Jane Austenís Pride and Prejudice: kort samengevat

Jane Austenís Pride and Prejudice: kort samengevat Eén van Jane Austenís meest beroemde werken is haar roman ĎPride and Prejudiceí. Daarmee heeft de 19e-eeuwse schrijfster tevens een van de grootste Britse klassiekers uit de 19e eeuw geschreven. Pride staat voor trots; prejudice voor vooroordeel. Waar trots bij de een te veel in de weg staat, is de ander te snel in haar oordeel. Trots en Vooroordelen bemoeilijken de weg naar de liefde. Een romance die meer is dan alleen een romance. Scherpzinnig en met ironie legt Jane Austen de 19e-eeuwse Engelse high society bloot.
Bron: Grace, Flickr (CC BY-ND-2.0)Bron: Grace, Flickr (CC BY-ND-2.0)

Trots & Vooroordelen

It is a truth universally acknowledged that a single man of good fortune must be in want of a wife

Pride and Prejudice: kort samengevat

Een ontmoeting, een overhaaste conclusie, vooroordelen en onjuiste inschattingen

De jonge rijke vrijgezel, Mr Bingley, neemt zijn intrek in huize Netherfield. Vlakbij het huis van de familie Bennet. Deze familie Bennet bestaat uit een teruggetrokken vader, een hysterische moeder en vijf jonge huwbare dochters. De vreugde van de moeder kan niet groter zijn als ze de jonge en vooral rijke vrijgezel in kwestie ontmoet. Niets belangrijkers tenslotte dan dat haar dochters zo snel en zo rijk mogelijk trouwen.

My good opinion once lost is lost forever

Mr Wickham

Mr Bingley, vergezeld door zijn twee zussen en zijn vriend Mr Darcy, is vrijwel direct helemaal weg van de oudste en mooiste dochter, Jane. De kennismaking met de trotse en arrogante Mr Darcy verloopt vele malen stroever. Hij heeft het erg moeilijk met de niet al te subtiele familie Bennet. Desondanks raakt hij al snel gefascineerd door Elizabeth, de een na oudste zus. Zij, aan de andere kant, besluit evenzo snel dat ze hem niet mag. Haar mening over Mr Darcy wordt gesterkt door haar ontmoeting met de charmante Mr Wickham. Een officier die met het leger tijdelijk in Meryton is gestationeerd. Hij vertrouwt haar vrijwel direct toe hoe slecht Mr Darcy hem in hun jeugd heeft behandeld.

Een huwelijksaanzoek, misverstanden en een gebroken hart

Mr Collins

De familie krijgt bezoek van een neef, de bespottelijke pastoor, Mr Collins. Hij is erfgenaam van Mr Bennet, nu de vader van vijf dochters geen zoons heeft om zijn erfgoed na te laten. Hij is idolaat van de rijke Lady Catherine de Bourgh die hem had gesuggereerd te gaan trouwen. Eén van de Bennet dochters leek hem hiervoor geschikt. Als mevrouw Bennet subtiel laat weten dat Jane zich binnenkort wel zal verloven, richt hij zijn pijlen op Elizabeth. Zij reageert vol afschuw op zijn huwelijksaanzoek en slaat het aanzoek zonder aarzeling af. Haar moeder is in alle staten; haar vader schaart zich achter de beslissing van Elizabeth. Wat Elizabeth dan nog niet kan vermoeden is dat haar beste vriendin Charlotte Lucas het aanzoek van Mr Collins wel accepteert. Ze duldt geen commentaar van Elizabeth. Ze vindt zichzelf te oud en niet mooi genoeg om nog langer op een aanzoek te moeten wachten. Intussen zijn Mr Bingley, zijn zussen en Mr Darcy plotseling naar Londen vertrokken. Jane blijft achter met een gebroken hart.

Nog een huwelijksaanzoek, harde woorden en nieuwe inzichten

Lady Catherine de Bourgh

Elizabeth brengt een bezoek aan Charlotte en haar nieuwe echtgenoot en dineert al spoedig met de zo hoog geachte Lady Catherine de Bourgh. Haar neven, Mr Darcy en Kolonel Fitzwilliam zijn er ook.
Mr Darcy kan het niet langer voor zich houden en bekent Elizabeth zijn liefde voor haar. Hij houdt oprecht van haar. Ondanks haar positie en familie. Boos omdat hij over haar positie en familie begint, wijst ze bruusk zijn aanzoek af. Ze weet tenslotte dat hij
Mr Bingley en Jane uit elkaar heeft gehaald. Om nog maar niets te zeggen over zijn gedrag tegenover de immer charmante Mr Wickham. Mr Darcy reageert verbaasd over haar oordeel over hem. In een brief probeert hij zijn handelen uit te leggen. Ook legt hij uit wat er werkelijk tussen hem en Mr Wickham heeft gespeeld. Hoe deze laatste eerst zijn erfenis verkwanselde om vervolgens het 15-jarige zusje van Mr Darcy te verleiden. Elizabeth leest de brief opnieuw en opnieuw en kan niet anders dan haar eerst zo overhaaste vooroordelen en opvattingen te herzien.

Vooroordelen doorbroken, trots opzijgezet, mooie landgoederen en een drama

Landgoed Pemberley

Terwijl de jongste zus, Lydia Bennet, met het leger mee gaat voor een bezoek aan Brighton, nemen haar oom en tante uit Londen Elizabeth mee om het landschap rondom Mr Darcyís landgoed Pemberley te bezichtigen. Als Elizabeth zich zeker stelt dat Mr Darcy er niet is, waagt ze een bezoek aan het landgoed zelf. Dit bezoek pakt anders uit dan ze dacht. Niet alleen verschijnt Mr Darcy ineens voor haar, hij stelt haar ook voor aan zijn zus en nodigt haar en haar oom en tante uit voor een diner. Elizabeth weet zich geen raad met haar nieuwe gevoelens voor hem. Ze lijken naar elkaar toe te groeien tot het nieuws haar bereikt dat Lydia er met Mr Wickham vandoor is gegaan. Met zoín familieschandaal beseft Elizabeth maar al te goed dat haar kansen op een leven met Mr Darcy verkeken zijn.

Een moeder's droom komt uit

Elizabeth snelt zich naar een huis vol chaos: haar moeder is over haar toeren, overtuigd dat haar man nu met Mr. Wickham moet vechten. Tot een vechtpartij komt het niet. In plaats daarvan schrijft haar oom dat ze Mr Wickham en Lydia in Londen hebben gevonden en dat ze zijn getrouwd. Zowel Mr Bennet als Elizabeth begrijpen direct dat haar oom veel geld moet hebben neergeteld om Mr Wickham met een huwelijk akkoord te laten gaan.
Het pasgetrouwde stel komt zonder de minste gêne voor een tussenstop bij de familie langs. Op dat moment verspreekt Lydia zich en komt Elizabeth erachter dat het Mr Darcy is geweest die het stel heeft opgespoord en het financieel heeft geregeld om het huwelijk tot stand te laten komen.

You must allow me to tell you how ardently I admire and love you

Niet veel later staan Mr Bingley en Mr Darcy voor de deur van de familie Bennet. Mr Bingley laat er ditmaal geen gras over groeien en vraagt Jane ten huwelijk. Ook een andere ongenodigde gast verschijnt aan de deur. Lady Catherine de Bourgh eist Elizabeth te spreken. Het is haar ten gehore gekomen dat Elizabeth en Mr Darcy gaan trouwen en ze staat er op dat Elizabeth dit ontkent. Mr Darcy is tenslotte bestemd voor de dochter van Lady Catherine de Bourgh. Als Elizabeth aangeeft dat er geen sprake is van een huwelijk, maar dat ze Lady Catherine de Bourgh weigert te beloven een eventueel toekomstig aanzoek af te slaan, geeft juist die weigering Mr Darcy de hoop en moed Elizabeth nogmaals om haar hand te vragen. Ze accepteert met liefde.
© 2011 - 2024 Caltha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Recensie: Jane Austen - Pride & Prejudice (Eng)recensieRecensie: Jane Austen - Pride & Prejudice (Eng)Wanneer Elizabeth Bennet jongeheer Darcy voor het eerst ontmoet vind ze hem trots en onuitstaanbaar. Wanneer ze ontdekt…
Lost in Austen: tv-serie geïnspireerd op Pride & PrejudiceLost in Austen: tv-serie geïnspireerd op Pride & PrejudiceWat doe je als je als moderne meid uit de 21e eeuw ineens in de negentiende eeuwse roman Pride & Prejudice van Jane Aust…
Jane Austen: haar romans en haar leven verfilmdJane Austen: haar romans en haar leven verfilmdDe Engelse schrijfster Jane Austen schreef in haar tijd, in de 19e eeuw, zo'n zeven complete romans. Het werden allemaal…
Jane Austen - Pride and Prejudice, SamenvattingJane Austen - Pride and Prejudice, SamenvattingPride en Prejudice is geschreven door Jane Austen, een prachtig verhaal over hoe trots en vooroordelen de liefde kunnen…

Wat is een quipu?De Inca's worden vaak genoemd als de hoogst ontwikkelde beschaving van Zuid-Amerika dankzij allerhande verwezenlijkingen…
Ben Hur: De feiten achter HollywoodBen Hur: De feiten achter HollywoodDe epische film Ben Hur onderging in bijna 100 jaar 4 remakes (herverfilmingen). Aan het verhaal in deze film veranderde…
Bronnen en referenties
Caltha (71 artikelen)
Laatste update: 09-11-2019
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.