Samhain viering in Ierland

Samhain viering in Ierland In ons land is Halloween nog niet zo lang populair, zeker niet in vergelijking met Ierland waar het Halloween spektakel ronduit fantastisch is. Trouwens, het Halloween gebeuren is in oorsprong een echte Ierse aangelegenheid en de traditie van het Halloween feest eind oktober is maar liefst tweeduizend jaar oud.

Samhain viering

In de tijd van de Kelten heette het festival Samhain, een oud Iers woord dat ‘einde van de zomer’ betekent. Men noemt het in Ierland ook het Feest van de Dood omdat de Kelten geloofden dat aan het einde van de zomer de geesten opstaan uit de dood. Vandaar dat er op 31 oktober en ook in de weken daarvoor overal spoken en geesten kunnen waargenomen worden en dat er spookachtige evenementen worden georganiseerd waarvoor het beslist de moeite loont om naar Ierland te reizen. Op 31 oktober worden overal in het land vuren ontstoken om de boze geesten te verdrijven. Deze Bonfires zijn onvergetelijke evenementen waarbij de bezoeker kennis maakt met tal van Ierse tradities, uiteraard met muziek en dans maar ook met heerlijke zoetigheden zoals de typische Barnbrack Cake.

De Samhain viering is een uitstekende gelegenheid om een rondreis door Ierland te maken, niet alleen omdat er in alle streken van het land bijzondere Samhain evenementen worden georganiseerd maar ook omdat Ierland zoveel bezienswaardigheden heeft waar geesten, legenden, fantastische verhalen nooit ver weg zijn. Op je reis langs kastelen, grotten, archeologische plaatsen, oude landhuizen en pubs ontdek je het ene boeiende mysterie na het andere en eigenlijk heb je die fascinerende Halloween sfeer het ganse jaar in Ierland. Er zijn ook tal van mythische plaatsen zoals het prehistorische Newgrange, de Hill of Tara en de kloostersite Glendalough.

Halloween festivals

In de stad Derry/Londonderry in Noord-Ierland kun je in oktober het grootste Halloween festival meemaken. Het is familiefeest waaraan ruim 40.000 mensen uit alle hoeken van de wereld deelnemen. De donkere straatjes en de vestingmuren van Derry/Londonderry worden in die dagen ingenomen door heksen, vampieren en spoken. In de maand oktober gaat de stad ook helemaal uit de bol tijdens het Banks of the Foyle Halloween Carnival 2011 .

Hidden Dublin Walk

Met Halloween reis je ook naar Dublin want de Ierse hoofdstad is met zijn duizend jaar oude geschiedenis een geliefde schuilplaats voor allerlei spoken die in de Halloween tijd bijzonder actief zijn. Tijdens een geleide Hidden Dublin Walk met toortslicht, krijg je ze beslist te zien! (www.hiddendublinwalks.com).

Dublin Ghost Bus Tour

De griezeligste plekken van Dublin kun je ook leren kennen tijdens een bustour. De Dublin Ghost Bus Tour laat je aan de hand van verhalen over doorschijnende geesten en bloedstollende legendes kennismaken met de duistere kant van de hoofdstad.

Halloween & Horror Week

In Wicklow kun je in oktober de Halloween & Horror Week meemaken. Het is een week van actie, van wandelingen in het donker, van griezelige verhalen en in de restaurants van Wicklow zal je beslist het vampieren fruitsap proeven, opgediend door, jawel, vampieren en spookachtige figuren. Een aanrader, zeker met de vampieren hype die wereldwijd de kop opsteekt. Je kunt meteen ook de passende lectuur meenemen, het wereldberoemde boek Dracula, geschreven door Bram Stoker, afkomstig uit Dublin.

Ghost Tours

En of dat nog niet genoeg is worden er overal in Ierland ghost tours georganiseerd, zoals in Dublin, Cork en Belfast.
De volledige evenementenlijst voor Halloween Ierland vind je op http://www.discoverireland.ie/Halloween.
© 2011 - 2024 Avalon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Samhain: het Keltische nieuwjaarSamhain: het Keltische nieuwjaarVoor velen is Samhain bekend als Halloween, gevierd op 31 oktober. Het langs de deuren gaan voor snoep en uithollen van…
Halloween, geschiedenisHalloween, geschiedenisHet feesten met "Halloween" is nog niet bij de bevolking ingeburgerd zoals Kerstmis of het feest van Sinterklaas, maar h…
Halloween, griezelen in het donkerHalloween, griezelen in het donkerDe avond voor Allerheiligen is het Halloween. Kinderen komen angstaanjagend verkleed langs de deur om snoepgoed te halen…
Wat zijn de jaarfeesten van een heksHeksen vieren 8 sabbats, oftewel jaarfeesten, per jaar. Deze worden ook wel de feesten van het Keltisch Jaarwiel genoemd…

Halloween van vroeger tot nuHalloween van vroeger tot nuElk jaar vieren we Halloween tijdens de nacht van 31 oktober. Iedereen maakt zich op om lekker te griezelen. Deze feestd…
Wanneer vertelt u uw kind dat Sinterklaas niet bestaat?Wanneer vertelt u uw kind dat Sinterklaas niet bestaat?Er komt een tijd dat uw kind de leeftijd krijgt om te vertellen dat Sinterklaas niet meer bestaat. Toch is het lastig om…
Avalon (367 artikelen)
Gepubliceerd: 28-09-2011
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.