mijn kijk op

Kerstmis vieren naar eigen wens

Kerstmis vieren naar eigen wens Kerstmis is een feest waar zeer velen naar uitzien omdat het voor hen een feest van romantiek en gezelligheid binnen de familie is. Anderen zien er juist tegenop omdat het voor hen betekent dat ze weer sterk met hun neus worden gedrukt op het feit dat ze een klein netwerk hebben of zelfs zeer eenzaam zijn. Voor gelovigen is Kerstmis vooral het feest van de geboorte van Jezus Christus. De naam Kerstmis zou afgeleid zijn van Christus-mis of zou te maken kunnen hebben met kerstenen ofwel christelijk maken.

Nachtmis hoogtepunt voor katholieke gelovigen

Voor katholieke gelovigen is bij het vieren van Kerstmis het bijwonen van een avondmis of nachtmis het hoogtepunt. Van alle missen die plaatsvinden gedurende het jaar worden de missen met kerstmis het meest bezocht ook al loopt de belangstelling daarvoor, evenals voor de zondagsvieringen, de laatste jaren ook terug. Hoewel er tegenwoordig met Kerstmis vanaf vroeg in de kerstavond diverse missen zijn is het vooral de nachtmis die het meest tot de verbeelding spreekt. Vroeger werden nachtmissen diep in de nacht gehouden en begonnen vaak om vier uur maar tegenwoordig wordt meestal middernacht aangehouden.

Monarchen, staatshoofden en de paus met kersttoespraken

Een meer wereldlijk gebeuren, maar toch duidelijk refererend aan Kerstmis, zijn de toespraken die op eerste kerstdag worden gehouden door monarchen en staatshoofden en waarvan er een aantal op de televisie wordt uitgezonden en op de radio te beluisteren is. De onderwerpen daarbij kunnen ook op het politieke vlak liggen. Ook de paus houdt op eerste kerstdag een toespraak die geheel in het teken staat van de geboorte van Christus. Hij richt die toespraak op de tienduizenden die zich dan op het Sint-Pietersplein hebben verzameld en op de vele miljoenen die hem wereldwijd volgen op de televisie. Bij pausen van de laatste decennia was het gebruikelijk dat ze aan het slot van de toespraak in tientallen verschillende talen de zegen gaven aan alle gelovigen.

Kerstmis voor velen feest van cadeaus, lekker eten en drinken

Maar kerstmis is meer dan alleen een feest voor gelovigen. Het is ook een feest van elkaar cadeaus geven en lekker eten en drinken. Kerstgewoonten die vaak uit andere landen zijn overgewaaid worden steeds meer overgenomen. Het geven van cadeaus met Kerstmis verdringt voor een groot deel de functie van het Sinterklaasfeest. Reclamefolders, om de consument te stimuleren om de feestvreugde met Kerstmis te vergroten, vallen al eind november in de bus. En dat is al voordat de etalages van de winkels zijn veranderd van de Sinterklaassfeer naar de kerstsfeer.

Commercialisering wordt door velen verafschuwd

Velen verafschuwen het commerciëler worden van Kerstmis. Ook paus Benedictus heeft zich wel eens uitgesproken over de commercialisering van Kerstmis en de gelovigen opgeroepen om door de glitter heen te kijken en ons te richten op het kind in de stal van Bethlehem om ware vreugde en echt licht te vinden. Hij sprak ook woorden als: “Vandaag de dag is Kerstmis een commercieel feest geworden, waarvan de lichtjes het mysterie van Gods nederigheid verbergen, die ons op zijn beurt ook vraagt om nederig en eenvoudig te zijn”. Maar ondanks die woorden en acties om de oorsprong van Kerstmis te behouden gaat de commercialisering gewoon door.

Eigen keuzes

Of Kerstmis nu als gelovig feest wordt ervaren of als alternatief voor het Sinterklaasfeest of gewoon als twee vrije dagen wordt gewaardeerd maakt binnen de jaarcyclus van bijzondere dagen eigenlijk niet zoveel uit. Laat iedereen gewoon zijn eigen keuze maken.

Lees verder

© 2014 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kerstmis in de wereld: Bijzondere kerstgebruikenIn Nederland worden zowel eerste kerstdag (25 december) en tweede kerstdag (26 december) gevierd. De meeste Nederlanders…
Wanneer begint de uitverkoop van kerstartikelen?Wanneer begint de uitverkoop van kerstartikelen?Kerstmis gaat gepaard met vele versieringen, kerstartikelen kunnen echter zeer prijzig zijn. Wie verstandig is koopt ker…
Kerstspel - gezelligheid voor het hele gezinKerstspel - gezelligheid voor het hele gezinWie er aan cadeautjes doet met Kerst kan ook eens een andere weg inslaan dan alleen het uitpakken na het Kerstontbijt of…
Waarom Kerstmis niet voor iedereen een feest isWaarom Kerstmis niet voor iedereen een feest isDe kerstperiode is voor menigeen dé ultieme feestperiode. Mensen doffen zich op, halen meer eten (dan goed voor ze is) i…

Nieuwjaarsbrieven in VlaanderenNieuwjaarsbrieven in VlaanderenOp 1 januari, bij de start van een nieuw jaar, worden traditioneel in Vlaanderen nieuwjaarsbrieven voorgelezen. In Neder…
Nieuwjaar vieren als jong koppelNieuwjaar vieren als jong koppelKerstmis wordt bij vele gezinnen in familiekring gevierd. De feestavond wordt besproken en vervolgens wordt er een heerl…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
  • http://m.spitsnieuws.nl/buitenland/2011/12/kerstmis-commercie
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Kerstmis
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 14-03-2016
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.