mijn kijk opKerstmis vieren naar eigen wens
Kerstmis is een feest waar zeer velen naar uitzien omdat het voor hen een feest van romantiek en gezelligheid binnen de familie is. Anderen zien er juist tegenop omdat het voor hen betekent dat ze weer sterk met hun neus worden gedrukt op het feit dat ze een klein netwerk hebben of zelfs zeer eenzaam zijn. Voor gelovigen is Kerstmis vooral het feest van de geboorte van Jezus Christus. De naam Kerstmis zou afgeleid zijn van Christus-mis of zou te maken kunnen hebben met kerstenen ofwel christelijk maken.
Nachtmis hoogtepunt voor katholieke gelovigen
Voor katholieke gelovigen is bij het vieren van Kerstmis het bijwonen van een avondmis of nachtmis het hoogtepunt. Van alle missen die plaatsvinden gedurende het jaar worden de missen met kerstmis het meest bezocht ook al loopt de belangstelling daarvoor, evenals voor de zondagsvieringen, de laatste jaren ook terug. Hoewel er tegenwoordig met Kerstmis vanaf vroeg in de kerstavond diverse missen zijn is het vooral de nachtmis die het meest tot de verbeelding spreekt. Vroeger werden nachtmissen diep in de nacht gehouden en begonnen vaak om vier uur maar tegenwoordig wordt meestal middernacht aangehouden.
Monarchen, staatshoofden en de paus met kersttoespraken
Een meer wereldlijk gebeuren, maar toch duidelijk refererend aan Kerstmis, zijn de toespraken die op eerste kerstdag worden gehouden door monarchen en staatshoofden en waarvan er een aantal op de televisie wordt uitgezonden en op de radio te beluisteren is. De onderwerpen daarbij kunnen ook op het politieke vlak liggen. Ook de paus houdt op eerste kerstdag een toespraak die geheel in het teken staat van de geboorte van Christus. Hij richt die toespraak op de tienduizenden die zich dan op het Sint-Pietersplein hebben verzameld en op de vele miljoenen die hem wereldwijd volgen op de televisie. Bij pausen van de laatste decennia was het gebruikelijk dat ze aan het slot van de toespraak in tientallen verschillende talen de zegen gaven aan alle gelovigen.
Kerstmis voor velen feest van cadeaus, lekker eten en drinken
Maar kerstmis is meer dan alleen een feest voor gelovigen. Het is ook een feest van elkaar cadeaus geven en
lekker eten en drinken. Kerstgewoonten die vaak uit andere landen zijn overgewaaid worden steeds meer overgenomen. Het geven van cadeaus met Kerstmis verdringt voor een groot deel de functie van het Sinterklaasfeest.
Reclamefolders, om de consument te stimuleren om de feestvreugde met Kerstmis te vergroten, vallen al eind november in de bus. En dat is al voordat de etalages van de winkels zijn veranderd van de Sinterklaassfeer naar de kerstsfeer.
Commercialisering wordt door velen verafschuwd
Velen verafschuwen het commerciëler worden van Kerstmis. Ook paus Benedictus heeft zich wel eens uitgesproken over de commercialisering van Kerstmis en de gelovigen opgeroepen om door de glitter heen te kijken en ons te richten op het kind in de stal van Bethlehem om ware vreugde en echt licht te vinden. Hij sprak ook woorden als: “Vandaag de dag is Kerstmis een commercieel feest geworden, waarvan de lichtjes het mysterie van Gods nederigheid verbergen, die ons op zijn beurt ook vraagt om nederig en eenvoudig te zijn”. Maar ondanks die woorden en acties om de oorsprong van Kerstmis te behouden gaat de commercialisering gewoon door.
Eigen keuzes
Of Kerstmis nu als gelovig feest wordt ervaren of als alternatief voor het Sinterklaasfeest of gewoon als twee vrije dagen wordt gewaardeerd maakt binnen de jaarcyclus van bijzondere dagen eigenlijk niet zoveel uit. Laat iedereen gewoon zijn eigen keuze maken.
Lees verder