Schouwburg Amphion Doetinchem

Schouwburg Amphion is al jaren lang het culturele middelpunt van de Achterhoek. De verouderde theaterzaal is vervangen door een onlangs opgeleverd nieuw theater op een nieuwe locatie. Woensdag 8 september 2010 wordt Amphion (Carré in het klein noemde iemand het al) officieel geopend door Koningin Beatrix. Het trapeziumvormige nieuwe onderkomen is een ontwerp van Mecanoo Architecten uit Delft.

Opening door Koningin Beatrix

Woensdag 8 september kwam H.M. de Koningin per helicopter naar Doetinchem, om de nieuwbouw van Amphion te openen. Ondanks de perikelen rond de kabinetsformatie was ze aanwezig en openende om 15.00 uur het nieuwe Amphion. De opening was niet openbaar en kon alleen bezocht worden door de genodigden.

Koningin Beatrix opende het theater door samen met directeur Henk Raben door een levensgroot herinneringsboek te lopen. Vervolgens volgde de openingsvoorstelling waar onder andere het Gelders Orkest, Tim Akkerman, Introdans en Jamai optraden. De koningin vertrok in de pauze.

Aanvankelijk werden er twee data gereserveerd voor de officiële opening, zowel 8 als 10 september stonden in de agenda om de kans te vergroten op een koninklijke opening.

Over het trapeziumvormig ontwerp

Amphion heeft een trapeziumvormige hoofdbouw. De gevels, gemetseld in een lichte baksteen, hebben vele vierkante schijnbaar over de gevels gestrooide ramen. De buitengevels hellen 7 graden achterover. Om er zeker van te zijn dat dit geen nadelige gevolgen zou hebben voor de waterhuishouding is een schaalmodel, 1:1, gemaakt van een wandgedeelte. Deze is door verschillende erkende instaties beproefd. Aan de zijde van de Hofstraat, waar zich ook de entree bevindt, is een insnijding in het gebouw gemaakt die de lijnen van de trappen volgen.

De grote zaal is ontworpen als traditionele theaterzaal, met stalles en parterre, met meerdere balkons die vanaf elke plek goed zicht op het toneel bieden, met inachtneming van de intimiteit. De grootste afstand van de achterste rij to voorkant toneel is slechts 20 meter. Zelfs de gezichtsmimiek van de optredende artiest is voor iedereen in de zaal goed te zien.
Het nieuwe Amphion is in alle opzichten ruimer, groter en moderner dan het oude. Het nieuwe podium is 36 meter breed en 19 meter diep. De bediening van de technische voorzieningen is nu compleet electrisch en voldoet aan alle Arbo-voorschriften. Er is één miljoen kilo staal in het gebouw verwerkt. De tribune in de grote zaal, uitgevoerd in hout, is op maat op de bouwplaats in elkaar gezet.

Francesco Veenstra

Architect Francesco Veenstra van Mecanoo Architecten benadrukte dat de basis van het ontwerp de locatie was, welke zich bevindt op de grens van buitengebied en het stadscentrum. Het zou een oriëntatiepunt moeten worden voor iedereen die de stad binnenrijdt. Over de totstandkoming van het ontwerp zei hij: "Een theater is meestal een gesloten gebouw. Met behulp van transparante insnijdingen is er openheid gemaakt en heeft het daglicht vrij spel in de publieksruimtes. Er schijnt zelfs daglicht op het toneel, uniek voor een schouwburg".

Medio 2008 kwam de samenwerking met de bouwer, Aan de Stegge tot stand. Eind 2008 gingen de werkzaamheden van start.

Capaciteit Amphion

De grote zaal heeft 860 stoelen, de kleine zaal 300. Op de twee podia zullen per seizoen circa 250 voorstellingen plaatsvinden.

Financiering

Behalve de gemeente Doetinchem leverde ook de Provincie Gelderland een belangrijke bijdrage van 7.000.000,-- , het hoogste bedrag dat Gelderland ooit aan een theater heeft bijgedragen. Belangrijk is de centrumfunctie van Amphion voor de omliggende gemeenten Bronckhorst, Oude IJsselstreek en Montferland. Alle die gemeenten financierden deels mee aan de nieuwe schouwburg.

De totstandkoming

Het oude Amphion aan "De Veentjes" in Doetinchem was eigenlijk al jaren geleden toe aan een flinke opknapbeurt. De technische voorzieningen waren, gezien de huidige tijd en regelgeving onvoldoende. Toen men tot de slotsom gekomen was dat moderniseren, op deze locatie geen optie meer was, werden plannen gesmeed voor nieuwbouw. Politiek gezien was er lange tijd gesteggel over de juiste locatie. Uiteindelijk werde gekozen voor nieuwbouw op het voormalige Connexxion-terrein, pal naast bioscoop CineCity. Beide uitgaanslocaties versterken elkaar. Amphion is gelegen aan de rand van het dynamische nieuwe uitbreidingsgebied Het Loo, dat aan de rand van de Kruisbergse bossen ligt.

Rabobank Zaal en Wegener Media Zaal

De verschillende ruimtes en verblijven in Amphion zijn geadopteerd door verschillende bedrijven, die hun naam hebben verleend aan de desbetreffende ruimten in het gebouw.

  • Rabobankzaal (grote zaal)
  • Wegener Media Zaal (kleine zaal)
  • Kab Theatercafé (theatercafé)
  • Reed Business Foyer (foyer van grote zaal)
  • SDC Entree (entree)
  • IG&D-foyer (foyer van kleine zaal)
  • D.O.C. Foyer ( loungefoyer)

Mecanoo Architecten Delft.

Het nieuwe Amphion is een ontwerp van Mecanoo Architecten uit Delft, opgericht in 1984 door architecte Francine M.J. Houben, die tegenwoordige de directeur is. Het bureau heeft zo'n 90 mensen in dienst, bestaande uit architecten, interieurontwerpers, stedenbouwkundigen, landschapsontwerpers en een technische staf. Op hun site geeft Mecanoo aan dat ze "ontwerpen willen realiseren, volgens een gestructureerd planningsproces, van hoge technische kwaliteit en met veel aandacht voor detail".

Adres en parkeren Amphion

Adres Amphion: Hofstraat 159, Doetinchem. (naast bioscoop CineCity)
Direct naast het gebouw is de Loo Parkeergarage met ruim 400 parkeerplaatsen. Ook is er een parkeerplaats aan de overkant van de schouwburg bij de C1000.
Doetinchem is ook per trein bereikbaar. Het theater bevindt zich op ongeveer 15 minuten lopen van het treinstation.
© 2010 - 2024 Kroezenier, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Doetinchem, stad in de Achterhoek (Gelderland)Doetinchem, stad in de Achterhoek (Gelderland)Doetinchem is een middelgrote stad in de provincie Gelderland en is de hoofdplaats van de Gemeente Doetinchem. De pracht…
Ziekte van Wegener: Symptomen, oorzaken en behandelingDe Ziekte van Wegener is een auto-immuunziekte, waarbij er in het gehele lichaam ontstekingen ontstaan. Longen, gewricht…
Rabobank, de Rabobank en tv bankierenRabobank, de Rabobank en tv bankierenDe Rabobank timmert met allerlei vormen van betalen en financieren aan de weg. Wat nog minder bekend is, is de mogelijkh…
Openbaar Vervoermuseum in Doetinchem, ook leuk voor kidsHet Openbaar Vervoermuseum in Doetinchem gunt ons een kijkje in de wereld van het vervoer door de eeuwen heen. In vroege…

Christelijke symbolen: Ichthus of vis-teken (vissen Bijbel)Christelijke symbolen: Ichthus of vis-teken (vissen Bijbel)Op auto's kom je regelmatig het Ichthus teken tegen (zie afbeelding). Dit vissymbool is eenvoudig en mysterieus tegelijk…
De stad Groningen en haar molensDe stad Groningen heeft in het verleden een groot aantal molens binnen haar gemeentegrenzen gehad. Op de bastions rond d…
Bronnen en referenties
  • www.nieuwamphion.nl www.mecanoo.nl openingsspecial schouwburg Amphion www.amphion.nl www.degelderlander.nl
Kroezenier (91 artikelen)
Laatste update: 13-09-2010
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.