Bezuinigen op boeken: tips om geld te besparen

Bezuinigen op boeken: tips om geld te besparen Als het om bezuinigen gaat, denkt niemand gelijk aan bezuinigen op de uitgaven aan boeken. Zet de tv maar aan en kijk naar 'Een dubbeltje op zijn kant' van RTL 4. Luister naar de radio en kijk in de krant. Bezuinigen op energiekosten, op internetten, op het abonnement van uw mobiel of smartphone, tips genoeg. Maar geen tips hoe u geld uitspaart bij het aanschaffen van boeken. Hoe bespaart een boekenliefhebber? Stel u bent dol op lezen maar u heeft geen of weinig geld om boeken aan te schaffen: hoe brengt u die onkosten terug? U kunt natuurlijk wachten op boekenbonnen. Maar er kan veel meer. Er zijn genoeg tips die u kunnen helpen. Als u deze tips gebruikt, gedraagt u zich ook nog eens milieuvriendelijk!

Tip voor de grootste bezuiniging: hoe u gratis boeken krijgt

Ja, u leest het goed: gratis. Er zijn heel wat manieren om voor niets te lezen. Sommige manieren liggen voor de hand, andere minder. Op deze manieren ontvangt u alleen niet gemakkelijk precies dat ene boek dat u het liefst zou lezen. Wel komt u in aanraking met boeken die u zelf niet gauw zou kiezen, maar bij nader inzien misschien toch lezenswaard vindt!

Eenvoudige besparing: Lenen of ruilen van uw lectuur

Boekenwurmen kennen vaak andere boekenliefhebbers. Leen boeken van elkaar of ruil ze met elkaar. Dit kan u ook goede gespreksstof opleveren: u las immers beiden hetzelfde boek! Boeken ruilen kunt u ook via het internet. Zoekt u maar op de omschrijving 'boeken ruilen'.

Bibliotheekboeken lezen zonder abonnement

Gratis lezen kunt u ook in openbare bibliotheken. U hoeft daarvoor namelijk geen lid te zijn. U kunt gewoon een bieb binnen stappen, een boek uitzoeken, een leesplek uitkiezen, jas uit en lekker lezen. Vaak is er ook nog wel iets te drinken te koop! Kies dan een niet te dik boek, dat u vlot uit leest.

Boekenbonnen cadeau vragen

Als u jarig bent of een jubileum te vieren hebt of een nieuwe baan hebt gevonden of een nieuw huis gekocht, vraag dan een boek cadeau of vraag om boekenbonnen. Een boekenbon is er al vanaf € 5,00. U hoeft dus niet bang te zijn dat uw wens onbescheiden is.
Bovendien is het voor anderen een gemakkelijk cadeau.

Uw verlangen naar lectuur vervullen bij weggeefwinkels

In diverse steden zijn zogenaamde weggeefwinkels. Hier kunt u gratis een of meer boeken uitzoeken. Let er wel op dat sommige weggeefwinkels regels hebben ten aanzien van het aantal voorwerpen dat u meeneemt. Helemaal goed zit u als u eerst een boek geeft en er dan pas een meeneemt. Uw handelswijze is ook nog eens milieubewust! Zo'n boek kunt u natuurlijk ook aan iemand cadeau doen. De waarde van zo'n gift zit niet in het geldbedrag maar de moeite die u doet om een passend boek voor iemand uit te zoeken.

Boekcrossing of bookcrossing: boeken vinden en laten vinden

Een heel spannende manier om aan gratis boeken te komen is het 'te vondeling leggen' van boeken. Deze activiteit heet bookcrossing. Daarbij registreren mensen op de site van bookcrossingsite van bookcrossing.nl een boek dat ze vervolgens op een openbare plek neerleggen. Iedere voorbijganger kan het boek meepakken. De spelregel is dat de eerlijke vinder het boek als gevonden boek registreert op dezelfde site, het eventueel leest en het elders weer neerlegt.

Hoe u aan voordelige boeken komt

Er zijn meerdere manieren om uw lectuur niet gratis maar wel voordelig in huis te halen. Hieronder vindt u meerdere manieren beschreven. U kunt alle methodes proberen of de methode die u het meeste aanspreekt.

Lid worden van een bibliotheek: veel voor weinig

U kunt lid worden van een bibliotheek. Daar betaalt u natuurlijk een vast bedrag per jaar voor, maar dan kunt u ook een enorme berg boeken lenen. Wel zijn er vaak regels t.a.v. het aantal boeken dat u mag lenen. Voor mensen met een minimuminkomen hebben veel gemeenten een regeling om met korting lid te worden van een bibliotheek. Hoewel in het programma en in het boek 'Een dubbeltje op zijn kant' wordt aangeraden abonnementen op te zeggen, is het het overwegen waard om een bibliotheek abonnement niet op te zeggen of juist te nemen en dan geen boeken meer te kopen of tijdschriften. Zeker als u graag leest en als u kinderen hebt. Bovendien heeft de bibliotheek ook boeken over geld besparen.

Tweedehands lectuur aanschaffen

U kunt natuurlijk ook boeken tweedehands kopen. Er zijn diverse mogelijkheden. Besef wel dat de prijzen per plek variëren. Ik noem er een aantal. Doe wat u aanspreekt.

Zachte prijzen voor uw roman of thriller
Boeken koopt u voor een zachte prijs bij kringloopwinkels, in de uitverkoop en op boekenbeurzen en -markten. Let erop dat op markten en beurzen ook kramen van antiquariaten kunnen staan. Omdat deze boeken een antiquarische waarde hebben, zitten er ook hele dure boeken tussen. Tot slot zijn er in deze categorie ook nog de 'Witte Boekhandels'. Deze boekhandels verkopen onverkochte boeken van uitgeverijen voor een zachte prijs. Als boeken niet goed verkopen, kan een uitgever namelijk na drie jaar besluiten de vaste prijs van een boek los te laten en voor een lage(re) prijs te verkopen. Bij deze boekwinkels vindt u vooral fotoboeken, kookboeken, hobbyboeken en leesboeken van minder bekende auteurs.

Goedkoop is niet altijd duurkoop, ook niet op het internet
U kunt voor goedkope boeken ook op het internet zoeken. Bekende sites zijn die van Boekwinkeltjes, Marktplaats en Bol.com. Kijk, voor u bestelt, wel even wat de verzendkosten zijn. Soms betaalt u ook nog een klein bedrag voor het verpakken. Een enkele keer kunt u na afspraak boeken zelf in de buurt afhalen. Het kan de moeite waard zijn om te kijken of een bepaald boek in uw eigen woonplaats te koop is. Dat scheelt verzendkosten.

Twee tips voor een laatste bezuiniging zijn ingekochte boeken weer verkopen

Voor lezers met handelsgeest bestaat er de mogelijkheid geld terug te verdienen op aangeschafte boeken. Dus hebt u een boek gelezen, maar spreekt het u niet aan of denkt u dat u het toch geen tweede keer zal lezen, denk er dan over om uw tweedehands boek 'derdehands' te verkopen via bovengenoemde sites. Als u dat wilt, koop dan nette tweedehandsboeken in waarop u zelf ook weer zuinig bent. En: hebt u een boek cadeau gekregen dat u na lezing niet per se wilt houden? Dan kunt u ook dat weer verkopen.

Lees verder

© 2011 - 2025 Ambassadrice, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Besparen op studiekosten: Gratis en goedkope studieboekenBesparen op studiekosten: Gratis en goedkope studieboekenAls student zit je vaak krap bij kas. Besparen op studiekosten en studieboeken is dan ook erg gewenst. Gelukkig is bespa…
Boekenbon; waar te koop en waar te besteden?Boekenbon; waar te koop en waar te besteden?Ben je op zoek naar een origineel cadeau of weet je niks om te geven? Met een boekenbon zit je altijd goed. Deze cadeaub…
Een boek PromotenEen boek PromotenEen boek promoten kan iedereen. Maandelijks verschijnen er talloze nieuwe boeken op de markt. Schrijvers die bij regulie…
Budgettips voor iedereenBudgettips voor iedereenVind je het leuk om af en toe wat te kunnen besparen op je aankopen, of is het financieel gezien echt nodig om zo zuinig…

Goedaardige, vriendelijke weerwolfOndanks de talloze verhalen van de weerwolf als roofzuchtig monster, bestaan er enkele anekdotes over dit dier als besch…
Bronnen en referenties
  • www.ruilboek.nl
  • www.bookcrossing.nl
  • www.weggeefwinkels.nl
Ambassadrice (132 artikelen)
Laatste update: 16-10-2020
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.