De ondergang van de Britse roddelkrant News of the World

News of the World, een Britse roddelkrant ging in 2011 ten onder, omdat bleek dat een detectieve allerlei mensen hadden afgeluisterd. Nog erger was datNews of the World zelfs berichten had gewist van een meisje dat was vermoord. Eigenaar Rupert Murdoch besloot toen de krant op te doeken. Maar hoe zit het met News of the World en waarom hield deze krant zich bezig met dit soort praktijken?

Afluisterschandaal News of the World

In 2011 werd de wereld opgeschrikt door een afluisterschandaal bij de Britste roddelkrant News of the World. In het kort kwam het erop neer dat de volgende mensen werden afgeluisterd door de krant:
 • Politici
 • Beroemdheden
 • De ouders van twee vermoorde Britse meisjes
 • Nabestaanden van de slachtoffers van de terreuraanslagen in Londen
 • Familieleden van Britse militairen die in Afghanistan waren omgekomen

De telefoons werden afgeluisterd door een ingehuurde privédetective

De telefoons werden afgeluisterd door een privédetective die door de krant was ingehuurd. De kwestie speelt al sinds jaren, maar kwam in 2011 pas echt goed aan het licht toen bleek dat de telefoon van de vermoorde tiener Milly Dowler was gekraakt. Dit gebeurde door privédetective Glenn Mulcaire. De berichten op de voicemail van het meisje werden vervolgens gebruikt in artikelen in de krant. Wat de wereld vooral schokte was het feit dat de prive-detective ook berichten delete, omdat de voicemail box vol liep. De ouders dachten dat het meisje daardoor nog in leven was, want wie anders dan zij moest die berichten hebben weggehaald?

Grote adverteerders trekken zich terug bij News of the World

Door het schandaal trokken steeds meer grote adverteerders zich terug, omdat ze niet geassocieerd wilden worden met zulke praktijken. Onder hen adverteerder Ford die aangaf niet meer in News of the World te willen verschijnen.

Wist de leiding van News of the World van de afluisterpraktijken?

De hoofdredacteur die toentertijd de scepter zwaaide over de redacteuren Andy Coulson, heeft steeds aangegeven dat hij niet wist van de praktijken van zijn redacteuren. Later bleken er echter wel mails te zijn waarin blijkt dat Coulson wel de betalingen goed zou hebben gekeurd voor het verkrijgen van informatie.

Coulson en premier Cameron

De hele affaire kreeg nog een akelig staatje, want het was diezelfde Coulson die in 2007 in dienst werd genomen door premier Cameron als spindoctor. In 2010 werd hij de belangrijkste PR functionaris. In 2011 name hij echter wel ontslag, omdat het afluisterschandaal hem toch bleef achtervolgen.

Mediamagnaat Rupert Murdoch

Eigenaar van News of the World is Rupert Murdoch. Deze mediamagnaat bezit verder nog:
 1. The Sun
 2. The Times
 3. The Sunday Times

BSkyB overname door Rupert Murdoch gaat niet door

Murdoch stond op het punt om ook het bedrijf BSkyB over te nemen, waaronder Sky News valt. De regering sprak zich in 2011 echter uit tegen dat voornemen.

News of the World: een niets ontzienende krant

De Britse zondagskrant News of the World ging echt over lijken in de drang om exclusief nieuws te brengen. Hoewel de Britten het zelf ook echt niet vinden kunnen, kochten ze de krant wel grif. Met een oplage van 3 miljoen kranten behoorde de News of the World tot één van de beste verkopende Engelstalige kranten van de hele wereld.

Hoe werkte News of the World?

Naast afluisteren werd alles gedaan om nieuws te ontdekken. Dit gebeurde onder andere door:
 1. Undercover journalisten in te zetten die zich voordoen als mensen die ze niet zijn
 2. Er wordt veel geld betaald voor onthullingen. Voor forse bedragen worden pikante details wereldkundig gemaakt
 3. Er werd veel gefotografeerd terwijl de betrokkenen zelf van niets wisten. Publieke figuren werden op vakantieadressen naakt of in zwemkledij gespot en vervolgens gekiekt.

Opvallende andere zaken als het om News of the World gaat

 1. De voormalige autosportbondvoorzitter van de FIA, Max Mosley klaagde de krant met succes aan toen zij een uitgebreid artikel had geschreven over zijn SM voorkeur. Hij was op basis van het feit dat zijn privacy was geschonden, maar ondertussen wist wel de hele wereld van zijn seksuele voorkeur.
 2. Zelfs de telefoonlijn van Prins William werd afgeluisterd.

Wie zijn er allemaal afgeluisterd door News of the World?

Het is onduidelijk hoeveel mensen er slachtoffer zijn geworden van de afluisterpraktijken van News of the World. Het zouden er zeker duizenden zijn. Onder hen bevinden zich:
 • Actrice Sienna Miller
 • Oude-minister David Blunket
 • Topmodel Ella MacPherson
 • Acteur Hugh Grant
 • Heather Mills, de ex-vrouw van Paul McCartney
 • Oud-minister John Prescott
 • Acteur Jude Law

Privédetective biedt zijn excuses wel aan

Glenn Mulcaire, de privédetective die al die mensen heeft afgeluisterd heeft inmiddels wel zijn excuses aangeboden.

De laatste News of the World: thank you and goodbye

Op de laatste News of the World was de vreemde tekst te zien: Thank you and goodbye.
© 2011 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tabloid News of the World opgeheven na afluisterschandaalTabloid News of the World opgeheven na afluisterschandaalNews of the World was een tabloidkrant die verscheen in Groot-Brittannië van 1843 tot 2011. Op 10 juli 2011 kwam de laat…
ESPN Sports, tv en livestreamESPN Sports, tv en livestreamESPN Sports is vooral bekend als de omroep die in Nederland de tv-rechten heeft voor de live-uitzendingen van de eredivi…
recensieIris - Een Film over AlzheimerDe film Iris uit 2001 is het bijzondere verhaal over wat de ziekte Alzheimer met iemand doet. Extra bijzonder is het fei…
Persvrijheid III: informele beperkingenIn democratische landen is de persvrijheid wettelijk vastgelegd, maar dit wil niet zeggen dat er achter de schermen geen…

De Aardkinderen: boekenreeks door Jean M. AuelDe Aardkinderen: boekenreeks door Jean M. AuelDe reeks 'Aardkinderen' is een zesdelige serie boeken geschreven door Jean M. Auel. Het eerste deel 'De stam van de Hole…
De tegenstelling tussen oost en west in 'Iskander'De tegenstelling tussen oost en west in 'Iskander'Een verhandeling over de manifestatie van de bij Couperus terugkerende thematiek van de tegenstelling tussen het oosten…
Bronnen en referenties
 • Leeuwarder Courant
 • Friesch Dagblad
 • News of the World
Singalees (1.216 artikelen)
Gepubliceerd: 16-07-2011
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.