Het Mexicaanse Halloween

Het Mexicaanse Halloween Op 31 oktober gaat men weer verkleed de straat op: het is Halloween. Deze dag van uitgeholde pompoenen, verklede kinderen die langs duren gaan en "trick or treat" roepen en de dag voor Allerheiligenavond, wordt niet alleen in Noord-Amerika en West-Europa gevierd. Ook in Mexico kent men een soort Halloween. Het is echter niet hetzelfde als Halloween.

Dag van de Doden

Op 31 oktober viert men in Noord-Amerika Halloween. In Midden-Amerika wordt echter een andere feestdag gevierd, namelijk "de Dag van de Doden", ofwel El Día de los Muertos. En terwijl Halloween gaat om de angst voor de dood (kinderen verkleden zich om de doden af te schrikken), wordt de dood juist opgehemeld en gevierd tijdens de Mexicaanse feestdag.

Het Mexicaanse feest wordt ook niet slechts één avond gevierd, maar gaat door tot 2 november en is daarmee één van de grootste feesten in Mexico. In deze dagen worden vaak altaren gecreëerd om geesten thuis te verwelkomen. De specifieke details van de viering verschillen weer per regio, met bezoekjes aan begraafplaatsen van geliefde familieleden en het eten van traditioneel voedsel als pan de muerto, oftewel het brood van de doden.

Geschiedenis

Voor de komst van de Spanjaarden en het Katholieke geloof bestond de overtuiging dat overledenen door bleven leven in een andere wereld. Wie stierf, werd dan ook vlakbij huis begraven en het was van groot belang om banden met hen te onderhouden. Toen de Spanjaarden kwamen, vond er een mengeling van deze geloven en de gebruiken bij Allerheiligen en Allerzielen plaats en ontstond zo de Dag van de Doden. Het is dus een echt Mexicaanse viering.

Men gelooft dat op deze dag de geesten of zielen terugkeren naar de aarde om voor één dag bij hun families te zijn. Op 31 oktober zouden de gestorven baby's en kinderen terugkeren. Zij worden angelitos (kleine engelen) genoemd. De volgende dag zouden de volwassenen komen.

Gebruiken

Altaren

De geesten worden begroet met offers van voedsel en persoonlijke, prettige dingen uit iemands leven. Deze worden dan op een altaar geplaatst om de geesten uit te nodigen. Na deze dagen mag het voedsel gedeeld worden over familie, vrienden en buren en gegeten worden.

Voorbeelden van voorwerpen zijn:
 • Suikerschedels (met naam van persoon erop);
 • Pan de muertos (brood van de doden);
 • Cempasuchil (goudsbloem). (

Begraafplaatsen

Graven worden versierd met kleurige decoraties, omdat de geesten eerst hier terug zouden keren en op deze manier goed begroet worden. Soms worden er bloemblaadjes uitgestrooid met een pad richting het huis. Op sommige plaatsen verblijft men de gehele nacht in de begraafplaats met een picknick, muziek, praten en drinken.

Toplocaties

 1. Janitzio en Patzcuaro, Michaoacan (ontsteken van kaarsen op het water)
 2. Oaxaca, Oaxaca
 3. Mixquic, Mexico
 4. Merida, Yucatan
 5. Aquascalientes (Festival de las Calaveras - van de schedels)
 6. Riviera Maya (Festival de la Vida y la Muerta)
 7. Chiapa de Corzo, Chiapas (veel kleurige linten, bloemen en kaarsen, en live-muziek)
© 2012 - 2024 Moneyq89, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Recepten voor HalloweensmoothiesRecepten voor HalloweensmoothiesHalloween smoothies zijn een gezond en origineel alternatief voor de normale Halloween snoepjes. Smoothies op basis van…
Halloween vierenHalloween, een oude traditie raakt stilaan meer en meer ingeburgerd in Europa. Maar slechts weinigen weten waar de Hallo…
Wat en waarom is Halloween?Wat en waarom is Halloween?Halloween is een gezellig familie-griezelfeest. Maar voor de Kelten vroeger was het een serieuze zaak. Halloween is een…
De geschiedenis en betekenis van HalloweenDe geschiedenis en betekenis van HalloweenEen groot deel van de Amerikaanse bevolking viert Halloween. Iedereen heeft het maar druk met het versieren van hun huis…

Sinterklaas: tips bij het dichtenSinterklaas: tips bij het dichtenIn november is Sinterklaas weer in het land en de kruidnoten liggen al in de winkel. In november of zelfs al oktober wor…
Mooie, gekke en bijzondere kerstballen door de jaren heenKerstballen bestaan al vele jaren. Deze kleurrijke versiering wordt al sinds de 19e eeuw toegepast om de kerstboom tijde…
Bronnen en referenties
 • http://spanish.about.com/cs/culture/a/dayofdead.htm
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Halloween
 • http://gomexico.about.com/od/dayofthedead/tp/dd_destinations.htm
Moneyq89 (152 artikelen)
Gepubliceerd: 16-10-2012
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.