Flipje, mascotte van Tiel

Flipje, mascotte van Tiel Iedere stad heeft iets van zichzelf en zo heeft Tiel zijn mascotte Flipje. Dit frambozen-mannetje is overal terug te vinden in Tiel en heeft zelfs zijn eigen museum. Op het plein midden in Tiel is er ook een beeld van Flipje te vinden.

Geschiedenis

In 1935 werd Flipje bedacht. Oorspronkelijk als mascotte van de jamfabriek in Tiel als opdracht van reclamebureau van Alfen. De naam Flipje is ook bedacht door van Alfen. Toen de tekeningen nog geen verhalen waren, werden ze gemaakt door Daan Hoeksema, dit was de 'Oerflip'. Later maakte Henk Rotgans er een verhaaltje omheen en bracht Flipje tot leven met zijn vriendje Aap. Een jaar nadat Flipje is bedacht, 1936, kwamen de echte verhaaltjes van Flipje. Deze werden getekend door E.M. ten Harmsen van der Beek. Freddie Langeler schreef de teksten van de verhaaltjes. Tot 1954 verschenen er 50 stripverhalen van Flipje, uitgegeven door de Tielse Jamfabriek de Betuwe.

Flipje en zijn avonturen

Flipje is geboren uit een grote framboos. Deze framboos groeide in het tuintje van Tuinman Pip en zijn zoon Pipje. Zij verzorgen de frambozenplantjes tot er vruchten aan groeien, maar één van de frmabozen groeit uit tot een enorme framboos. Ze brengen hem naar de Zomerfee. De framboos wordt op tafel gezet als dessert, maar dan begint Pip te huilen.

"Zomerfee begon te lachen …
‘Veeg je tranen maar gauw af!
‘k zal iets heel moois van hem maken.
Kijk, met deze tooverstaf.’
Even raakte zij de pracht-vrucht
Met haar gouden stafje aan.
‘Kijk’ zei de Zomerfee, ‘hier zie je
Nu Tielsch Flipje voor je staan!’"
(Tekst door Freddie Langeler)

De grote framboos is verandert in een fruitmannetje. Zijn lichaam van framboos en zijn ledematen van bessen, met een koksmuts met zijn naam erop.
Bron: Wouter Hagens, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Wouter Hagens, Wikimedia Commons (Publiek domein)
In het begin van de verhaaltjes is Flipje in Kabouterland, waar hij ontstaan is. Samen met tuinman Pip beleeft hij allerlei avonturen. Flipje werd bijvoorbeeld ontvoerd door een spreeuw en als straf daarvoor moest de spreeuw hem een mand met echte Betuwse kersen geven. Hij moest ook nog afscheid nemen van de Zomerfee, die hem tot leven heeft gebracht.
Op een dag wil Flipje graag verder reizen en hij gaat ballonvaren. De wind nam Flipje in zijn ballon mee, uiteindelijk kon Flipje uit de ballon springen. Daardoor komt hij in Dierenland terecht, waar hij nieuwe vriendjes ontmoet. Hij woont bij Juffrouw Schaap en zijn vrienden zijn Flapoor Olifant, Jasper Aap en Bertje Big.

Alle verhaaltjes hebben een zelfde soort verloop. Er gebeurt iets, er ontstaat een probleem of iemand haalt een streek uit. Flipje zorgt er dan voor dat alles opgelost wordt en goed afloopt. Als alles is opgelost trakteert hij iedereen op iets lekkers, bijvoorbeeld limonade of jam van Mij 'de Betuwe' Tiel. Dit is de jamfabriek van Tiel. Aangezien Flipje oorspronkelijk hun mascotte was, moest er natuurlijk wel reclame gemaakt worden. Tegenwoordig wordt Flipje niet meer gezien als reclame, maar als een icoon van Tiel.

Ook nu nog..

Zelfs nu is Flipje nog overal in Tiel te vinden. Op het plein het standbeeld van Flipje, het Flipje en streekmuseum, Flipje stickers op auto's en nog veel meer. Wie Flipje zegt, zegt Tiel en wie Tiel zegt, zegt Flipje. Hij is een zeer bekend fenomeen geworden in Tiel en zal dan ook overal op verschillende manieren terug te vinden zijn. Het Flipje en Streekmuseum is een echte aanrader om eens te bekijken. Ook tijdens het fruitcorso is Flipje levensecht te bewonderen.
© 2012 - 2024 Ghostattack, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Amulet & TalismanAmulet & TalismanAmuletten en talismans beschermen ons al eeuwen tegen het 'Boze Oog', brengen ons daarnaast ook al het goede en kregen e…
Frambozen (Rubus Idaeus)Frambozen (Rubus Idaeus)Frambozen doen het in de meeste tuinen goed. Heerlijk fruit uit eigen tuin. Frambozen zijn gezond en door hun zoete smaa…
Welk fruit is in welke maand fris?Welk fruit is in welke maand fris?Deze fruitkalender geeft aan welk fruit in welke maand fris in de supermarkt of bij de groenteboer te vinden zijn. Het i…

Domus Aurea of het Gouden Huis van Nero en de groteskenGrotesken is de naam voor grotschilderingen die is afgeleid van het Italiaans woord grotteschi. De eerste grotesken werd…
Het werk van Nynke van HichtumNynke van Hichtum heeft haar bekendheid,vooral te danken aan haar bestseller “Afke’s tiental”. Het boek wordt nog steeds…
Bronnen en referenties
  • Mij 'de Betuwe' Tiel website
  • Afbeelding bron 1: Wouter Hagens, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Ghostattack (69 artikelen)
Gepubliceerd: 08-02-2012
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.