Het raadsel Nostradamus

Het raadsel Nostradamus Michel Nostradamus werd geboren op 14 december 1503 in Saint-Remy. Hij was een Franse astroloog, chemicus en medicus. Hij werd vooral bekend door zijn toekomstvoorspellingen en als medicus was hij in zijn tijd gevierd. Documentatie van zijn gebruikte therapieën maken duidelijk dat hij geen bijzondere medische bijdrage heeft geleverd. Hij overleed op 2 juli 1566 in Salon.

Jeugd Nostradamus

Nostradamus kwam uit een geslacht van handelaren. Ook zijn vader was handelaar van beroep maar hij klom in zijn latere leven op naar de positie van notaris en griffier. Zijn moeder was de kleindochter van een arts; aan deze man had Nostradamus waarschijnlijk zijn interesse in de geneeskunde te danken. Ook wist zijn opa hem te interesseren voor de astrologie. In de middeleeuwen waren de astrologie en geneeskunde nauw verweven. Nostradamus had minstens acht broers en zusters. Nostradamus studeerde aan de universiteit van Avignon vanaf zijn vijftiende jaar. Hij kreeg tijdens deze studie les in Grieks, Latijn en Hebreeuws. Ook maakte hij daar kennis met de astronomie, astrologie, geneeskunde, chemie en kabbala (Joodse leer die zich bezighoudt met God en zijn verhouding tot mens en wereld). Hij was een aantal jaar werkzaam als apotheker. In 1529 (hij was inmiddels 26 jaar) schreef hij zich in bij de medische faculteit van de universiteit van Montpellier. Zijn inschrijving is bewaard gebleven:

"Ego, Michaletus de nostra domina, natione provintie vile sanci Remigii, Avinion, dyocesis, veni in ban universitatem montis pessulany studere dy gratia in actu et promito me observat. jura et statuta et priviligia edita et edenda; sorluy jura ejusdem et eligo unm patrum et pote dominum Antonium Romerium, dye XXIII mensis octobris, 1529, millesimo quingentesimo vicesimo die, ut supra 1529."

Volwassen leven

Ondanks dat Nostradamus zijn medische studie niet had voltooid (hij werd van de universiteit verwijderd, toen bleek dat hij als apotheker had gewerkt), was hij werkzaam als apotheker en arts in Port-Sainte-Marie toen hij trouwde en in korte tijd twee kinderen kreeg. Nog voor de jongste één jaar was overleden zijn vrouw en de twee kinderen bij een pestepidemie. Na hun dood verliet hij Port-Sainte-Marie en leed hij enige tijd een zwervend bestaan. Hij werd hiertoe gedwongen door de familie van zijn welgestelde vrouw, die hem haar dood zwaar aanrekende. Wat was hij voor arts wanneer hij niet eens zijn eigen vrouw en kinderen kon helpen? Door de aantijgingen van zijn schoonfamilie raakte hij uiteindelijk zijn praktijk kwijt en trok hij weg uit Port-Sainte-Marie. Hij probeerde overal in Frankrijk te helpen bij de pestepidemieën die het land teisterden en schreef hier twee verhandelingen over. Heden ten dagen weten we meer over het menselijk lichaam en geen enkele remedie van Nostradamus tegen de pest werkt. In 1547 stapte hij voor de tweede keer in het huwelijksbootje. Dit keer met de weduwe Anne Posarde. In 1554 werd zijn zoontje César geboren aan wie hij later zijn kwatrijnen opdroeg. Dit zoontje was één van de zes kinderen die Nostradamus met zijn tweede vrouw kreeg. In 1555 zei Nostradamus zijn medische praktijk gedag en ging hij zich aan de astrologie wijden. Hij was vanaf dat moment een beroemd en gevierd man, zelfs zodanig dat koningin Catharina de Medici hem ontving aan het Franse hof. In datzelfde jaar kwam ook de eerste uitgave van de Centuriën uit, waarin hij met behulp van kwatrijnen de toekomst voorspelde. Zijn voorspellingen lopen tot het jaar 3797 na Christus. In 1959 stierf de Franse koning Henri, wat voorspeld werd in één van Nostradamus zijn kwatrijnen, "de dood van de oude leeuw". Hierdoor groeide zijn populariteit nog meer en werd het in adellijke kringen gebruikelijk om Nostradamus te raadplegen voor het nemen van belangrijke beslissingen. In 1566 overleed Nostradamus aan ernstige reuma met hart- en vaatstoornissen. Hij werd begraven in de kloosterkerk te Salon.

Nostradamus en zijn talenten

Nostradamus was een intellectueel persoon, hij kon schrijven en werd ook vaak gevraagd als vertaler. Hij was daarnaast astroloog, apotheker en medicus en hij illustreerde zelf zijn boeken. Zijn laatste boek is de "Nostradamus Vatinicia Code". In dit boek staan veel door hemzelf gemaakte bizarre tekeningen van monsters (half mens/half dier) met zwaarden en lansen. Dit boek zou in cryptische tekeningen het einde van de wereld zoals wij die kennen aangeven. Verder stond Nostradamus bekend als een zwijgzaam en geduldig man die voortdurend in de weer was en 's nachts slechts 4-5 uur sliep.

Nostradamus en zijn voorspellingen

De kwatrijnen van Nostradamus werden geschreven in een mengelmoes van grotendeels Frans met een beetje Latijns, Italiaans en Grieks. Hij gebruikt veel symboliek en metaforen in zijn kwatrijnen, waardoor ze mystiek en slecht te begrijpen zijn. Dit is de reden dat er meerdere vertalingen die qua inhoud van elkaar verschillen van zijn kwatrijnen in omloop zijn. De meeste kwatrijnen van Nostradamus zijn niet gedateerd, maar een aantal wel. Hier noem ik er een paar:
1546
De grote troepen mocht die de bergen overtrekt,
Saturnus in Boogschutter, Mars die door Vis zijn ronde maakt,
Vergif verborgen onder de koppen van zalmen,
Hun kop opgehangen aan paktouw
.

Hiervoor worden uiteenlopende verklaringen gegeven, maar geen enkele verklaring klopt bij het jaartal.
1549
De beving is zeer sterk in de maand mei,
Saturnus in Steenbok, Jupiter en Mercurius in Stier,
Ook Venus, Mars in Kreeft; in Annonaye,
Zal dan hagel vallen groter dan een ei
.

Dit vond inderdaad plaats. Annonaye ligt 30 km van Montélimar aan de Rhône en in mei 1549 had men daar te maken met een aardbeving en in juni met een hevige hagelbui. Nostradamus heeft meer rake voorspellingen gedaan, o.a. de brand in Londen in 1666, de komst van Franco (generaal Francisco), de uitvinding van het vliegtuig en de duikboot.

Talrijker zijn de kwatrijnen waarvoor tot op heden nog geen verklaring te vinden is. Ik noem er hier twee:
Montau, Nîmes, Avignon en Bèziers,
Pest, donder en hagel, eind maart
Van Parijs een brug, Lyon een muur, Montpellier,
Sinds 1607 23e deel
.

Bij het aanbreken van de dag, bij het tweede hanengekraai,
Inwoners van Tunis, van Fez en van Bougie:
Door de Arabieren zal de koning van Marokko gevangen worden genomen,
In het jaar 1607 van de liturgie.

Voorspellingen Nostradamus in de huidige tijd

Natuurlijk was Nostradamus een intellectueel, nieuwsgierig mens, die zijn tijd ver vooruit was. Nog steeds zijn er mensen die geloof hechten aan zijn voorspellingen en hun best doen om de kwatrijnen te doorgronden. Nostradamus heeft wonderbaarlijke dingen gedaan en de wereld veel moois nagelaten, maar de toekomst voorspellen? Kreeg de bij leven reeds gevierde Nostradamus op latere leeftijd last van grootheidswaan of kon hij werkelijk meer zien dan de rest van ons? Wie het weet mag het zeggen.

Bron: Het raadsel Nostradamus, Zijn leven, werk en voorspellingen door Marten Hofstede. Wil je meer weten over de voorspellingen van Nostradamus, zijn kwatrijnen en wat Nostradamus hier zelf, tijdens zijn leven, van zei? Dan is dit boek zeker een aanrader!
© 2012 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nostradamus, de man, de astroloog, de profeetMichel de Nostradame of Nostradamus leefde in de 16e eeuw van 1503-1566. Hij is voornamelijk beroemd geworden om zijn cr…
Bekende helderziende; NostradamusEén van de bekendste helderzienden is Nostradamus. Bijna al zijn voorspellingen zijn uitgekomen, waardoor hij een echte…
Het anagram in de literatuurHet eeuwenoude anagram lijkt de laatste decennia steeds populairder te worden in de literatuur: het komt voor in de Harr…
Nostradamus en Osama Bin LadenNostradamus en Osama Bin LadenNostradamus was een profeet uit de 16e eeuw, die in staat was om heel wat schokkende en onthullende situaties te voorspe…

Kitsch, überkitsch en edelkitschHet is heel lastig om te bepalen wat kunst en wat kitsch is. Meestal worden werken kitsch genoemd als ze worden gekenmer…
Baby's in BlackWie zich voor muziek interesseert en voor de geschiedenis van de populaire muziek in het bijzonder is vertrouwd met het…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Miradeshazer, Pixabay
  • Het boek van Marten Hofstede, genoemd in de tekst
  • http://www.world-mysteries.com/awr_5.htm
Reactie

Van Rompaey Line, 11-01-2015
Allemaal heel interessant doch ik ga er toch vanuit dat de 'Mona Lisa ' tussen 1503/1506 (het geboortejaar van Nostradamus) geschilderd werd door Leonardo Da Vinci. Reactie infoteur, 12-01-2015
Mijn god, waar zat ik met mijn gedachten… U heeft natuurlijk volkomen gelijk. Artikel gelijk aangepast en even goed doorgelezen om te zien of ik nog meer vreemde dingen heb opgeschreven.

Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 19-10-2016
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.