Marokko in vogelvlucht

Marokko letterlijk in vogelvlucht is een vliegreis naar de hoofdstad Rabat. Figuurlijk in vogelvlucht is een eerste globale informatie over het land. In Marokko wonen ongeveer 34.000.000 mensen waarvan een zeer groot deel jonger is dan 20 jaar. Van die miljoenen inwoners behoort het grootste aantal tot de Berbers en de overigen tot de Arabieren hoewel door veel gemengde huwelijken dit eigenlijk niet meer strikt te bepalen is. De Berbers wonen vooral in de minder begaanbare gebieden en de Arabieren in steden aan de kust. Die minder begaanbare gebieden zijn de woestijnen en berggebieden.

Berbers geen schrijftaal wel spreektaal

De Berbers hebben een eigen taal die merkwaardig genoeg alleen een spreektaal is en die nooit een schrijftaal is geworden. Om die reden is Arabisch de officiële taal van Marokko. Ook spreken veel Marokkanen Frans wat is voortgekomen uit de Franse overheersing uit vroegere jaren. Wat godsdienst betreft zijn er enkele zeer kleine groepen joden en christenen maar veruit de meeste Marokkanen zijn soennitische moslims.

Marokko bestaat uit vier natuurlijke landschappen

1. Rifgebergte

Dit gebergte strekt zich evenwijdig uit aan de Middellandse-Zeekust vanaf de monding van de rivier de Moulouya tot aan de Straat van Gibraltar. De hoogste top van het Rifgebergte is de Tidirhine en meet 2456 meter. Het gebied is een weinig toegankelijk bergland met veel erosie.

2. Atlasgebergte

Het Atlasgebergte ligt ten noordwesten van Afrika en behoort voor een groot gedeelte tot Marokko namelijk de Midden-Atlas en de Hoge Atlas. De Hoge Atlas bestaat hoofdzakelijk uit plateaus tot 2000 meter hoogte in terrassen afdalend naar de wadi’s in het voorland van de woestijn.

3. Hoogvlakte van Oost-Marokko

Van het Atlasgebergte afdalend naar het zuidoosten ligt op 1500 meter hoogte een plateaulandschap dat door een breuklijn de scheiding vormt met de Sahara. Langs die breuklijn ontstaan soms hevige aardschokken.

4. Het noordwesten van de Atlas

In dit gebied kunnen drie landschapsvormen onderscheiden worden namelijk een vruchtbare kustvlakte, meer landinwaarts een minder vruchtbaar steppeachtig plateau en als derde een waterrijke strook aan de voet van het gebergte met een aaneenschakeling van boomgaarden. In die strook vormt de oase van Marrakech het middelpunt.

Familierechten en huwelijksleeftijd

Kenmerkend voor de samenleving is dat vrouwen in traditionele gezinnen een ondergeschikte rol vervullen wat echter in moderne steden als Rabat en Casablanca minder voorkomt omdat vrouwen daar meer aan het openbare leven meedoen. Formeel is de plicht van vrouwen om aan mannen te gehoorzamen ook in 2004 vervallen toen de familierechten ingrijpend werden veranderd. Ook is de huwelijksleeftijd van 15 jaar naar 18 jaar verhoogd al kunnen daar uitzonderingen op worden gemaakt door een rechter

Vijf keer per dag bidden volgens islam

De dagelijkse gang van zaken in Marokko is voor een groot deel afhankelijk van het voldoen aan de moslimplicht. Volgens het geloof, de islam, moeten gelovigen vijf keer per dag bidden. Veel moslimmannen gaan daarvoor naar de moskee zodra ze daartoe worden aangespoord door de moskeedienaar, muezzin genaamd, die de gelovigen vanaf de minaret oproept. Het eerste gebed vindt plaats meteen na zonsopgang, het tweede om twaalf uur, vervolgens wordt halverwege de middag gebeden, het vierde gebed is meteen na zonsondergang en het laatste later op de avond.

Koningssteden Marrakech, Fès, Meknès en Rabat met prachtige moskeeën

Voor die dagelijkse gebeden beschikt Marokko over talrijke prachtige Moskeeën. Vooral in de zogenaamde koningssteden zijn bijzonder mooie moskeeën te vinden in de oude islamitische bouwkunst naast ook koranscholen in die stijl. Een koningsstad is een stad die ooit door een sultan tot hoofdstad werd uitgeroepen. Marokko telt er vier namelijk Marrakech, Fès, Meknès en Rabat. Veel gebouwen in islamitische bouwstijl zijn versierd met geometrische figuren en kleurrijke mozaïeken. Voor die figuren is gekozen omdat het door de islam verboden is om afbeeldingen van levende wezens weer te geven. De figuurkunst is daarom zeer creatief ontwikkeld en kenmerkt de Marokkaanse architectuur.

Lees verder

© 2012 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Marokkaanse bouwwerken met veel mozaïeken en geometrieMarokkaanse kunst heeft twee stromingen. De kunst van het platteland en de kunst van de steden. In Marokko zijn de stede…
Eetcultuur: MarokkoDe Marokkaanse keuken raakte in Nederland bekend door de invloed van de vele Marokkaanse migranten. Opeens werden cousco…
Het land MarokkoHet land MarokkoMarokko, het land dat in het Noord-Westen van Afrika ligt. Het grenst aan de Middellandse zee, de Atlantische oceaan, Al…
Marokko - land en de bevolkingDe diversiteit van Marokko wordt gekenmerkd door de geografische weergave van het land als ook in de bevolking. Van de b…
De DodenherdenkingElk jaar, op 4 mei, worden in het hele land om 20.00 uur de Nederlandse slachtoffers herdacht die sinds het uitbreken va…
Bronnen en referenties
  • Landenweb.net
  • Vakantiemarokko.info
  • Travelmonkey.nl
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 15-05-2016
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.