De Dodenherdenking

Elk jaar, op 4 mei, worden in het hele land om 20.00 uur de Nederlandse slachtoffers herdacht die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in oorlogssituaties en bij vredesoperaties zijn omgekomen.

Nationaal Comité 4 en 5 mei

De Dodenherdenking wordt georganiseerd door het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Dit comité is verantwoordelijk voor deze herdenking op de Dam in Amsterdam. Bij de Dodenherdenking zijn de koningin, de Prins van Oranje en prinses Máxima ook aanwezig. Verder zijn er leden aanwezig van de rijksministerraad en vertegenwoordigers van bestuur, politiek en maatschappelijke organisaties.

Twee onderdelen

De herdenking bestaat uit twee onderdelen. Dit zijn de herdenkingsbijeenkomst in de Nieuwe Kerk en een herdenkingsplechtigheid bij het Nationaal Monument op de Dam. Allebei deze plechtigheden zijn rechtstreeks op de televisie te volgen.

Vast ritueel

Bijna alle gemeenten in ons land organiseren een herdenking bij een plaatselijk oorlogsmonument.
Dit gebeurt altijd volgens een vast ritueel, waarbij het mogelijk moet zijn dat mensen tussen 20.00 en 20.02 twee minuten stil kunnen zijn. Zo wordt er altijd tussen 20.00 en 20.02 twee minuten stilte in acht genomen. Ook wordt de Nederlandse vlag, zonder wimpel, halfstok gehangen. Dit wordt gedaan vanaf 18.00 uur tot zonsondergang. Verder worden er na 20.02 op veel plaatsen nog kransen en bloemen gelegd bij de oorlogsmonumenten. Om deze reden blijft de vlag tot zonsondergang halfstok. Ook worden er op deze avond geen feesten georganiseerd. Verder is er tussen 19.45 uur en 20.15 uur geen muziek te horen of worden er muzikale activiteiten georganiseerd.

Twee minuten stilte

De Nationale Herdenking wordt altijd op 4 mei gehouden. Hierbij maakt het niet uit op welke dag 4 mei valt en of deze datum samenvalt met een religieuze feestdag. De avond van 4 mei start in Nederland om 18.00 uur en eindigt bij zonsondergang, om ongeveer 21.10 uur. In ons land wordt er twee minuten stilte gehouden tussen 20.00 en 20.02 uur. In het Caribische deel van het Koninkrijk der Nederlanden is dit van 18.00 tot 18.02 uur. Op andere plaatsen van de wereld waar Nederlanders wonen en twee minuten stilte willen houden, gebeurt dit op een ander geschikt moment.

Voorlichtingsbeleid

Ook al is het ruim 65 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog begon en eindigde, toch wordt deze nog steeds herdacht. Ook worden er voorlichtingen over gegeven, bijvoorbeeld aan jongeren. Dit voorlichtingsbeleid is er vooral op gericht om jongere mensen te laten inzien dat een superioriteitsgevoel tegenover minderheden en andersdenkenden kan leiden tot oorlog en haat. Ook leren ze wat de gevolgen van hun eigen keuzes kunnen zijn. Zo worden jongeren op school bewust gemaakt van de betekenis van vrijheid en de fundamentele grondrechten. Door deze voorlichting leren ze hoe belangrijk deze rechten zijn en hoe waardevol het is om in vrijheid te leven.
© 2012 - 2024 Marensa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dodenherdenking: afschaffen, of opdat wij niet vergeten?Dodenherdenking: afschaffen, of opdat wij niet vergeten?Dodenherdenking vind elk jaar plaats op 4 mei. We herdenken alle mensen -burgers en militairen- die omgekomen zijn in oo…
Regels van het vlaggen op 4 en 5 meiRegels van het vlaggen op 4 en 5 meiWanneer mag ik de Nederlandse vlag uithangen, en wat is de vlaginstructie (het vlagprotocol) op Dodenherdenking 4 mei en…
4 mei: de herdenking op kamp WesterborkOp 4 mei staat Nederland stil bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Hoewel in de media steeds vaker de vraag w…
Nationale dodenherdenkingIeder jaar weer is het heel indrukwekkend wanneer de taptoe klinkt, de totale stilte waarin alleen de vogels geen gehoor…

Marokko in vogelvluchtMarokko letterlijk in vogelvlucht is een vliegreis naar de hoofdstad Rabat. Figuurlijk in vogelvlucht is een eerste glob…
Kitsch, überkitsch en edelkitschHet is heel lastig om te bepalen wat kunst en wat kitsch is. Meestal worden werken kitsch genoemd als ze worden gekenmer…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia
Marensa (310 artikelen)
Gepubliceerd: 05-03-2012
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.