is een jongerencultuurWat is een jongerencultuurIedereen krijgt er in het dagelijks leven mee te maken, jongerenculturen. Men onderscheidt zichzelf van de rest van de s…
Gothic, een donkkerromatische levensstijlGothic, een donkkerromatische levensstijlGothic is een levensstijl die vandaag de dag alom bekend, maar vaak onbegrepen is. Daarom wil ik met dit artikel probere…
Harajuku: Japanse modeTieners die erbij lopen als hun favoriete filmheld, stripfiguur, lolita of gothic, is in Tokio heel normaal. Er wordt va…
Emo - JongerencultuurEmo is een stijl die van oorsprong is ontstaan uit nieuwe muziek in de jaren 90 van de vorige eeuw. Emo's worden vaak ge…

Manuscript naar uitgevers sturenManuscript naar uitgevers sturenJe wil opvallen met je manuscript bij een uitgever. Je wil immers dat jouw verhaal uitgekozen wordt, voor de publicatie…
Pausverkiezing; “wist u”Wanneer een paus is overleden, wordt er door maximaal 120 kardinalen in een afgesloten ruimte een nieuwe paus gekozen. D…
Tarja (9 artikelen)
Laatste update: 09-08-2007
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.