Kerstactiviteiten voor kinderen

Kerstactiviteiten voor kinderen De winter komt weer naar ons land en de kerst staat voor de deur! Kerstmis wordt gevierd op 25 en 26 december. Kan kerst voor jou ook niet vroeg genoeg beginnen? Wie denkt aan de kerst, denkt aan gezelligheid en samenzijn. Vooral tijdens de kerstvakantie is het erg leuk om samen met de kinderen spelletjes of activiteiten te doen wat te maken heeft met de kerst. Dit kan zowel binnen als buiten plaatsvinden.

Ik wil graag:


Knutselen

Kerstboom van handen

Dit heb je nodig: Groen en bruin papier, verschillende kleuren papier, schaar, lijm, potloden en glitters.

Leg je hand op een groen papier. Trek je hand om en knip hem uit. Hoe meer handen je uitknipt, hoe groter de kerstboom. Lijm alle handen op elkaar met de vingertoppen naar beneden. Werk van beneden naar boven. Werk ook van breed naar smal, om vorm te geven aan je kerstboom. Knip uit bruin papier een boomstam en versier de boom met kerstballen, glitters, sterren, etc..

Bron: Pixel2013, PixabayBron: Pixel2013, Pixabay
Kerstbal van wol
Dit heb je nodig: Ballon, behanglijm, vettige crème, schaar.

Knip stukjes draad van 10 tot 30 cm van een stukje wol. Blaas de ballon op, bepaal zelf de grootte en knoop het uiteinde goed dicht. Smeer de crème (bijv.: vaseline) op de ballon en doop een draadje volledig in de behangerslijm. Plak het draadje op de ballon en wikkel het er helemaal om heen. Herhaal dit tot de ballon helemaal vol draadjes zit. De ballon moet nu goed drogen dit kan wel een paar dagen duren. Als de ballon goed droog is kun je hem kapot maken aan het tuitje en er uithalen. Nu heb je een mooie kerstbal gemaakt van wol!

Waxinehouder

Dit heb je nodig: Verf, wc-rollen, schaar en theelichtjes.

Knip een wc-rol doormidden. Versier het rolletje met verschillende kleuren verf. Laat het goed drogen. Maak allemaal kleine knipjes aan de onderkant van het rolletje en vouw deze naar buiten. Nu kan het rolletje goed staan! Zet er een theelichtje in en klaar is je waxinehouder!

Activiteiten voor binnen

Kerstvoelspel

Verzamel allemaal kerstspulletjes en doe dit in een zak. Alle kinderen zitten in de kring en zingen een liedje van de kerst. De zak wordt tijdens het zingen doorgegeven. Als het liedje stopt of is afgelopen mag het kind die de zak op dat moment heeft een voorwerp kiezen uit de zak zonder er naar te kijken. Door te voelen mag het kind samen met de andere kinderen raden wat het is!

Kerstfilms voor kinderen

  • Shrek: Kerst met Shrek.
  • Tom& Jerry: Een beestachtige kerst.
  • Disney's Favoriete Kerst.
  • Tom & Jerry: Beestachtige Kerst.
  • Mickey’s mooiste kerst.
  • Home Alone.
  • Ice Age: Christmas Special.
  • Miracle on 34th street.
  • Barbie in een kerstverhaal

Activiteiten voor buiten

Rendier tikkertje

Je hebt voor dit tikspel een tikker en een Kerstman nodig! De tikker wordt Rudolph en krijgt een rode neus op. De andere kinderen zijn rendieren. Als Rudolph iemand getikt heeft moet een rendier de Kerstman zoeken om hem een pootje te geven, dan is hij weer vrij. De Kerstman loopt ook rond en kun je herkennen aan zijn belletje, dus de kinderen moeten goed luisteren om hem te vinden.

Sneeuwballen gooien

Voor deze activiteit moet er wel sneeuw liggen! Anders kun je misschien een nep sneeuwbal maken! Zet een aantal blikken op elkaar en probeer met een sneeuwbal alle blikken om te gooien.

Kerstwandeling

De Kerstvakantie leent zich bij uitstek voor heerlijke lange wandelingen. Combineer je wandeling met een bezoek aan een leuke herberg of restaurant met openhaard en warme chocolademelk.

Kerstmarkt bezoeken

Bezoek in de kerstvakantie een van de gezellige, authentieke kerstmarkten in bijvoorbeeld Duitsland of België. Geniet van de vrolijke orkestjes, vele kraampjes, de verlichte straten en de geur van gebakken wafels!

Kerstkoken

Kerstchocolade

Dit heb je nodig: Repen chocolade wit en melk, kerstvormpjes, pannetje of magnetron, dienblad of groot bord.

Maak de chocolade warm in een pannetje of in de magnetron. De kinderen mogen een aantal kerstvormpjes uitkiezen. Schenk de warme chocolade in het vormpje en laat het afkoelen in de koelkast of op een koude plek. Na een paar uur is de chocolade weer hard geworden en heeft iedereen zijn eigen chocoladekerst vormpjes. Leuk voor in de kerstboom!

Sneeuwhuisjes

Dit heb je nodig: Vierkante biscuits, water en poedersuiker.

Maak de poedersuiker nat. Doordat het heel kleverig wordt kun je de biscuitjes aan elkaar maken. Maak hier huisjes van. Strooi er als laatste nog wat poedersuiker over en de huisjes zijn klaar!

Kerstkransjes

Dit heb je nodig: 200 gram zelfrijzend bakmeel, 100 gram witte basterdsuiker, 2 eetlepels melk, 150 gram boter, snufje zout, 1 eierdooier, 1 eiwit, 50 gram geschaafde amandelen, 25 gram suiker, beslagkom, kerstvormpjes, bakpapier en een bakplaat.

Doe de bakmeel, basterdsuiker, melk, boter, zout, eierdooier in een beslagkom. Kneed het goed! Rol het deeg uit en maak verschillende kerstvormpjes. Maak in het midden een klein rondje en steek deze eruit. Bestrijk de koekjes met eiwit. Doe hierna wat amandelschaafsel en suiker erover. Leg de koekjes op het bakpapier en bak ze in voorverwarmde oven op 150 graden in 20 minuten lichtbruin.

Lees verder

© 2012 - 2024 Heleen86, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een saaie Kerst? Vanaf nu niet meer!Een saaie Kerst? Vanaf nu niet meer!Als de dagen weer korter worden doordat het vroeg donker wordt, gaat iedereen langzamerhand weer uitkijken naar Kerst. B…
5 Knusse kerstverhalen5 Knusse kerstverhalen5 knusse kerstverhalen van nu en aller tijden. Een kerstverhaal lezen of vertellen tijdens kerstmis is een van de leukst…
Activiteiten voor als het slecht weer isActiviteiten voor als het slecht weer isVoor mensen die in Nederland wonen is het soms een opgave om iets leuks te verzinnen als het wéér regent. Soms zitten me…
Diverse tikspelletjes voor kinderenDiverse tikspelletjes voor kinderenKinderen zijn gek op 'tikkertje'. Het wordt nog steeds veel gespeeld op het schoolplein, op straat en in de gymzaal. Een…

Kinderfeestje thuis: speurtocht naar dinobottenKinderfeestje thuis: speurtocht naar dinobottenJe organiseert zelf het kinderfeestje van je kind en bent op zoek naar een leuke invulling? Dan is een speurtocht een go…
Surprise maken voor schoolSurprise maken voor schoolHet is weer bijna Sinterklaas. Lootjes trekken in de klas, cadeautje kopen en dan begint het. We moeten een surprise mak…
Bronnen en referenties
Heleen86 (56 artikelen)
Laatste update: 06-12-2016
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.