De grootste en mooiste musea van Nederland

De grootste en mooiste musea van Nederland Nederland heeft veel mooie en internationaal bekende kunststukken in beheer bij diverse mooie musea. Door het bezoeken van een musea als het Rijksmuseum wordt de rijke Nederlandse (kunst)geschiedenis benadrukt, waarbij diverse internationaal bekende Nederlandse schilders naar boven komen drijven, zoals Rembrandt van Rijn en Vincent van Gogh.

Mooiste en grootste musea

Enkele van de mooiste en grootste musea van Nederland staan in Amsterdam, waardoor het goed mogelijk is om twee van deze musea te combineren op een bezoek van deze stad. Het van Gogh museum, het Rijksmuseum, het Scheepvaartmuseum en het Anne Frankhuis zijn slechts enkele van de musea die deze stad te bieden heeft. Daarnaast zijn er ook in andere steden in Nederland enkele zeer mooie museums te vinden.

Rijksmuseum

Het rijksmuseum werd in 1876 gebouwd door de architect P.J.H. Cuypers en is momenteel het grootste museum van Nederland. Op het moment is helaas niet alles van de collectie te bezichtigen, aangezien men het gebouw aan het verbouwen is om te voldoen aan de hedendaagse eisen van de stad en de collectie. In het museum is een grote collectie aan objecten en schilderijen, die met name de Gouden Eeuw van Nederland belichten, maar er zijn ook voldoende andere objecten en schilderijen te vinden. Wereldberoemde schilderijen, bijvoorbeeld de Nachtwacht van Rembrandt, zijn hier te vinden, maar ook enkele zeer interessante statusobjecten uit de Gouden Eeuw, zoals bijvoorbeeld enkele zeer precieze grote poppenhuizen, die de status van de eigenaresse moesten aangeven.

van Gogh Museum

Van Gogh is internationaal een van de meest bekende Nederlandse schilders, waarvan veel werk inmiddels in buitenlandse musea hangt. Toch staat in Nederland nog het museum met de grootste collectie van van Gogh ter wereld; het van Gogh museum. In 1973 werd het museum opengesteld voor het publiek, waarbij initieel de collectie van de familie van Gogh werd geëxposeerd. Deze collectie zou later uitgebreid worden, maar de kern van het museum blijft nog steeds de oorspronkelijke collectie. Meer dan 200 schilderijen van de beroemde Nederlandse schilder worden hier tentoongesteld, naast enkele bijzondere werken van andere schilders en objecten.

Scheepvaartmuseum

Voor een natie die in haar geschiedenis zo met de scheepsvaart is verbonden als Nederland, is een scheepvaartmuseum onmisbaar. In dit museum worden de diverse Nederlandse zeehelden geëerd en wordt de ontwikkeling van 500 jaar scheepvaart in Nederland inzichtelijk gemaakt. Een van de mooiste stukken van heel het museum moet toch wel de levensgrote replica van het VOC-schip de "Amsterdam" zijn. Bij deze replica is goed te zien hoe de grote zeereizen van welleer gegaan moeten zijn. Sinds de recente vernieuwing is overigens de architectuur van het museum zelf ook al de moeite waard.

Kröller-müller museum

Waar alle bovenstaande musea in Amsterdam liggen, ligt het Kröller-müller museum in Otterlo. Dit museum richt zich met name op de, in vergelijking met het Rijksmuseum, modernere kunst. Stukken uit de 19e en vooral de 20e eeuw zijn hier het middelpunt van de collectie, in combinatie met een grote beeldentuin. Ook hier heeft Vincent van Gogh weer een prominente plek ingenomen. De beeldentuin wordt gekenmerkt door enkele zeer prikkelende moderne beelden, ideaal ook voor een rustige wandeling.
© 2012 - 2024 Polkozic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Naar een museum voor kinderen in AmsterdamNaar een museum voor kinderen in AmsterdamHet is geen probleem om in Amsterdam een museum te vinden dat geschikt is om met kinderen te bezoeken. Sommige zijn gehe…
7 topbezienswaardigheden in Nederland7 topbezienswaardigheden in NederlandNederland is prachtig. Nederland kent heel wat tradities en bezienswaardigheden die absoluut de moeite waard zijn om te…
De 10 best bezochte kunstmusea in de wereldOf het nu gaat om oude meesters uit de Gouden Eeuw of moderne kunst van spraakmakende kunstenaars: mensen houden van kun…

Verhalen vertellen: wat doet een verhalenvertellerVerhalen vertellen: wat doet een verhalenvertellerAls ik vertel aan mensen dat ik verhalenvertelster ben, dan denken ze vaak dat ik sprookjes voorlees aan kinderen. Deze…
De houten klompDe houten klompHet is nog niet met zekerheid te zeggen waar de klomp nu eigenlijk vandaan komt. Sommigen beweren uit het noorden van Fr…
Polkozic (439 artikelen)
Gepubliceerd: 17-01-2012
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.