Virtueel museum bezoeken
Kunstliefhebbers hoeven de deur niet meer uit om de meesterwerken van beroemde kunstenaars te bewonderen. Zalen van zeventien grote musea hebben Google toegang verleend om de kunstwerken tot in detail te fotograferen en op de nieuwe website te plaatsen. Bezoekers kunnen virtueel door de zalen van het museum lopen en op de kunstwerken inzoomen. Er wordt uitgebreid informatie over het object gegeven.
Virtueel museumbezoek
In totaal zeventien van de belangrijkste musea ter wereld, waaronder het
Rijksmuseum en het
Van Gogh Museum hebben hun medewerking verleend aan Google om één kunstwerk in gigapixels te fotograferen voor de website Droomplekken.nl. Maar ook andere kunst is te bewonderen met de Street View-technologie die Google gebruikt in Google Earth.
Virtueel
Google geeft niet alleen een gedetailleerde kijk op de beroemdste schilderijen maar gunt de bezoeker ook een blik aan het interieur en inrichting met je virtuele bezoek. In totaal werden ruim 1000 objecten in hoge resolutie gefotografeerd in 385 museumzalen. Niet bekend is of er nog meer musea zullen volgen in dit project.
Inzoomen
Het werkt als volgt. Via de pijltjestoetsen wandel je door het museum. Sommige schilderijen of objecten kun je redelijk goed bekijken maar andere zijn afgedekt. Staat er een plusje in een vierkantje naast het object dan kun je daarop drukken. Het kunstwerk verschijnt nu in zijn geheel zonder zijn omgeving op het scherm. Met het schuifbalkje rechtsonder kun je op de voorstelling inzoomen. Je kunt ook linksboven in de pagina op het plus- of minteken drukken. Het effect is hetzelfde.
Kennis
Dat inzoomen gaat zover dat je duidelijk de penseelstreken kunt zien. Dat geldt ook voor het kleurgebruik. Krasjes en craquelé zijn duidelijk te zien. Erg handig voor degenen die meer over de techniek en de staat van het schilderij willen weten. Zonder kunstboeken aan te schaffen kun je al behoorlijk wat kennis op doen.
Geschiedenis
In de rechterkolom is uitgebreid aanvullende informatie in het Engels over het kunstwerk te vinden. Niet alleen info over de kunstenaar maar ook de geschiedenis van het kunstwerk. Bijvoorbeeld wanneer het aangekocht is. Er is ook een lijst te vinden met kunstwerken die op deze manier te bewonderen zijn.
Musea
Hieronder de lijst van musea in alfabetische volgorde met de bekendste kunstwerken:
- Alte Nationalgalerie, Berlin, In the Conservatory (In het Conservatorium), Edouard Manet
- Freer Gallery of Art, Smithsonian, Washington, The Princess from the Land of Porcelain, James McNeill Whistler
- Gemäldegalerie, Berlijn, The Merchant Georg Gisze (De Koopman Georg Gisze), Hans Holbein de Jonge
- Hermitage Museum, St.Petersburg, Return of the Prodigal Son (Terugkeer van de Verloren Zoon), Rembrandt Harmensz van Rijn
- MoMA, The Museum of Modern Art, New York City, The Starry Night (De Sterrennacht), Vincent van Gogh
- Museo Reina Sofia, Madrid, The Bottle of Anís del Mono, Juan Gris
- Museo Thyssen – Bornemisza, Madrid, Young Knight in a Landscape (Jonge Ridder in een Landschap), Vittore Carpaccio
- Museum Kampa, Praag, The Cathedral (De Kathedraaal), František Kupka
- National Gallery, London, The Ambassadors (Ambassadeurs), Hans Holbein de Jonge
- Paleis van Versailles, Versailles, Marie-Antoinette de Lorraine-Habsbourg, Queen of France, and her children, Louise Elisabeth Vigée-Lebrun
- Rijksmuseum, Amsterdam, Night Watch (Nachtwacht), Rembrandt Harmensz. van Rijn
- Tate Britain, London, No Woman, No Cry, Chris Ofili
- The Frick Collection, New York City, St. Francis in the Desert, Giovanni Bellini
- The Metropolitan Museum of Art, New York City, The Harvesters (De Oogsters), Pieter Bruegel de Oude
- The State Tretyakov Gallery, Moscow, The Apparition of Christ to the People (De Verschijning van Christus aan het Volk), Aleksander Ivanov
- Uffizi Gallery, Florence, The Birth of Venus (De Geboorte van Venus), Sandro Botticelli
- Van Gogh Museum, Amsterdam, The bedroom (De Slaapkamer), Vincent van Gogh