Kerstmisspelletjes! Leuke spelletjes tijdens de feesten!

Kerstmisspelletjes! Leuke spelletjes tijdens de feesten! Kerstmisspelletjes zijn leuk en vooral heel erg handig om de koude wintermaanden om te krijgen. Want de vrieskou is niet altijd even ideaal om een buitenactiviteit te doen. Ook de vele feestjes draaien steeds maar weer uit op hetzelfde; eten, eten en nog eens eten. Maak het wat interactiever, doe iets en entertain de familie, vrienden en kennissen die bij je te gast zijn. Deze spelletjes hoeven trouwens niet per se tijdens de kerstfeesten te gebeuren. De meesten van hen kan je gewoon altijd doen!

Activiteiten tijdens de wintermaanden


Kazoo spelen met vrienden en familie.

Het klinkt misschien gek, maar kazoo spelen met vrienden en familie is het ideale tijdverdrijf. Feestjes worden heel wat leuker en de gasten beleven een tijd om niet snel te vergeten. Speel samen liedjes, laat één persoon een liedje spelen dat de andere moet raden, speel om beurten,... Kortom; er zijn heel wat varianten om te spelen met dit kleine instrument. Bovendien is een kazoo heel erg goedkoop, zoek ze bijvoorbeeld op eBay even om en ontdek dat je amuseren niet duur hoeft te zijn.

Speel raad het plaatje.

Raad het plaatje is een spel dat vergelijkbaar is met Pictionary. Voor dit spel moet je echter niet naar de winkel om een kostelijk gezelschapsspel te kopen, je maakt het gewoon zelf! Schrijf samen een hele hoop te tekenen objecten op kleine papiertjes, gooi ze in een kom en klaar is kees! Zorg nu nog voor een groot tekenbord zodat iedereen het goed ziet, trek een papiertje en tekenen maar. Anders dan met een kazoo waar sommige mensen eerder teruggetrokken kunnen zijn is raad het plaatje een spel dat wellicht iedereen ligt.

Speel een quiz.

Doe alsof jijzelf een quizmaster bent; stel vragen op, verdeel de gasten in kleine groepen en quizzen maar! Een buzzer kan makkelijk verzonnen worden met een fietsbel, een lepel tegen een klas klinken of gewoon lekker hard roepen. Bij het opstellen van de vragen moet er wel rekening gehouden worden met de doelgroep. Opa zal misschien wel weten wie de eerste minister 20 jaar geleden was, maar het kleinkind niet. Hou het luchtig en leuk, geef iedereen een kans.

Maak van cadeaus uitdelen een spel.

Cadeaus, ze horen bij de feestdagen... of je dat nu wil of niet. Cadeaus uitpakken is zonder twijfel leuk. Maar wordt het niet nog leuker wanneer er een beetje meer spanning ingebracht wordt? Maak een naamkaartje voor ieder cadeau dat gegeven moet worden, gooi de kaartjes in een kom en laat ieder om beurten een kaartje trekken. De naam die getrokken wordt mag zijn cadeau onder open maken. Zo wordt het nog spannender en moet iedereen een tikkeltje meer geduld hebben.

Ga eens naar buiten toe.

Een receptie, een winterbarbecue, een frisse winterwandeling... het is allemaal mogelijk. Maak een kampvuur in de achtertuin en ontvang daar de gasten met een lekker glas glühwein of warme chocolademelk. Een volledige maaltijd in de winterkou is misschien niet meteen aan te raden, maar een winterbarbecue voor het voorgerecht of de hapjes is natuurlijk altijd leuk. Een klassieker is dan weer de winterwandeling, na de maaltijd een leuke wandeling gaan maken doorheen je dorp. Neem je vrienden en familie mee en geef eens een woordje uitleg met bepaalde monumenten en beelden in het park.

Speel het actieve ballondansen.

Akkoord, dit is een spel dat misschien eerder de kinderen zal liggen, maar dat hoeft toch geen probleem te zijn? Ouderen willen soms ook even rustig genieten van een lekker glas wijn en languit in de sofa gaan liggen. Op dat moment kunnen de kinderen ballondansen. Neem één ballon per persoon, bind een koord om de ballon en knoop deze aan de voet van ieder kind. Start de muziek en de actie kan beginnen. Het is de bedoeling dat ieder kind zijn eigen ballon beschermt maar tegelijkertijd ook tracht om iemand anders' ballon stuk te treden.

Kussensloop raad het object.

Alweer iets waar iedereen zich mee kan amuseren. Neem een handdoek om de persoon die aan de beurt is te blinddoeken. Ga daarna snel naar de slaapkamer om een kussensloop te nemen en pik ondertussen nog wat willekeurige objecten mee. Stop daarna een object in de sloop en geef hem aan de geblinddoekte persoon. Het is de bedoeling dat de geblinddoekte persoon kan raden wat er in de sloop zit. Je kan het spel ook uitbreiden met meerdere blinddoeken zodat er punten uitgedeeld kunnen worden.

De watten-race.

De watten-race, best een vreemd woord maar een spel dat erg leuk kan zijn. Echter misschien ook weer eentje dat eerder weggelegd is voor kinderen. Neem per persoon één rietje, leg een watje op tafel en aan iedere kant van de tafel moet iemand gaan staan. De persoon die het eerst het watje aan de andere kant van de tafel krijt wint de watten-race!

Samen koken met de hele familie.

Vervelend toch... het eten klaarmaken terwijl de gasten in de sofa verveeld wachten. Doe het dan toch gewoon samen. Geef iedereen een taak zoals bijvoorbeeld groenten versnijden of deeg kneden en je zal zien dat koken leuker wordt dan ooit tevoren. Het is misschien ook leuk om er een competitie aan vast te knopen zoals om ter best een vormpje maken, om ter snelst een wortel schillen, etc.

Wie is wie?

Een klassieker die ongetwijfeld vele mensen zullen kennen. Maak naamkaartjes van bekende personen en maak deze met een veiligheidsspeld vast aan de rug van iedere persoon. Aan de hand van vragen te stellen aan de omzittende personen moet iedereen zijn eigen identiteit proberen te achterhalen. De naamkaartjes kunnen ook in de vorm van een etiket op het voorhoofd van iedereen gekleefd worden. De bekende personen kunnen ook gewoon vervangen worden door dieren, gebouwen, planten,...
© 2012 - 2024 Harrys, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wanneer begint de uitverkoop van kerstartikelen?Wanneer begint de uitverkoop van kerstartikelen?Kerstmis gaat gepaard met vele versieringen, kerstartikelen kunnen echter zeer prijzig zijn. Wie verstandig is koopt ker…
De leukste spelletjes voor kinderen van 6 tot 10 jaarDe leukste spelletjes voor kinderen van 6 tot 10 jaarLeuke spelletjes voor binnen en buiten maken van elk kinderfeestje een groot succes. Kinderen in de leeftijd van zes tot…
Het ontstaan van Boxing DayBoxing Day viert men op 26 december, daags na Kerstmis. Het is een nationale feestdag in Groot-Britannië, Canada, Austra…
Kerstmis vieren naar eigen wensmijn kijk opKerstmis vieren naar eigen wensKerstmis is een feest waar zeer velen naar uitzien omdat het voor hen een feest van romantiek en gezelligheid binnen de…

Kerstboom versieren  Hoe versier ik een kerstboom?Kerstboom versieren Hoe versier ik een kerstboom?Een kerstboom versieren is een van de leukste voorbereidingsactiviteiten van de kerstperiode. Een versierde kerstboom is…
Sinterklaas huren  Sinterklaas bezoek tipsSinterklaas huren Sinterklaas bezoek tipsSinterklaas huren zal het Sinterklaasfeest extra leuk en spannend maken voor de kinderen. Ongeveer de helft van de Neder…
Harrys (177 artikelen)
Gepubliceerd: 01-12-2012
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.