Alles over Halloween, van geschiedenis tot heden

Alles over Halloween, van geschiedenis tot heden Halloween wordt in Nederland en de rest van Europa steeds populairder. Steeds meer mensen versieren hun huis en er komen ook steeds meer feestjes. In sommige steden en dorpjes gaan de kinderen zelfs langs voor trick or treat. Maar wat is de geschiedenis van Halloween en de betekenis?

Geschiedenis

De geschiedenis van Halloween gaat vele jaren terug en oorspronkelijk is het eigenlijk een Keltisch feest. Veel mensen denken dat Halloween uit Amerika is overgewaaid, maar dit is dus niet het geval. Het is wel zo dat Amerika Halloween als een groot feest ziet en dat dus ook zo viert.

Het woord Halloween is afgeleid van het woord All Hallows Eve, dit is de avond voor Allerheiligen welke op 1 november plaats vind. In de Keltische kalender begon het jaar op 1 november en was 31 oktober oudejaarsavond. De legende van het Keltische Nieuwjaar verteld dat 31 oktober de laatste zomerdag is. Op die dag zullen de dolende geesten, van mensen die het vorige jaar zijn overleden, terug komen. Zij gaan dan op zoek naar levende lichamen waarvan zij het komende jaar bezit kunnen nemen. Natuurlijk wilde niemand dat de geesten bezit zouden nemen van hun lichaam. Om ervoor te zorgen dat dat niet zou gebeuren deden de mensen alle lichten uit en deden ze oude, vieze kleren aan. Ook maakten ze veel herrie. Ze geloofden dat ze zo niet aantrekkelijk genoeg waren voor de geesten. Door de jaren heen veranderde de vieze, oude kleding zich voor kostuums zoals een trol, spook en een heks. Dit kwam met name omdat steeds minder mensen de legende geloofden.

Trick or treat

Trick or treat is daarentegen helemaal niet afkomstig uit de Keltische cultuur. Trick or treat is afgeleid van een Europese gewoonte welke in de 9e eeuw is ontstaan. Op 2 november gingen de vroegere Christenen lopend van dorp naar dorp bedelend om zielen cake, dit is brood gevuld met krenten. Bij elk stuk dat ze kregen beloofde ze een gebed te doen voor de dode familieleden van de gevers. Men geloofde dat de gebeden, zelfs van vreemden, de doden zouden helpen hun weg te vinden naar de hemel.

Lampion

De traditie van de lampion komt uit een Iers volkslied. Dit volkslied gaat over Jack, die altijd dronken is en mensen bedriegt. Toen hij de duivel ontmoette had hij hem in een boom laten klimmen. Jack had toen een kruis op de boom gezet, zodat de duivel gevangen zat. Als de duivel voortaan vriendelijker wilde zijn voor Jack, zou hij hem vrijlaten. Toen Jack overleden was mocht hij niet naar de hemel, omdat hij altijd slecht was. Naar de hel mocht hij ook niet, omdat hij de duivel bedrogen had. Jack bleef dus dolen tussen de twee werelden. Hij kreeg van de duivel wel een gloeiend houtje zodat de weg van Jack een beetje verlicht zou zijn, want die weg was heel duister. Het gloeiende houtje zat in een uitgeholde knol. Dit zorgde ervoor dat het houtje langer zou blijven gloeien.

Pretparken

Steeds meer pretparken hebben een aantal dagen in oktober dat ze hun park verbouwen tot horrorpark. Dit is erg spectaculair en zeker als het donker wordt is het alleen geschikt voor kinderen boven de 16 jaar. Overdag wordt het vaak wat rustiger aangedaan en kunnen kinderen ook in het park aanwezig zijn. De parken zijn natuurlijk helemaal versierd in Halloweensfeer en in de avond heb je vaak de mogelijkheid om een van de vele haunted houses te bezoeken. In Nederland heeft Walibi elk jaar de Halloween Fright Nights. In Duitsland zijn Movie Park Germany en Europark de grootste met hun Halloween dagen. Dit soort themadagen worden steeds meer bezocht en soms moeten de parken zelfs hun deuren sluiten omdat het dan helemaal vol is.

Versieringen

Steeds meer mensen gaan ook hun huis versieren. Begin oktober komen de winkels weer vol te liggen met Halloweensnoep en decoraties. Xenos heeft vaak leuke artikelen voor Halloween, maar je kunt ook heel goed slagen in feestwinkels, die verkopen vaak het hele jaar door Halloweenartikelen.

Commercieel

Er zijn natuurlijk ook tegenhangers van Halloween, sommige mensen vinden het te commercieel, net als Valentijnsdag. Halloweenartikelen verkopen betekent vaak net wat extra omzet voor de winkels. Een reden meer dat winkels maar al te graag meedoen met de verkoop van Halloweenartikelen.
© 2012 - 2024 Linda1986, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het ultieme griezelfeest - Halloween!Halloween is niet alleen een griezelfeest dat in de Verenigde Staten populair is. Ook in Nederland kom je steeds vaker H…
De geschiedenis en betekenis van HalloweenDe geschiedenis en betekenis van HalloweenEen groot deel van de Amerikaanse bevolking viert Halloween. Iedereen heeft het maar druk met het versieren van hun huis…
Samhain viering in IerlandSamhain viering in IerlandIn ons land is Halloween nog niet zo lang populair, zeker niet in vergelijking met Ierland waar het Halloween spektakel…
Wat weten we over Halloween?Wat weten we over Halloween?Halloween kennen we uit de Verenigde Staten van Amerika en van verschillende horror-speelfilms, Hollywood heeft er wat…

Mooie, gekke en bijzondere kerstballen door de jaren heenKerstballen bestaan al vele jaren. Deze kleurrijke versiering wordt al sinds de 19e eeuw toegepast om de kerstboom tijde…
De echte SinterklaasDe echte SinterklaasIn Nederland groeien vrijwel alle kinderen op met Sinterklaas. Deze goedheiligman zou ieder jaar in de periode voor 5 de…
Bronnen en referenties
Linda1986 (240 artikelen)
Gepubliceerd: 14-09-2012
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.