Halloween vieren

Halloween, een oude traditie raakt stilaan meer en meer ingeburgerd in Europa. Maar slechts weinigen weten waar de Halloween traditie en -symbolen vandaan komen.

Oorsprong en betekenis van Halloween

Het woord "Halloween" is afgeleid van "All Hallows even", de dag voor "All Hallows Day", oftwel Allerheiligen.

Halloween verwijst dus naar de avond van 31 oktober. Deze avond gaat 1 november, gekend als Allerheiligen, vooraf. De Halloween tradities zouden voortkomen van de oude druides, die geloofden dat op die avond Saman, de “heer der doden”, dragers van boze geesten bij zich riep. De druides staken grote vuren in brand op Halloween, om deze boze geesten te verjagen.

Bij de oude Kelten was Halloween de laatste avond van het jaar en deze avond werd beschouwd als een geschikte periode om de toekomst te voorspellen. De Kelten geloofden ook dat de geesten van de doden hun aardse huizen opnieuw opzochten op Halloween-avond. Nadat de RomeinenBrittanië veroverden, voegden ze aan de Halloween-traditie elementen toe van het Romeinse oogstfestival dat op 1 november werd gevierd ter ere van Pomona, de godin van fruit van bomen.

Ierse en Schotse immigranten namen de traditie met zich mee naar Amerika.

Halloween-symbolen en tradities

Vuren aansteken:

Deze traditie is tot op de dag van vandaag behouden gebleven in Schotland en Wales.

Geesten en heksen:
Deze figuren komen vaak voor in alles wat met Halloween te maken heeft.

Spel met fruit:

Zowel in Amerika als in Groot-Brittanië worden nog spelen gespeeld die met fruit te maken hebben. Zo is er bijvoorbeeld een spel waarin men appels in een ton water legt die er daarna met de mond en zonder handen weer uitgehaald moeten worden.

Pompoenen

Ook de pompoenen verwijzen naar het Romeinse oogstfestival. Pompoenen worden uitgehold en in de schil worden dan groteske gezichten gekerfd. Langs de binnenkant van de pompoen plaatst men dan kaarsen, die dan weer verwijzen naar de vuren die aangestoken worden.
In het Nederlands bestaat geen specifieke term voor pompoen waarin een gezicth is gekerfd, maar in het Engels worden deze “jack-o'-lanterns” genoemd.

Trick or treat

Een bekende Halloween gewoonte, die we kennen van Amerikaanse films en tv-series is "trick or treat". Kinderen verkleden zich, gaan zo van deur tot deur, bellen aan en roepen "trick or treat". Vaak krijgen ze dan een snoepje van de huiseigenaar. Vele huiseigenaars doen hun best om hun huis helemaal in te kleden in de Halloween-sfeer.
© 2007 - 2024 Evaluna, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Recepten voor HalloweensmoothiesRecepten voor HalloweensmoothiesHalloween smoothies zijn een gezond en origineel alternatief voor de normale Halloween snoepjes. Smoothies op basis van…
Christelijke Feestdagen - PasenChristelijke Feestdagen - PasenPasen is een christelijk feest, echter de manier waarop de meeste mensen Pasen vieren (met eieren en de Paashaas) is nie…
De geschiedenis en betekenis van HalloweenDe geschiedenis en betekenis van HalloweenEen groot deel van de Amerikaanse bevolking viert Halloween. Iedereen heeft het maar druk met het versieren van hun huis…
Piñata's een Mexicaanse traditie?Een kleurig gevaarte, bungelend aan een boom en een geblinddoekt kind wat in de rondte mept met een stok in de hoop het…

23 April: Internationale Kinderfeestdag23 april is een Kinderfeestdag dat oorspronkelijk gevierd wordt in Turkije. Eerst was het een Nationale Kinderfeestdag,…
Evaluna (66 artikelen)
Laatste update: 19-02-2008
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.