Kinderfeestje thuis: speurtocht naar dinobotten

Kinderfeestje thuis: speurtocht naar dinobotten Je organiseert zelf het kinderfeestje van je kind en bent op zoek naar een leuke invulling? Dan is een speurtocht een goede manier om de kinderen bezig te houden. Een speurtocht naar dinobotten is voor jongens en stoere meiden een spannende gebeurtenis. Hoe geef je invulling aan een speurtocht naar dinobotten? En hoe kun je dit thema doorvoeren in de rest van je feestje? Een kinderfeestje thuis organiseren lijkt misschien een heel karwei, maar met een goede planning kom je al een heel eind. Daarnaast moet je ook het idee loslaten dat alles tot in de puntjes geregisseerd moet zijn. Met name bij kleuters is het spelen met elkaar al een feest op zich!

Wat is een speurtocht?

Wanneer je een speurtocht maakt, zet je een route uit die de kinderen moeten volgen. Je kunt dit voor kleine kinderen doen met pijlen op de grond of lintjes aan de bomen. Grotere kinderen kunnen ook schatkaart lezen om zo de juiste route te open.
Onderweg moeten er opdrachten gedaan worden en aan het eind van de speurtocht ligt een “schat”.

Wat heb je nodig voor een dinobottenspeurtocht

Een speurtocht vergt wel wat voorbereiding. Je moet een route uitzetten en van tevoren al de materialen voor de opdrachten gereed hebben. Dit is wat je voor onderstaande speurtocht nodig hebt:
 • Brief van Doris Diplodocus
 • Stoepkrijt
 • Ballonnen (zoveel als het aantal kinderen)
 • Touw
 • Ontbijtkoek of spekjes
 • “Dinobotten”: uitgekookte kippenbotjes (drumsticks bijv.) of hondenkoekjes
 • Diploma’s

De dinobottenspeurtocht

Route

Het is belangrijk dat je van tevoren de route van de speurtocht uitzet. Dit kun je doen door dinopootafdrukken op de straat te tekenen met stoepkrijt. In een aantal daarvan zet je cijfers. Dit zijn de plaatsen waar opdrachten gedaan moeten worden. Lees voor het plaatsen van een cijfer de opdracht door en kijk of er op die plaats genoeg ruimte is voor de uitvoering van deze opdracht.

De brief van Doris Diplodocus

Deze speurtocht naar dinobotten begint met een brief van Doris Diplodocus. Doris Diplodocus is een expert in dinobotten en schrijft de volgende tekst:
“Beste …(namen van kinderen op het feestje),
Mijn naam is Doris Diplodocus. Ik ben een expert in dinobotten en altijd op zoek naar nieuwe exemplaren. Nu heb ik gehoord dat er in …(plaatsnaam) dinobotten verstopt zijn en ik heb jullie hulp nodig om ze te vinden.
Volg de afdrukken van de dinovoeten en voer alle opdrachten goed uit. Alleen dan komen jullie bij de echte dinobotten en mogen jullie je expert in dinobotten zoeken noemen. Veel succes!
Met dinogroet,
Doris Diplodocus “


De opdrachten

Bij elke dinopootafdruk met een cijfer moet een opdracht worden uitgevoerd. Dit zijn de opdrachten:
 1. Met welke letter begint het woord dinosaurus? (Of: hoeveel letters heeft het woord dinosaurus) Deze opdracht is om even op te warmen.
 2. Geef elk kind een opgeblazen ballon. Dit zijn dino-eieren. Het is de bedoeling deze eieren zo snel mogelijk kapot te maken. Kinderen vinden dit vaak een spannend, maar leuke opdracht.
 3. Doe een dinosaurus na.
 4. Ga in een rij staan en hou de persoon voor je in de zij vast. Jullie vormen nu een dinosaurus. Het voorste kind is de kop van de dinosaurus en het achterste kind is de staart. Het is de bedoeling dat de kop de staart gaat pakken (er mag ontweken worden).
 5. Spring over een dinovoetafdruk: zorg dat de getekende afdruk wel uitdagend genoeg is om overheen te springen.
 6. Een goede dinobottenzoeker kan de botten heel voorzichtig inpakken in papier. Jullie moeten dit nu ook gaan oefenen op elkaar. (begeleider moet vaak wel even helpen). Pak de kinderen in wc-papier in en daarna mogen ze allemaal tegelijk “uit elkaar” springen. Hoewel het simpel lijkt, vinden kinderen dit vaak geweldig! En de rommel is zo opgeruimd.
 7. Dinosaurussen met lange nekken kunnen de blaadjes goed van de bomen eten. Kunnen jullie dit ook? We gaan koekhappen!
 8. Dit is de plaats waar dinobotten begraven liggen. Iedereen mag een eigen botje zoeken.(doe dit bijvoorbeeld in een zandbak)

Een "echt" diploma

Na afloop ontvangen de kinderen een diploma, die je gemakkelijk zelf op de computer kunt maken.
Zet plaatsnaam en datum ook op het diploma en zet de naam in lettertype Old English Text om het chique te maken. Daarnaast geef je aan dat ze voldaan hebben aan alle opdrachten van de dinobottenspeurtocht en zich nu bij de beste dinobottenzoekers van Nederland horen. Sluit af met de ondertekening door Doris Diplodocus.
Zet er nog een plaatje van een diplomastempel en een dinosaurus bij en klaar is je diploma!

Dinosaurusfeestje

Je kunt het dinosaurusfeestje helemaal in stijl maken door al te beginnen met de uitnodigingen met een dinosaurus erop te versturen. Verder zijn er slingers, borden en bekers met een afbeelding van een dinosaurus te koop. Het ziet er al tijd erg leuk uit. Lukt dit je niet, geeft niets. Kinderen geven hier veel minder om dan volwassenen!

Wat je nog meer kunt toevoegen aan het feestje

 • De film “Dinosaurs” of “Platvoet en zijn vriendjes”: deze films gaan over dinosaurussen. Vaak is het zo dat kinderen zich met elkaar niet op een gehele film kunnen concentreren. Je kunt de film ook op de achtergrond laten meedraaien.
 • Gipsen dino’s verven: vooraf giet je dinosaurussen van gips (merk: SES). Ieder kind kan zijn eigen dino beschilderen.
 • Cake versieren met dinoprints of dino’s uit marsepein gesneden.
 • Dinootje prik: hetzelfde als Ezeltje Prik, maar dan met een Dinosaurus.
 • Dino-ei doorgeven: kook een kippenei en speel hier een soort stoelendans mee, maar nu met het doorgeven van een ei. Zodra de muziek stopt, is degene die het dino-ei vast heeft “uitgestorven”. Degene die overblijft, wint.
 • Als cadeautje na afloop kun je een groeiend dinosaurusei geven. Deze is te koop bij de speelgoedwinkel voor zo’n anderhalve tot twee euro per stuk. Je moet dit ei in water doen en na zo’n 24-48 uur komt er een dino uit. Voor kinderen vaak een groot succes!

Op zoek naar een leuke invulling van je kinderfeestje en wil je niet teveel geld uitgeven? Dan is deze dinosaurusspeurtocht wellicht een goede optie. Kinderen vinden het zoeken naar de pootafdrukken al een hele belevenis. Daarbij is het een fijne afwisseling om even naar buiten te gaan. Je kunt de route zo groot maken als je zelf wilt en wellicht voeg je er nog andere opdrachten aan toe. Veel plezier met je dinofeestje!
© 2012 - 2024 Cato, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een goedkoop kinderfeestje organiserenEen goedkoop kinderfeestje organiserenKinderfeestje hoeven niet altijd duur te zijn. U kunt een goedkoop kinderfeest organiseren en het toch erg leuk maken vo…
Kinderfeestjes, binnen en buitenshuisEr is er een jarig hoera hoera, dat kun je wel zien......Het is toch een feest als je kindje jarig is. Een spannende dag…
Goedkope kinderfeestjes in Friesland onder de tien euroGoedkope kinderfeestjes in Friesland onder de tien euroAls een kind jarig is dan moet er een feestje gegeven worden. Je zoon of dochter verdient immers een uniek kinderfeestje…
10 goedkope ideeën voor een kinderfeestje!Het kan soms heel lastig zijn het geschikte idee te vinden voor een kinderfeestje voor uw kind. Het ene is te duur, het…

Kerstboom: Een versierde boomKerstboom: Een versierde boomDe kerstboom. Iedereen kent hem wel. De grote versierde naaldboom die we met Kerstmis in huis zetten. Helemaal versierd…
Kerstactiviteiten voor kinderenKerstactiviteiten voor kinderenDe winter komt weer naar ons land en de kerst staat voor de deur! Kerstmis wordt gevierd op 25 en 26 december. Kan kerst…
Bronnen en referenties
Reacties

Tessa, 27-03-2018
Wat een geweldig idee!
Wij maken botten van de zelfdrogende klei van Action en de Dino-eieren neem ik ook van de action.
Die kunnen de kinderen dan opgraven, mee naar huis nemen en "uitbroeden" (in water doen dus)
Heel erg bedankt voor de inspiratie, hier gaat een jongetje van 5 heel blij mee zijn! Reactie infoteur, 09-04-2018
Graag gedaan! inmiddels is het al een aantal jaar geleden dat wij dit feestje hebben gedaan, maar er wordt nog steeds over gesproken :)

Cindy, 27-02-2013
Leuke tips! Wij gaan het doen voor mijn dochter van 7! Jaja ook meiden kunnen het leuk vinden haha. Maar wij gaan dan de eieren zoeken.

Bedankt! Reactie infoteur, 27-02-2013
Leuk! Er was bij ons ook een meisje bij en ze vond het geweldig:)

Veel plezier!

Kim, 21-02-2013
Wat is die speurtocht een leuk idee, en al helemaal uitgedacht! Prachtig, dit gaan wij zeker doen op mijn zoontjes feest (hij wordt 7). In plaats van op zoek te gaan naar botten, denk ik dat wij op zoek gaan naar een nest met dino-eieren. De eieren maak ik dan van de voren van gips met plastic dino's erin. De kids mogen dan zelf de eieren opbreken met gereedschap. Nog een leuke tip voor de uitnodiging, koop kleine houten doosjes met deksel bij Xenos, beschilder ze met dino's en de naam van de genodigde. In het doosje doe je dan zand en hondenkoekjes in de vorm van botjes. Aan 1 botje knop je met touw een briefje met de details van het feest… Groetjes, Kim Reactie infoteur, 23-02-2013
Bedankt voor je reactie! En idd, dat is ook een leuke variant!

Cato (83 artikelen)
Laatste update: 03-02-2016
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.