Yeti: de Verschrikkelijke Sneeuwman
De Yeti of Verschrikkelijke Sneeuwman is een veronderstelde primaatsoort in de Himalaya. Indien hij bestaat, zou hij net als de mens rechtop lopen en een lengte van 1m20 hebben.
Afkomst
Indien de Yeti bestaat, stamt hij waarschijnlijk af van de Gigantopithecus uit Azië waarvan men dacht dat die 13.000 jaar geleden was uitgestorven. Enkele onder hen zouden zich een weg gebaand hebben naar Noord-Amerika en Canada (waar ze de naam Bigfoot en Sasquatch hebben meegekregen). Het grootste deel zou echter in Azië zijn gebleven en zich ophouden in Nepal, China en Siberië. Hun aantal wordt geschat op 227. Er wordt verondersteld dat hun levensduur tussen de 120 en de 130 jaar ligt en dat het vleeseters zijn. Mensen die hem hebben gezien zeggen dat hij op een aap lijkt van ongeveer 1m20, met diep liggende ogen, een puntig hoofd en grijs haar.
Yeti, Migyur, Almas, Gin-sung
Het woord Yeti wordt slechts gebruikt door de sherpa’s in het noord-oosten van Nepal. In Tibet bijvoorbeeld krijgt de verschrikkelijke sneeuwman de naam Migö mee. Andere courante benamingen zijn Migyur, Almas, Yeren, Gin-sung etc.
Mythe of realiteit?
De Yeti wordt door de reguliere wetenschap nog steeds als een mythe beschouwd. De lokale bevolking daarentegen is rotsvast van zijn bestaan overtuigd. Of de Yeti echt bestaat is op dit moment nog niet aangetoond kunnen worden. Wel zijn er aanwijzingen dat er in de Himalaya iets rondloopt dat nog niet door de wetenschap werd beschreven.
Voetsporen
Er zijn de laatste vijftig jaar talloze expedities geweest, maar die haalden niets uit behalve het vinden van voetsporen in de sneeuw. Deze sporen zijn soms wel een paar kilometer lang en volgens wetenschappers is het erg lastig om ze na te maken. Niet alleen zou men een grote kennis van de primatenanatomie moeten hebben, het gewicht waarmee zo’n afdruk gemaakt moet worden, moet tussen de 300 en de 400 kilo liggen. Bovendien werden er zoveel van dergelijke sporen gevonden, dat de laatste veertig jaar ongeveer duizend mensen voltijds bezig moeten zijn geweest om dit voor elkaar te krijgen.
Schedels
In de Nepalese kloosters zijn er enkele schedels bewaard gebleven waarvan wordt gezegd dat deze van een Yeti afkomstig zijn. Niets is minder waar. In werkelijkheid werden deze schedels door de sherpa’s gemaakt met de huid en het haar van een serow, een lokale wilde geit. Sherpa’s gebruiken deze schedels om zich tijdens ceremonies als Yeti te verkleden.
Gevonden haar
Tijdens een expeditie werd er een haar gevonden in een uitgeholde boom die volgens een koninklijke Migyurjager bewoond zou zijn geweest door een Yeti. Het haar is in Engeland getest op een DNA van mensen, beren, primaatachtigen en andere lokale dieren. Er werd geen enkele overeenkomst gevonden.
Leefomgeving
Er wordt verondersteld dat de Yeti of Migyur zich vaker ophoudt in de bosrijke gebieden van de Himalaya waar er meer eten is dan in de besneeuwde plaatsen waar voetsporen worden gevonden. Ze zouden in groepjes van drie in grotten leven. De mannetjes zouden na de bevalling de vrouwtjes verlaten om alleen te leven.
Drie in één
Er wordt geopperd dat wat men de Yeti noemt in feite een mengeling van drie diersoorten is. Vaak zouden aanwijzingen en waarnemingen met elkaar verward worden.
Dzu teh
De eerste Yeti is wat de sherpa’s dzu teh noemen, een groot harig dier dat vaak het vee aanvalt.
Bluebear
De Tibetaanse Bluebear is een zeldzaam dier dat alleen gekend is doordat men een beetje huid, beenderen en schedel heeft gevonden.
Mih teh
De derde Yeti is de mih teh. Dit is de echte Verschrikkelijke Sneeuwman. Het gaat om een wilde aap, bedekt met zwart of rood haar, die op grote hoogtes leeft.
© 2007 - 2024 Avalon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Nobelprijs & Alfred NobelDe Nobelprijs is vernoemd naar Alfred Nobel, die zijn initiatief tot de Nobelprijzen testamentair heeft bepaald. De Nobe…