Halloween in Duitsland: susses oder saures!

Halloween in Duitsland: susses oder saures! Susses oder Saures! Dat is wat je overal in Duitsland hoort met Halloween. Want ook in Duitsland houden kinderen er van om verkleed als spook, pompoen of skelet over straat te lopen en snoep te vragen. Je ziet ook overal uitgeholde pompoenen met lichtjes voor de deuren staan. Er worden bloempotten verkocht in de vorm van pompoenen en overal kan je Halloweenversiering kopen. En er worden heel wat Halloweenparty's voor jong en oud georganiseerd waar je natuurlijk verkleed naartoe moet. Ook de pretparken krijgen een speciale aankleding.

Halloween in Duitsland

Net als in andere landen, zijn de Duitsers sinds enkele jaren ook in de ban van Halloween. Kinderen verkleden zich in kleine griezels, in spookjes, in skeletten. Maar ook volwassenen houden er van om zich in rare pakjes te steken. Duivels, heksen, tovenaars. Op scholen worden Halloweenfeestjes gehouden, pretparken worden voor de gelegenheid in een Halloweenkleedje gestoken, er worden Halloweenparty's georganiseerd en kinderen gaan van deur tot deur op zoek naar snoep of centjes.

Susses oder saures!

Dat is wat de Duitse kinderen zeggen wanneer je de deur opentrekt op Halloweenavond. Maar net als overal elders willen ze graag een snoepje of een centje. En dat krijgen ze meestal ook. De snoepjesfabrikant Haribo speelt daar handig op in, want rond Halloween zie je overal grote dozen met zakjes Halloweensnoep in de vorm van spookjes, pompoenen en vleermuizen. Ook kleine Ritterchocolaatjes zijn erg populair om in de open zakken te steken. Bij de bakkers krijgen de kinderen lokale specialiteiten, verschillend naargelang de streek.

Wat gebeurt er nog met Halloween in Duitsland?

Versieren van de huizen

Overal worden er pompoenen buitengezet. Mooie, zelf uitgesneden pompoenen. Soms wel drie, vier verschillende gezichten voor één huis. Hierin wordt dan een kaarsje gezet, dat heel de nacht blijft branden. Dit is het signaal dat dat huis meedoet aan de Halloweengekte en dat kinderen hier welkom zijn. Mensen komen buiten staan met een glaasje Gluhwein in de hand en met een mandje lekkers voor de kinderen. Sommige volwassenen zijn voor de gelegenheid zelfs verkleed. Vooral in kleine dorpjes is het een gezellige boel.

Halloweenwandelingen

Er worden her en der Halloweenwandelingen georganiseerd, zowel voor groot als voor klein.

Halloweenparty's

Ook Halloweenparty's zijn erg populair. Volwassenen komen 's avonds verkleed bij elkaar en vieren tot in de vroege uurtjes. In de namiddag zijn er speciale party's voor de kinderen.

Middeleeuwse sfeer en Halloweengekte

Frankenstein Castle

Ben je in de buurt van Darmstadt, dan moet je zeker naar de Halloweenparty van het Frankenstein Castle in Muhltal. Ieder jaar weer wordt hier een super Halloweenparty gehouden. Zo'n 15.000 mensen komen er op af. Geesten, vampiers, houthakkers met kettingzagen en andere griezelige wezens jagen de bezoekers hier de stuipen op het lijf. Omdat het er zo griezelig kan zijn, moet men minstens 15 jaar zijn om er binnen te mogen.

Burcht Satzvey

In waterburcht Satzvey in de gelijknamige plaats Satzvey in de noordelijke Eifel kan je ook Halloween gaan vieren. Voor de gelegenheid wordt de burcht griezelig aangekleed en zijn er overal lichtjes. Er zijn speciale activiteiten voor de kinderen, er is een griezelig labyrint, in de burcht is van alles te doen en nadien is er ook nog een Halloween after party. Snel inschrijven is de boodschap want Halloween vieren in burcht Satzvey is een topper en dus zijn de plaatsen ieder jaar weer erg gegeerd!

Mayen: twee dagen heksengekte

In Mayen in de (Vulkaaneifel) staat het laatste weekend van oktober ieder jaar ook helemaal in het teken van Halloween. Je wordt er terug in de Middeleeuwen gekatapulteerd en komt er heel wat griezels tegen. Op zaterdag is er een heksen - en magiestoet door de stad, kinderen kunnen worden geschminkt, kunnen deelnemen aan workshops, etc. Het hele weekend is er de ganse dag een Hexen- und Magiermarkt in en rond de Genovevaburcht van Mayen. Er zijn ook verschillende tovershows en griezelvoorlezingen. Het evenement wordt afgesloten door een vuurshow. Meer info kan je vinden op www.mayen.de onder tourisme en evenementen.

Pretparken

In pretparken wordt alles in een Halloweenkleedje gestoken. Europapark, Phantasialand en Moviepark zijn ieder jaar weer een groot succes. Overal pompoenen, spoken, heksen en andere griezels.

Vuurwerk

Op sommige plaatsen in Duitsland wordt speciaal Halloween vuurwerk afgestoken. Wil je zelf aan de slag? Kik, Tedi, Schlecker en grote supermarkten verkopen dit soort vuurwerk.

Eten

Net als overal wordt er voor Halloween griezelig gekookt. Pompoensoep, afgehakte vingers, etc. staan op het menu. Een specialiteit in Duitsland is zoetzure pompoen (kurbis). Je kan deze zelf maken of je kan hem kant en klaar in bokalen kopen. Opgepast, niet lekker in soep! Wel lekker bij een stukje vlees.
© 2012 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Halloween vierenHalloween, een oude traditie raakt stilaan meer en meer ingeburgerd in Europa. Maar slechts weinigen weten waar de Hallo…
Het ultieme griezelfeest - Halloween!Halloween is niet alleen een griezelfeest dat in de Verenigde Staten populair is. Ook in Nederland kom je steeds vaker H…
Recepten voor HalloweensmoothiesRecepten voor HalloweensmoothiesHalloween smoothies zijn een gezond en origineel alternatief voor de normale Halloween snoepjes. Smoothies op basis van…
De meest populaire internationale feestdagenDe meest populaire internationale feestdagenDe meest populaire internationale feestdagen vliegen steeds vaker over naar Nederland en dat is natuurlijk erg leuk. Ste…

Weinig geld, toch een kerstboom!Weinig geld, toch een kerstboom!Wat is Kerst zonder kerstboom? Maar elk jaar een kerstboom kopen tikt financieel wel aan. Dat kan anders: er zijn allerl…
Sinterklaas en Zwarte Piet moeten goed geschminkt zijnSinterklaas en Zwarte Piet moeten goed geschminkt zijnSinterklaas is de beste kindervriend die er is. Wie kleine kinderen en grote mensen tegen de sinterklaastijd een echte l…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Burcht_van_Satzvey (op 02.07.2017)
  • https://www.burgsatzvey.de/veranstaltung/halloween/ (op 02.07.2017)
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 02-07-2017
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.