Baby's in Black

Wie zich voor muziek interesseert en voor de geschiedenis van de populaire muziek in het bijzonder is vertrouwd met het verhaal van de Beatles en hoe het allemaal begon in Hamburg. Nu kun je de eerste jaren nalezen en -kijken in stripvorm.

Hamburg

Het was begin van de jaren zestig: de toen vijfkoppige groep kreeg een unieke gelegenheid om ervaring op te doen en enige bekendheid te verwerven in Duitsland door er in enkele clubs te spelen aan de beruchte Reeperbahn. Daar legde het vijftal de basis van hun latere sound, nog heel rudimentair, rauw en ongeschaafd.

Baby’s in black

De Beatles kwamen er in contact met drie Duitsers die zich in de modescene ophielden: Jürgen Vollmer, Klaus Voormann, die later op Johns soloprojecten zou meespelen en de hoes van Revolver ontwierp, en fotografe Astrid Kirchherr. De drie hadden een hekel aan Duitsland, voelden zich schuldig aan het recente oorlogverleden van hun vaderland en zetten zich ertegen af door gedrag en kleding. Ze inspireerden zich op de Franse existentialisten en voelden zich verwant met Sartre en andere schrijvers en kunstenaars en kleedden zich in het zwart.

De beroemde foto’s

Kirchherr viel direct op bij de groepsleden en John Lennon en toenmalig bassist Stu Sutcliff in het bijzonder werden door haar aangetrokken. Kirchherr verbrak de relatie met haar vriendje Voorman en verving hem door Sutcliff met wie ze een sterke band voelde, niet in het minst omdat hijzelf ook in de beeldende kunsten actief was. Ze was in opgang als modefotografe en drong erop aan de band te fotograferen op aparte locaties. Zo maakte zij een wereldberoemde reeks op een afgelegen kermissite in een openbaar park niet zo ver van de Reeperbahn. Deze wereldberoemde reeks maakte zij met een Rolleicord camera Later zou ze ook nog een sessie voor A Hard Day’s Night maken, genomen tijdens de opnames van de film. Kirchher was de inspiratiebron voor het typische Beatleskapsel wordt gezegd, maar ze ontkent dat zelf ten stelligste.

Dood Sutcliffe

De relatie met Sutcliffe kwam tot een bruusk eind toen hij plotseling overleed. Ten gevolge van een vroegere val zou een hersenbloeding hem fataal zijn geworden. Na een hele tijd aan hevige hoofdpijnen geleden te hebben, bezweek hij op weg naar het ziekenhuis. Andere bronnen suggereren dat een vechtpartij met zijn grootste vriend John de oorzaak van hersenbeschadiging kunnen geweest zijn.

Beeldroman

Deze beginjaren van ‘s wereld bekendste band ooit, werden nu in de grafische roman ‘Baby’s in Black’ vereeuwigd door Arne Bellstorf. De graphic novel of beeldroman in het Nederlands is een genre dat sinds het eind van de jaren zeventig van vorige eeuw opgang heeft gevonden. Hij is doorgaans in het zwart-wit getekend en wordt beschouwd als de literaire tegenpool van het klassieke stripverhaal. Bekendste voorbeeld ervan is zeker ‘Maus’ van Jacques Tardi, uitgegeven door de bekende Franse uitgeverij Gallimard. Het aantal bladzijden van de beeldroman overstijgt ook vaak de klassieke 48 of 64 bladzijden van de stripverhalen.

De kijk van Kirchherr

In Baby’s vernemen we het Beatles-verhaal vanuit het standpunt van Astrid zelf die door de auteur uitgebreid geïnterviewd werd. Daardoor vinden we een aantal elementen uit de beginperiode van de Liverpoolse band niet terug, omdat zij er niet van op de hoogte was. Bij Sutcliffes val bijvoorbeeld was ze niet aanwezig, zodat ze er niets zinnigs kon over vertellen.

Uitgeverij Oog & Blik, behorend tot de Bezige Bij, bracht een uit het Duits vertaalde versie van deze graphic novel uit in het zwart-wit. De 204 bladzijden tellende uitgave kost 19,90 euro en kan rechtstreeks bij de uitgeverij worden besteld. Beatlesfans, maar ook muziekfans in het algemeen, krijgen een interessante kijk op de beginjaren van de Beatles.
© 2012 - 2024 Vosje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Astrid Kirchherr inspireert Baby’s In Black’Astrid Kirchherr inspireert Baby’s In Black’Dat een Duitse fotografe en de Franse existentialisten verantwoordelijk waren voor een niet zo bekend Beatlenummer met d…
Wie was nu eigenlijk de vijfde Beatle?Wie was nu eigenlijk de vijfde Beatle?Wie kent ze niet? John, Paul, George en Ringo. De jongens uit Liverpool, die de wereld versteld deden staan onder de naa…
recensieThe Beatles - RevolverAlweer het zevende studio album van the Beatles. Het album verscheen op 5 augustus 1966. Met een totale lengte van 35 mi…
Antiwiegeliedje van John Lennon: ‘Cry Baby Cry’Antiwiegeliedje van John Lennon: ‘Cry Baby Cry’Op het witte dubbelalbum, simpelweg ‘The Beatles’ genoemd, was duidelijk dat de Beatles geen samenhangend geheel meer vo…

Het raadsel NostradamusHet raadsel NostradamusMichel Nostradamus werd geboren op 14 december 1503 in Saint-Remy. Hij was een Franse astroloog, chemicus en medicus. Hi…
De Journalistieke Code: Hoe wordt het nieuws gemaakt?De Journalistieke Code: Hoe wordt het nieuws gemaakt?Iedere dag zijn vele mensen beroepsmatig bezig met het verwerken van informatie. Denk aan programmamakers, televisieprod…
Vosje (460 artikelen)
Laatste update: 09-09-2013
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.