Gebruiken en tradities tijdens de adventsperiode
De meeste mensen kennen advent alleen van de adventskalenders die de kinderen gevuld met chocolade in hun schoen vinden voor Sinterklaas. Sommige mensen kennen daarnaast ook nog de adventskrans. Dat de adventsperiode is ontstaan uit het christelijke geloof, kunnen de meeste ook nog wel bedenken, maar waar staat deze periode nou precies voor?
Begin adventsperiode
De meeste adventskalenders laten de adventsperiode beginnen op 1 december, maar officieel is dit niet helemaal waar. Volgens het christelijke geloof begint de advent periode vier zondagen voor Kerstmis, dus ergens tussen 27 november en 3 december. Advent komt van het Latijnse Adventus, wat komst betekent. Dit is dus de periode in voorbereiding op de herdenking van de geboorte van Jezus.
Bron: Condesign, Pixabay De adventskalender
De adventskalender als poster ontstond eind 1800, waarschijnlijk in Duitsland. Inmiddels is van de christelijke traditie in vele huishoudens niets overgebleven maar de adventskalender is bewaard gebleven. Het is een geschenk voor de kinderen geworden. Ze zijn er niet alleen van karton met vierentwintig luikjes waarachter een chocolaatje en een plaatje verborgen zitten, maar ook grote speelgoedmerken zoals LEGO en Playmobil brengen hun eigen adventskalender uit. De adventskalender in deze vorm bestaat al heel lang. In vroegere tijden was er alleen het plaatje als beloning voor het openen van een vakje. De plaatjes waren eerst religieus (engelen en Bijbelse figuren), maar veranderde later in teddyberen en kinderspeelgoed. Het chocolaatje is er later bijgekomen. De adventskalenders met kleine cadeautjes van de grote speelgoedmerken zijn van nog recentere datum. Of je nu gelovig bent of niet, de adventskalender is voor kinderen een leuke manier om na Sinterklaas de periode naar de kerst te overbruggen.
Bron: Jaro N, Pixabay De adventskalender zelf maken
Ook de hobby en knutselbranche heeft zich intussen op de adventskalender geworpen. Er zijn tal van hobbyprojecten te koop die om te toveren zijn tot adventskalender. Ze variëren van houten laatjes tot kartonnen bakjes. Allen voorzien van nummertjes die de volgorde aangeven waarin de laatjes of bakjes geopend moeten worden. Er bestaan nog meer ideeën om zelf een adventskalender vorm te geven, op een manier die bij jouw sfeer rond de kerstdagen past. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een quilt met nummers op zakjes waarin kleine cadeautjes gestopt kunnen worden.
Adventskrans
Een andere manier om de adventsperiode te vieren is met behulp van de adventskrans. Deze krans is gemaakt van dennentakken of sparrentakken en draagt vier kaarsen. De krans is vaak versierd met kleurige linten. Vier zondagen voor kerst wordt de eerste kaars aangestoken. Drie zondagen voor kerst komt hier één kaars bij, en dit gaat ze door totdat vanaf de laatste zondag voor kerst alle vier de kaarsen branden.
Bron: OpenClipartVectors, Pixabay Vooral in Duitsland is de adventskrans nog erg populair. De krans heeft dan ook een Duitse oorsprong. De laatste jaren is de versiering van de krans steeds uitbundiger geworden en wordt hij ook steeds vaker van hout of van riet gemaakt.
De vier kaarsen op de krans hebben een speciale betekenis. De eerste kaars staat voor Jesaja, de profeet die de komst van Jezus voorspelde. De tweede kaars staat voor de bijbel, de derde voor Maria (de moeder van Jezus) en de vierde kaars ten slotte staat voor Johannes de Doper. Soms wordt er midden in de krans nog een vijfde kaars gezet. Deze kaars symboliseert dan de geboorte van Jezus.