Christelijke symbolen: Ichthus of vis-teken (vissen Bijbel)

Christelijke symbolen: Ichthus of vis-teken (vissen Bijbel) Op auto's kom je regelmatig het Ichthus teken tegen (zie afbeelding). Dit vissymbool is eenvoudig en mysterieus tegelijk. Het doet sommige mensen denken aan een geheim genootschap. Maar het heeft ook wel wat weg van het teken van de staatsloterij. Of zou het een logo zijn van een visvereniging. Nee, al deze mogelijke verklaringen zijn onjuist. Het Ichthus teken is een van oorsprong christelijk symbool uit de eerste eeuw van onze jaartelling en het is bedoeld als een herkenningsteken.

Christelijke symbolen: het Ichthus teken

Wat is de betekenis van het Ichthus of Vis-symbool? Ichthus is het Griekse woord voor vis (ΙΧΘΥΣ). Tegelijk vormen de letters van het woord Ichthus een christelijke afkorting van de volgende Griekse woorden:

IIesousJezus
CHCHristosChristus
THTHeouGods
UUiosZoon
SSoterVerlosser (Redder of Bevrijder)

Wat betekent 'Ichthus'?

De Ichthus afkorting betekent dus: "Jezus Christus, Gods Zoon, Verlosser". Het is een christelijke geloofsbelijdenis in een notendop. Een kernachtige geloofsuitspraak.

Wanneer is het Ichthus-teken bedacht?

Dit teken werd door christenen in de eerste eeuw van de gewone jaartelling bedacht, en gebruikt als een geheim symbool waarmee men duidelijk kon maken dat men christen was. Indertijd werden christenen in bepaalde periodes vervolgd, soms alleen plaatselijk, maar soms ook in het gehele Romeinse Rijk. Soms waren de vervolgingen hevig, en soms leefden christenen in relatieve rust ondanks onderdrukking van overheidswege. De vis was in deze stormachtige en soms gevaarlijke periode een geheim en daarmee veilig herkenningsteken, waarmee christenen aan elkaar bekend konden maken dat ze geloofden in Jezus Christus als Redder en Zaligmaker. Door een vis te tekenen in bijvoorbeeld zand, kon men zonder woorden te kennen geven dat men een navolger was van Jezus Christus.

IchthusIchthus
Zo hadden christenen het zwaar te verduren tijdens het bewind van keizer Nero (54 AD-68 na Chr.), en gedurende het bewind van sommige latere keizers van het Romeinse Rijk. Christenen werden bij vlagen vervolgd, gemarteld en ter dood gebracht, vanwege hun geloof in Christus Jezus.

Hoe ziet het Ichthus teken eruit?

Het Ichthus symbool is zeer eenvoudig te tekenen, een kind kan de was doen. Het bestaat uit twee boogjes die over elkaar zijn gelegd - waarbij de boogjes ten opzichte van elkaar zijn gekanteld. De vis hoeft niet in een bepaalde richting te wijzen, het gaat om het fundamentele onderliggende principe.

Vissen in de Bijbel

Vissen in Genesis

In het Oude- en het Nieuwe Testament wordt geen enkele naam van een vis genoemd. Wel wordt er vaak in algemene zin over vissen gesproken, vaak ter onderscheiding van andere diergroepen:

God zei: 'Laten wij mensen maken die ons evenbeeld zijn, die op ons lijken; zij moeten heerschappij voeren over de vissen van de zee en de vogels van de hemel, over het vee, over de hele aarde en over alles wat daarop rondkruipt.' (Genesis 1:26)

Reine en onreine vissen

Er zijn reine en onreine vissen:

Alles wat in het water leeft, in de zee of in de rivieren, en vinnen en schubben heeft, mag je eten. Maar alle kleine en grote waterdieren zonder vinnen of schubben gelden voor jullie als oneetbaar. Je mag er niet van eten; ook hun kadavers moet je als weerzinwekkend beschouwen. Alle waterdieren zonder vinnen en schubben gelden voor jullie als oneetbaar. (Leviticus 11:9-12; vgl Deuteronomium 14:9-10)

Jona in een grote vis

Jona werd verslonden door een 'grote vis' (Jona 2:1).

Vis was in Bijbelse tijden belangrijk volksvoedsel (Matteüs 7:10; 14:17) en in het meer van Galilea werd veelvuldig gevist (Lucas 5:4; Johannes 21:3vv).

Vissers van mensen

Het uitwerpen van netten in het meer voor het vangen van vissen staat voor Jezus symbool voor mensen die door de Blijde Boodschap, het Evangelie, worden gewonnen: 'vissers van mensen' (Marcus 1:17).

Lees verder

© 2010 - 2020 Tartuffel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Betekenis van vormen en symbolen of tekensBetekenis van vormen en symbolen of tekensWe zien ze dagelijks om ons heen, vierkanten, cirkels, driehoeken, rechthoeken enzovoorts. Vaak zijn vormen terug te vin…
Symbolen, van aap tot zwaanSymbolen, van aap tot zwaanDe mooiste symbolen zijn nog steeds in de dierenwereld te vinden. Dieren staan voor vrede, liefde, vriendelijkheid, koni…
Krasloten: de December KalenderKrasloten: de December KalenderDe December Kalender van krasloten is een kraslot waar je 31 dagen lang plezier van hebt. Dit grote kraslot, dat je voor…
Dagelijkse confrontatie met symbolen en pictogrammenDagelijkse confrontatie met symbolen en pictogrammenSymbolen en pictogrammen zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Ze zijn onder meer te vinden in de beelde…

Joodse symbolen en symboliek: Mezoeza (sjema); Chai en 18Joodse symbolen en symboliek: Mezoeza (sjema); Chai en 18Joodse symbolen en symboliek: Mezoeza (sjema); Chai en 18. Het Jodendom kent zeer veel symbolen. Een symbool is een bete…
Schouwburg Amphion DoetinchemSchouwburg Amphion is al jaren lang het culturele middelpunt van de Achterhoek. De verouderde theaterzaal is vervangen d…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Unsplash, Pixabay
  • Dr. L.A. Snijders: Bijbels woordenboek; Thieme, Zutphen, 1984.

Reageer op het artikel "Christelijke symbolen: Ichthus of vis-teken (vissen Bijbel)"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Tartuffel
Laatste update: 23-09-2020
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!