Weinig geld, toch een kerstboom!
Wat is Kerst zonder kerstboom? Maar elk jaar een kerstboom kopen tikt financieel wel aan. Dat kan anders: er zijn allerlei manieren om goedkoper aan een mooie boom te komen, zelfs voor 1 euro! Of 0 euro, met een kerstboom van vorig jaar die je het jaar erop weer uitgraaft. Heb je een zaag en spierballen, dan zaag je je eigen boom bij Staatsbosbeheer.
Bij Kerst hoort een kerstboom. Dat vinden althans de meeste mensen. Mooi versierd en verlicht geeft het gezelligheid en een warm gevoel in de donkere winter. Maar een kerstboom kopen komt elk jaar weer terug. En in deze financiële crisis denk je misschien: dan maar geen kerstboom dit jaar. Hoe regel je een kerstboom voor een klein prijsje? Dat kan op de volgende manieren:
Terugplaatsen in je tuin
Beschik je over een tuin(tje), dan heb je mazzel! Je kunt je boom dan na de Kerst in je tuin terugzetten, waar hij de rest van het jaar leeft tot aan de volgende Kerst. Gemiddeld
overleven 40 tot 60% van de teruggeplaatste kerstbomen het, dus waarom niet proberen?
Koop een mooie niet te grote boom met kluit. Bekijk de kluit goed: zijn de wortels kort en afgehakt? Zoek dan verder naar een exemplaar met een zo groot mogelijke kluit die er meer als een ronde bol uitziet. Laat de boom liefst enkele dagen acclimatiseren in een beschutte schuur, voordat je hem de warme huiskamer inhaalt. Tijdens de binnenperiode geef je de kluit regelmatig flink water: elke dag een halve liter. Liefst spuit je de takken ook elke dag even met een waterspuit. Zo zorg je ervoor dat de boom een zo groot mogelijke kans maakt om te overleven.
Na de kerstdagen zet je de boom opnieuw enkele dagen in de beschutte schuur. Daarna graaf je de boom in je tuin in. Graaf een groot gat en vul dat met water. Wat ook wordt gedaan is de boom in een pot of teil in te graven, of zelfs in een ton boven de grond te houden. Dit betekent dat je de boom het hele jaar, tot aan de volgende Kerst, regelmatig water moet geven.
Graaf je hem rechtstreeks in de grond in, dan is dat wat minder vaak nodig. De boom neemt water op net zoals de andere planten en bomen dat doen. Natuurlijk geef je wel op warme droge dagen water, net zoals je dat de rest van je tuin doet. Het uitgraven voor de volgende Kerst is dan wel wat zwaarder, maar de overlevingskansen zijn wel groter.
Een kerstboom voor 1 piek bij Ikea
Een kerstboom voor 1 euro, dat lijkt te mooi om waar te zijn! Dat is het niet, als je tenminste vlot daarna 19 euro wilt besteden aan een Ikea-artikel. Hoe werkt het? Ikea organiseert al enige jaren de 1-piek-kerstboom-actie. Je koopt een Ikea kerstboom voor 1 euro en een Ikea actiepas van 19 euro, dus je betaalt eerst 20 euro.. De actiepas is
de hele maand januari van het volgende jaar besteedbaar. Bovendien steun je een goed doel: Ikea schenkt voor elke verkochte kerstboom 1 euro aan Natuurmonumenten.
Ook in 2016 is er weer de actie
Voor 1 piek een kerstboom:
- De actie start bij de diverse filialen op verschillende data in december en eindigt overal op 14 december 2016
- De IKEA actiepas is geldig van maandag 9 januari t/m zondag 5 februari 2017
Ikea zegt over het succes:
"In 2015 bracht de actie ruim 85.000 euro op, het hoogste bedrag sinds de start van de actie 5 jaar geleden. Met dit bedrag ondersteunden we Natuurmonumenten bij 13 lokale projecten in Nederland. "
Ook de kweek van de bomen gebeurt op verantwoorde wijze:
"De kerstbomen die IKEA verkoopt zijn Abies Nordmanniana bomen. Deze kerstbomen groeien op plantages en worden gekweekt op velden via milieuvriendelijke methodes. Dit alles volgens de richtlijnen voor verantwoord bosbeheer uit onze gedragscode, de IWAY."
Let wel op: denk je slim te zijn en de actiepas te besteden aan een artikel dat je daarna terugbrengt, dan krijg je daar geen contant geld voor terug maar een Ikea tegoedpas. De actiepas heeft nog enkele beperkende voorwaarden, zo is deze niet te besteden in het restaurant, de bistro of aan Ikea services zoals het thuisbrengen van artikelen.
Zelf zagen bij Staatsbosbeheer
Je eigen boom zagen in een natuurgebied. Mag dat? Jazeker! Staatsbosbeheer beheert vele natuurgebieden in Nederland. In december kun je daar zelf je boom gaan zagen. Een leuk
familie-uitje. Immers: je gaat met een busje met de boswachter naar het gebied waar de kerstbomen groeien, waar je zelf je kerstboom uit de grond haalt. Voor een bedrag tussen de 7 en 9 euro heb je een kakelverse boom; die is immers niet wekenlang op transport geweest en uitgedroogd. Meer waar voor minder geld dus! De locaties zijn meestal: De Vuursche, Kuinderbos, Austerlitz, de Schoorlse Duinen en Terschellling. Het loopt vaak storm dus geef je op tijd op.
Voor de Kerst van 2016 zaag je je kerstboom van Staatsbosbeheer op de volgende locaties:
- De Vuursche
- Schoorlse Duinen
- Wieringermeer
- Terschelling
Ook kerstboom zagen op de Hoge Veluwe
Ook het Nationale Park De Hoge Veluwe biedt het concept 'eigen kerstboom zagen' aan. Je zaagt een scharrel-kerstboom om tegen enkel betaling van een entreekaartje van het Park. Je maakt het uitje nog leuker door het te combineren met de Kerstmarkt. Check goed de data van beide evenementen. Toegangsprijzen waren eind 2016: volwassenen: 9,30, kinderen: 4,65.
Kunstkerstboom kopen op Marktplaats
Sommigen vinden het een geweldige uitvinding, anderen vinden het vreselijk: kunstkerstbomen. Van foeilelijk tot niet van echt te onderscheiden, alles is mogelijk. Uitvallen doet hij in elk geval niet. Maar een kunstkerstboom is niet goedkoop. Koop je hem echter tweedehands op bijvoorbeeld Marktplaats dan bespaar je jezelf veel geld. Beginnen de prijzen voor een nieuwe kunstboom bij de 80 euro, op Marktplaats of een andere tweedehands site worden ze al
voor 25 euro aangeboden. Soms zelfs met
versiering en al.
Waar je je boom ook vandaan haalt: fijne Kerstdagen!