De Aardkinderen: boekenreeks door Jean M. Auel

De Aardkinderen: boekenreeks door Jean M. Auel De reeks 'Aardkinderen' is een zesdelige serie boeken geschreven door Jean M. Auel. Het eerste deel 'De stam van de Holenbeer' kwam uit in 1980 en het laatste deel 'Het lied van de grotten' is in 2011 gepubliceerd. De serie speelt in de IJstijd en verteld het verhaal van een jong meisje die opgroeit bij een Neanderthaler-stam.

Achtergrond

Het verhaal speelt zich af in de laatste ijstijd in het laat-Pleistoceen (35.000 tot 25.000 jaar geleden). Sommige delen van Europa waren niet bedekt met gletsjers en daar leefden stammen mensen. Ze waren jagers-verzamelaars en maakten hun gereedschappen van vuursteen. In de serie zijn er twee verschillende culturen aanwezig: de Cro-Magnons en de Neanderthalers. Ze verschillen in denkwijze, cultuur en techniek, maar hebben ook overeenkomstige kenmerken als het gebruik van vuursteen en het belang van vuur. Ze verschillen ook in fysieke kenmerken. De Neanderthalers zijn kleiner en meer behaard dan de Cro-Magnons. Ze hebben vrijwel geen kin en een aflopend voorhoofd. Ze ontwikkelen zich minder snel en zijn technisch minder ontwikkeld dan de andere groep. Ze gebruiken ook nog geen woorden, maar gebarentaal. Ze zijn daarbij ook heel goed in het letten op lichaamstaal en gezichtsuitdrukking. De Cro-Magnons gebruiken al woorden en kijken neer op de Neanderthalers. Ze zien ze als dieren door hun gebrekkige vocale vermogens. De Neanderthalers denken meer in herinneringen en vergeten nooit iets wat ze meemaken. Hierdoor kunnen ze snel de vaardigheden die ze kennen van voorouders aanleren, maar ze leren niet snel nieuwe dingen. Cro-Magnons zijn meer als de Homo Sapiens en staan wel open voor vernieuwing. Zij hebben dan ook een groter voorhoofd met meer herseninhoud.

Deel 1: De stam van de Holenbeer

In dit deel wordt de hoofdpersoon geïntroduceerd. Haar naam is Ayla, is 5 jaar, en ze behoort tot de Cro-Magnons. Haar familie komt om tijdens een aardbeving en Ayla probeert door de rivier te volgen andere mensen te vinden die haar kunnen helpen. Uiteindelijk wordt ze, meer dood dan levend door een aanval van een holenleeuw, door een groep Neanderthalers gevonden die zich 'de stam van de holenbeer' noemt. Ze brengt haar jeugd door bij deze stam tot ze op 14-jarige leeftijd wordt verstoten. Ze had toen al een zoon gekregen, Durc, die ze achter moest laten bij de Stam.

Deel 2: De vallei van de paarden

Ayla gaat in dit deel op zoek naar 'de Anderen', zoals haar Cro-Magnonras wordt genoemd. Die leven in het Noorden boven de grote zee. Ayla komt uiteindelijk in een vallei terecht waar paarden grazen. Ze doodt een merrie voor voedsel en vangt haar veulen op. Ze leert erop rijden en kan zo met minder krachtinspanning taken uitvoeren. Ze vangt naast het veulen ook een holenleeuwwelp op. Met hem krijgt ze ook een bijzondere band. In dit deel ontmoet ze Jondalar, een man uit de Zelandoni-stam, die samen met zijn broer op zoek is naar de 'moederrivier'. Ze vindt hem gewond in haar vallei. Ze moet een beslissing maken, vriendschap sluiten met hem of haar vertrouwde eenzaamheid behouden.

Deel 3: De mammoet jagers

Ayla en Jondalar komen tijdens een omzwerving mammoetjagers tegen, de Mamutiërs. Ze besluiten met ze mee te gaan. Ayla wordt door de jagers geadopteerd en Jondalar krijgt concurrentie van een zwarte man, Ranec, die ook door de jagers is geadopteerd. Beiden zijn verliefd op Ayla, maar Jondalar wil dit niet bekend maken. Er is bij deze stam ook een kind van gemengde afkomst aanwezig, Rydag, die Ayla doet denken aan haar eigen kind. Ze leert hem haar taal, zodat ze kunnen communiceren. Tijdens een zomerbijeenkomst van de stam van Mammoetjagers wordt er een huwelijk gepland tussen Ayla en Ranec. Ayla heeft het nogal moeilijk met de keuze tussen haar vertrouwde vriend Jondalar of de aantrekkelijke Ranec. Uiteindelijk kiest ze voor Jondalar en samen vertrekken ze op zoek naar de stam van Jondalar.

Deel 4: Het dal der beloften

Na de breuk met de Mamutiërs trekken Ayla en Jondalar samen met hun paarden Whinney en Renner en hun wolf Wolf over de vlakten van het Europese continent. De beeldschone natuur van 35.000 jaar geleden biedt mooie, maar ook gevaarlijke situaties. Ayla draagt bijzondere krachten in zich, maar zij of Jondalar beseffen niet hoe krachtig die eigenlijk zijn. Ze worden niet alleen belaagd door de natuur, maar ook mensen hebben niet altijd het beste met hen voor.

Deel 5: Een vuurplaats in steen

Eindelijk komen Jondalar en Ayla aan bij de stam van de Zelandoniërs. Ze worden met open armen ontvangen. De geestelijk leidster van de stam merkt wel dat Ayla grote krachten bezit en wil haar graag tot haar leerling maken. Ze wordt echter niet door iedereen zomaar geaccepteerd. Wil ze wel geaccepteerd worden daar en zal de geest van de holenleeuw het toestaan? Ayla en Jondalar krijgen een dochtertje: Jonayla.

Deel 6: Het lied van de grotten

In dit laatste deel van de serie wordt Ayla verder opgeleid tot spiritueel leidster en genezer. Ze wordt acoliet van de Zelandoni van de Negende Grot en moet een aantal reizen afleggen die deel uitmaken van haar heilige training. Ze komt onder grote spanning te staan, want ze moet een balans vinden tussen haar spirituele roeping, de zorg voor haar dochter en het zware leven in de prehistorie. Kan haar relatie met Jondalar in stand blijven?
© 2011 - 2023 Irisvdpost, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Stam van de Holenbeer: een oeroud verhaalrecensieDe Stam van de Holenbeer: een oeroud verhaalSinds mensenheugenis wordt al gespeculeerd over hoe wij – mensen – zijn ontstaan. Zijn wij verre afstammelingen van de a…
De succesvolle schrijfster Joan Cline (William Sarabande)Joan Cline, beter bekend als William Sarabande, is de schrijfster van de wereldberoemde serie ‘Kinderen van de Dageraad’…
Schrijfster Yvonne BrillSchrijfster Yvonne BrillSchrijfster Yvonne Brill is schrijfster van kinderboeken en ze is waarschijnlijk met name bekend door de paardenboekense…
Hof van doorns en rozen boeken van Sarah J. MaasHof van doorns en rozen boeken van Sarah J. MaasHof van doorns en rozen is een young adult-boekenreeks geschreven door auteur Sarah J. Maas. De boekenreeks is een groot…

Bouquetreeks boekjes: geheim genoegen van veel vrouwenBouquetreeks boekjes: geheim genoegen van veel vrouwenMiljoenen vrouwen over de hele wereld lezen ze: de boekjes uit de Bouquetreeks van Harlequin. Ook de andere series van d…
De ondergang van de Britse roddelkrant News of the WorldNews of the World, een Britse roddelkrant ging in 2011 ten onder, omdat bleek dat een detectieve allerlei mensen hadden…
Bronnen en referenties
  • www.awbruna.nl
  • www.wikipedia.org
  • www.bol.com
Irisvdpost (39 artikelen)
Laatste update: 14-10-2011
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.