De Hongerspelen – Trilogie

De Hongerspelen – Trilogie Amerika in de toekomst, armoede en een keihard regime. Dit zijn de ingrediënten van de trilogie van Suzanne Collins, waarin ze een wereld creëert die meedogenloos is, maar tegelijkertijd fascinerend.

Pamus

Deze trilogie speelt zich af in Panem, hetgeen over is van Amerika. Een kleine elite, die woont in de hoofdstad Capitol, heeft een goed leven, maar de rest van het land gaat gebukt onder armoede. Mensen werken in de zware industrie of op het land. Het land is opgedeeld in 12 districten. Eerder waren dat er dertien, maar nadat daar een opstand uitbrak is dat district vernietigd. Dat is de manier waarop men omgaat met problemen in Panem. Elk jaar levert elk district een jongen en een meisje die mee moeten doen aan de Hongerspelen, een spel op leven en dood dat slechts een overwinnaar kent. Die overwinnaar krijgt een luizenleventje. De anderen sterven. Dit 'spel' wordt uitgezonden op tv. De 24 kinderen worden in een 'arena' gelaten, waar allerlei wapens en vallen op hen wachten.

Katniss Everdeen

De hoofdpersoon in de serie is Katniss Everdeen uit District 12, een meisje van 16, dat op het moment dat het lot op haar jongere zusje valt, besluit haar rol over te nemen. Zij zal gaan deelnemen aan de hongerspelen. Katniss is gewend aan een hard leven, ze is een goede jaagster met pijl en boog en houdt niet van doden, maar is er wel goed in. Haar vader is jaren geleden overleden en samen met haar moeder onderhoudt ze het gezin. Ze haat het Capitol, maar is zeer toegewijd aan haar familie. Katniss wordt aangetrokken door zowel haar medekandidaat uit District 12, Peeta Mellark.

Geweld

Het geweldige karakter van de boeken, waarin de dood van sommige jongeren zeer levendig wordt beschreven, is wonderlijk fascinerend. De Hongerspelen worden door de schrijfster afgekeurd, maar tegelijkertijd beschrijft ze ze in detail, als in een sprookje. In deel twee Vlammen, leeft Katniss nog steeds en besluit ze het Capitol te laten zien dat ze meer is dan een speeltje voor hen.

Vlammen

In Panem zijn overal opstanden uitgebroken en het Capitol geeft de schuld hiervan aan Katniss en Peeta. De opstanden moeten de kop worden ingedrukt en dat kan alleen gedaan worden door het symbol van die opstanden: Katniss. De president dreigt de familie en vrienden van Katniss te doden indien ze niet doet zoals haar wordt opgedragen. Tijdens een Overwinnings Tour door de 12 districten vraagt Peeta Mellark Katniss ten huwelijk in de hoop op die manier de opstand in de kiem te smoren en daarmee de problemen van Katniss. Dit alles mislukt en Peeta en Katniss worden gedwongen opnieuw deel te nemen aan de Hongerspelen. Katniss besluit alles te doen wat mogelijk is om Peeta te redden. Met behulp van andere deelnemers van de Hongerspelen vernietigd Katniss de Arena en wordt ze naar district 13 getransporteerd. Andere deelnemers waaronder Peeta zijn door het Capitol ontvoert. Inmiddels is District 12, uit wraak op Katniss, vernietigd door het Capitol, maar haar vriend Gale heeft haar familie weten te redden.

Spotgaai

Katniss wordt door opstandelingen gered en ze neemt het aanbod om symbool van de opstand te worden aan. Ze wordt 'de Spotgaai', een symbool van hoop en opstand in de serie. Peeta en de andere deelnemers die door het Capitol gevangen genomen waren worden bevrijd, maar Peeta is dusdanig gehersenspoeld dat hij probeert om Katniss te vermoorden. Katniss en de andere opstandelingen rukken op naar Capitol en uiteindelijk komt Katniss oog in oog met Snow, de president. Hij vertelt haar dat degene die verantwoordelijk is voor de dood van haar zus niet hijzelf is, maar de leider van District 13 Coin. Uiteindelijk realiseert Katniss zich dat Snow haar de waarheid vertelt en dat haar oude vriend Gale niet te vertrouwen blijkt te zijn. Snow sterft en Katniss wordt teruggestuurd naar haar huis in District 12, waar ook Peeta terugkeert. In een epiloog zijn Katniss en Peeta getrouwd en hebben twee kinderen.

Collins snijdt allerlei thema's aan in haar trilogie, zoals armoede, trouw in zeer zware omstandigheden en verraad. De serie is bedoeld voor tieners, maar zeer zeker ook geschikt voor volwassen lezers.
© 2010 - 2024 Sasati, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
'Spotgaai' door Suzanne Collins'Spotgaai' of in het engels 'Mockingjay' is het derde en laatste boek in de Hongerspelen trilogie, ook wel bekend onder…
De Hongerspelen van Suzanne CollinsDe Hongerspelen of The Hunger Games is een trilogie geschreven door Suzanne Collins. Het boek is begin 2012 verfilmd en…
Boekverslag “De Hongerspelen”, Suzanne CollinsDe Hongerspelen, geschreven door Suzanne Collins wordt steeds populairder, in maart komt zelfs de eerste film uit. Maar…
Boekverslag: De Hongerspelen trilogie - De Hongerspelen (1)Boekverslag: De Hongerspelen trilogie - De Hongerspelen (1)De hongerspelen is geschreven door Suzanne Collins. Het gaat over Katniss Everdeen die in een post-apocalyptische wereld…

Nazca-lijnen, een van de grootste mysteries aller tijdenIn de kale bodem van een geisoleerde streek in Peru, namelijk in de Nazca-woestijn, zijn imposante patronen gegrift. Waa…
Labyrinten en doolhovenEr bestaan zowel doolhoven als labyrinten. Wordt met die twee termen hetzelfde bedoeld of onderscheiden beide zich van e…
Bronnen en referenties
  • 2008 Hungergames (Hongerspelen) door Suzanne Collins
  • 2009 Catching Fire (Vlammen) door Suzanne Collins
  • 2010 Mockingbird (Spotgaai) door Suzanne Collins
Sasati (390 artikelen)
Laatste update: 28-03-2011
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.