Kerstboom: Een versierde boom

Kerstboom: Een versierde boom De kerstboom. Iedereen kent hem wel. De grote versierde naaldboom die we met Kerstmis in huis zetten. Helemaal versierd met kerstballen, slingers, piek en nog veel meer. Maar waar komt deze traditie eigenlijk vandaan? En hoe houden we de boom mooi?

De kerstboom

Een kerstboom is een naaldboom die als traditie rond Kerstmis in huis wordt gezet. De boom wordt versierd met verschillende dingen, zoals kerstballen, slingers en een piek bovenop. Ook doen we er vaak een slinger met lichtjes in voor de sfeer. Kerstversiering ligt vaak al erg vroeg in de winkel, meestal rond eind oktober/begin november. Kerstballen heb je in verschillende kleuren, maten, vormen en materialen. Voor ieder wat wils. Zelfs de lampjes heb je in verschillende kleuren.
Er bestaan verschillende soorten kerstbomen, van kunstbomen tot een echte Nordmann. Je hebt ze in verschillende maten, zoals kleine boompjes, maar ook hele grote brede bomen. Sommige mensen hebben liever geen echte naaldboom in huis vanwege de naalden, als oplossing hiervoor heb je de kunstbomen. Deze kun je elke keer weer opnieuw gebruiken en hoef je dus niet weg te gooien. Een kunstboom is dus in verhouding ook goedkoper dan een echte naaldboom, omdat je naaldbomen elk jaar opnieuw moet kopen. De kunstboom koop je één keer en als je er zuinig op bent, kan deze erg lang mee gaan.

Oorsprong

Over de oorsprong van de kerstboom zijn veel verschillende theorieën te vinden. De boom is een vruchtbaarheidssymbool. Rond het begin van de zestiende eeuw werd de boom als symbool van de geboorte van Jezus verklaard. De Rooms-Katholieke kerk heeft de kerstboom lange tijd verboden in het christendom. De kerstboom staat symbool voor de boom uit het paradijs. Bovenop de boom vind je als versiering vaak een piek, deze staat voor de ster die de Wijzen de weg wees naar Jezus. De versiering, de kerstballen, stonden voor de vruchten die Adam en Eva aten. Er is ook nog een andere theologische opvatting voor de kerstboom. Hij zou verwijzen naar de kribbe van Jezus en het eeuwige leven van hem.

Tips voor de kerstboom

Bron: Väsk, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Väsk, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Je wilt natuurlijk wel een mooie boom in huis staan en geen boom met slappe takken of veel uitvallende naalden. Je kunt uiteraard ook kiezen voor een kunstboom, deze kun je vaak bij doe-het-zelf winkels halen. Hier volgen enkele tips voor het uitkiezen van een echte naaldboom.

Met of zonder kluit?

Een kerstboom met kluit is het makkelijkst om mooi te houden en water te geven. Je kunt hierbij kiezen uit een boom met kluit in een zak of net of een boom met kluit in een speciale pot. Voor de laatste betaal je vaak wel meer, maar dit zijn wel de beste bomen. De wortels van de boom zijn niet beschadigd omdat de boom in de pot is gekweekt. Als je een boom kiest met kluit in een zak of net, let er dan goed op of de kluit groot en vol wortels is.
Je kunt ook een boom zonder kluit kiezen. Bijvoorbeeld een kerstboom op een kruis of direct uit het bos. Het beste is om deze bomen de eerste dag meteen in een emmer water te zetten. Zaag eerst nog een klein stukje van de stam af, zodat de boom makkelijker water op kan nemen.

Laat de boom wennen aan de nieuwe omgeving

Dit klinkt misschien raar, maar ook een boom leeft. De meeste bomen staan heel lang buiten voordat je ze koopt. Als ze daarna van een koudige omgeving naar een warme omgeving (binnen) moeten, zal de boom daaraan moeten wennen. Een goede oplossing hiervoor is om de boom een dagje in bijvoorbeeld de schuur of de garage te zetten.

Plaats de boom op een goede plek

De boom moet niet te dicht bij warmtebronnen, zoals een kachel staan. Hierdoor droogt de boom uit en zal hij naalden verliezen. Ook moet de boom op een lichte plaats staan, maar niet direct in het zonlicht. De boom moet je niet op een onhandige plek neerzetten, bijvoorbeeld vlak naast een deur. Mensen zullen er dan tegenaan lopen, waardoor de boom naalden verliest en misschien valt er zelfs versiering uit.

Mooi houden van de boom

Om de boom zo lang mogelijk mooi te houden, is het slim om de boom buiten even uit te schudden. Hierdoor vallen de losse en dode naalden uit de boom. Als de boom veel levende naalden verliest, dan is de boom niet meer fris en al wat ouder. Kies dus een mooie groene boom met soepele takken. Zet de boom op een plek zo ver mogelijk van warmtebronnen. Let goed op de vochtigheid van de boom. Als de kluit erg droog is, zal de boom snel naalden verliezen.
© 2012 - 2024 Ghostattack, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kerstboom versierenAls Sinterklaas net het land uit is komen de kerstbomen weer voor de dag. U hoeft vaak het dorp nog niet uit te fietsen…
De oosprong van de versierde kerstboom en de kerststerEen kerstboom is mooi. Maar waar komt het idee om deze naaldboom in huis te halen vandaan? En, waarom wordt de boom vers…
Hoe versier ik een kerstboom?Rond Kerstmis is het een eeuwenoude traditie om een kerstboom in de woonkamer te plaatsen. Deze kerstbomen worden meesta…
Kerstboom versieren – Hoe versier ik een kerstboom?Kerstboom versieren – Hoe versier ik een kerstboom?Een kerstboom versieren is een van de leukste voorbereidingsactiviteiten van de kerstperiode. Een versierde kerstboom is…

Een Sinterklaasavond met cadeautjes goed organiserenEen Sinterklaasavond met cadeautjes goed organiserenNiet alleen voor kinderen, maar ook voor volwassenen is pakjesavond een leuke en spannende avond. Hoe reageren de ontvan…
Kinderfeestje thuis: speurtocht naar dinobottenKinderfeestje thuis: speurtocht naar dinobottenJe organiseert zelf het kinderfeestje van je kind en bent op zoek naar een leuke invulling? Dan is een speurtocht een go…
Bronnen en referenties
Ghostattack (69 artikelen)
Gepubliceerd: 16-11-2012
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.