Gebruiken en tradities tijdens de adventsperiode

Gebruiken en tradities tijdens de adventsperiode De meeste mensen kennen advent alleen van de adventskalenders die de kinderen gevuld met chocolade in hun schoen vinden voor Sinterklaas. Sommige mensen kennen daarnaast ook nog de adventskrans. Dat de adventsperiode is ontstaan uit het christelijke geloof, kunnen de meeste ook nog wel bedenken, maar waar staat deze periode nou precies voor?

Begin adventsperiode

De meeste adventskalenders laten de adventsperiode beginnen op 1 december, maar officieel is dit niet helemaal waar. Volgens het christelijke geloof begint de advent periode vier zondagen voor Kerstmis, dus ergens tussen 27 november en 3 december. Advent komt van het Latijnse Adventus, wat komst betekent. Dit is dus de periode in voorbereiding op de herdenking van de geboorte van Jezus.

Bron: Condesign, PixabayBron: Condesign, Pixabay

De adventskalender

De adventskalender als poster ontstond eind 1800, waarschijnlijk in Duitsland. Inmiddels is van de christelijke traditie in vele huishoudens niets overgebleven maar de adventskalender is bewaard gebleven. Het is een geschenk voor de kinderen geworden. Ze zijn er niet alleen van karton met vierentwintig luikjes waarachter een chocolaatje en een plaatje verborgen zitten, maar ook grote speelgoedmerken zoals LEGO en Playmobil brengen hun eigen adventskalender uit. De adventskalender in deze vorm bestaat al heel lang. In vroegere tijden was er alleen het plaatje als beloning voor het openen van een vakje. De plaatjes waren eerst religieus (engelen en Bijbelse figuren), maar veranderde later in teddyberen en kinderspeelgoed. Het chocolaatje is er later bijgekomen. De adventskalenders met kleine cadeautjes van de grote speelgoedmerken zijn van nog recentere datum. Of je nu gelovig bent of niet, de adventskalender is voor kinderen een leuke manier om na Sinterklaas de periode naar de kerst te overbruggen.

Bron: Jaro N, PixabayBron: Jaro N, Pixabay

De adventskalender zelf maken

Ook de hobby en knutselbranche heeft zich intussen op de adventskalender geworpen. Er zijn tal van hobbyprojecten te koop die om te toveren zijn tot adventskalender. Ze variëren van houten laatjes tot kartonnen bakjes. Allen voorzien van nummertjes die de volgorde aangeven waarin de laatjes of bakjes geopend moeten worden. Er bestaan nog meer ideeën om zelf een adventskalender vorm te geven, op een manier die bij jouw sfeer rond de kerstdagen past. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een quilt met nummers op zakjes waarin kleine cadeautjes gestopt kunnen worden.

Adventskrans

Een andere manier om de adventsperiode te vieren is met behulp van de adventskrans. Deze krans is gemaakt van dennentakken of sparrentakken en draagt vier kaarsen. De krans is vaak versierd met kleurige linten. Vier zondagen voor kerst wordt de eerste kaars aangestoken. Drie zondagen voor kerst komt hier één kaars bij, en dit gaat ze door totdat vanaf de laatste zondag voor kerst alle vier de kaarsen branden.
Bron: OpenClipartVectors, PixabayBron: OpenClipartVectors, Pixabay
Vooral in Duitsland is de adventskrans nog erg populair. De krans heeft dan ook een Duitse oorsprong. De laatste jaren is de versiering van de krans steeds uitbundiger geworden en wordt hij ook steeds vaker van hout of van riet gemaakt.

De vier kaarsen op de krans hebben een speciale betekenis. De eerste kaars staat voor Jesaja, de profeet die de komst van Jezus voorspelde. De tweede kaars staat voor de bijbel, de derde voor Maria (de moeder van Jezus) en de vierde kaars ten slotte staat voor Johannes de Doper. Soms wordt er midden in de krans nog een vijfde kaars gezet. Deze kaars symboliseert dan de geboorte van Jezus.
© 2012 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Advent in de Katholieke KerkAdvent in de Katholieke KerkIn de weken voorafgaand aan Kerst bereiden christenen zich in de zogeheten Adventstijd voor op dit feest van het Licht.…
Kerstcyclus: een periode vol feestdagenAls we het over "Kerst" hebben, denken we meestal alleen aan Eerste en Tweede Kerstdag. Er gaan echter nog feestdagen vo…
Advent- adventskrans zelf maken & herkomst adventstraditieAdvent- adventskrans zelf maken & herkomst adventstraditieAdvent - Wat houdt dit in, wanneer is de adventstijd of adventsperiode en hoe kun je een adventskrans zelf maken? Advent…
Adventstijd: een eeuwenoude traditie voorafgaande aan KerstAdventstijd: een eeuwenoude traditie voorafgaande aan KerstIn het christendom wordt de periode voorafgaande aan Kerst de adventsperiode of de adventstijd genoemd. De Latijnse naam…

Kerstkaarten - een populaire en geliefde traditieKerstkaarten - een populaire en geliefde traditieDe kerstkaart: elk jaar ontvangt het merendeel van ons in de decembermaand kerstkaarten van kennissen, vrienden en famil…
Kunstkerstboom kopen  De voordelen en tips bij het kopenKunstkerstboom kopen De voordelen en tips bij het kopenEen kunstkerstboom kopen is een veel gebruikte alternatief voor de aanschaf van een echte kerstboom. Een kerstboom kopen…
Bronnen en referenties
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 21-06-2016
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.