Kerstcyclus: een periode vol feestdagen

Als we het over "Kerst" hebben, denken we meestal alleen aan Eerste en Tweede Kerstdag. Er gaan echter nog feestdagen vooraf en ook nog erna. Wist je dat er na de Advent (de voorbereiding) nog twaalf dagen Kerst zijn? De Kerstcyclus is een periode vol feestdagen. Dus eigenlijk meer dan alleen de twee bekende Kerstdagen. De Kerstperiode wordt ook wel Kerstcyclus genoemd. Het is de eerste periode van het kerkelijk jaar. Het begint met de eerste zondag van de "Advent" (begin december) en duurt tot de vierde zondag na Epifanie of ook wel Driekoningen genoemd (begin februari).

Meestal denken we bij Kerst aan 25 en 26 december, namelijk eerste en tweede Kerstdag. Er gaan echter nog kerkelijke feestdagen vooraf en ook nog erna. Deze feestdagen hangen samen met de viering van de geboorte van Jezus

De Kerstcyclus begint met de Adventsperiode (de voorbereiding), gevolgd door twaalf dagen Kerst. Van deze twaalf dagen zijn de eerste twee de bekende Kerstdagen. Na deze Kerstdagen volgen nog een aantal dagen,waaronder o.a. de Driekoningen.

De Adventsperiode

De Advent is de periode vóór het kerstfeest. De eerste Adventszondag is het begin van het kerkelijk jaar. Deze zondag valt altijd tussen 27 november en 3 december. Het is de vierde zondag vóór Kerstmis. De Adventsperiode eindigt na het gebed op de vooravond van Kerstmis, dus op 24 december.

De Advent bestaat uit 4 opeenvolgende zondagen:
  • Eerste Adventszondag : verwachting van de terugkomst van de Messias.
  • Tweede Adventszondag : verwachting van de geboorte: Johannes roept op tot bekering.
  • Derde Adventszondag : verwachting van de geboorte: Johannes kondigt de Messias aan.
  • Vierde Adventszondag : uitziende naar de geboorte van de Messias.

Wat betekent "Advent"?

Het woord Advent komt van het latijns woord: adventus (=komst) en advenire (=naartoe komen). Letterlijk betekent het gewoon : "God komt naar ons toe"

In de Advent bereiden Christenen zich voor op het kerstfeest. De komst en wederkomst van Jezus Christus wordt herdacht. Je ziet in de kerken dat dit symbolisch zichtbaar wordt gemaakt. Een kaarsenstandaard of adventskrans met vier kaarsen. Op elke Adventszondag wordt één kaars aangestoken. De laatste Adventszondag, de zondag voor Kerst dus, branden alle vier de kaarsen. Meestal wordt de kleur paars gebruikt. Paars is de kleur van boete en inkeer. De derde zondag wordt ook wel zalmrose gebruikt om het feestelijke karakter van deze dag aan te geven.

In de Adventsperiode worden er ook overal kerstmarkten gehouden.



De Kerstdagen

Na de Advents beginnen de Kerstdagen, zoals iedereen weet.

  • Eerste kerstdag : (25 december) Hoogfeest van de geboorte van de Heer
  • Tweede kerstdag : (26 december) Hoogfeest van de geboorte van de Heer

Op de Kerstdagen zie je overal kerstbomen en Kerstversieringen. Vaak wordt er uitgebreider gegeten. Mensen nodigen elkaar uit, om samen gezellig de Kerst te vieren.

Waarom zijn de Kerstdagen zo bijzonder?

Kerst is een feest van hoop

  • De kaarslichten zijn symbool voor "hoop"
  • Kerst betekent "licht": de dagen worden weer langer
  • Licht betekent symbolisch de geboorte van Jezus Christus.
  • De groene kleur v.d. kerstboom is symbool voor "nieuw leven"
  • Verlossing van de donkere kant van deze wereld. De komst van het goede.
  • Afsluiten oude jaar en opweg naar het nieuwe jaar.

Kerst is een feest v.d. familie

  • Bij elkaar zijn, erbij horen: Samen eten, bidden, zingen en samen naar de kerk gaan.
  • Aan elkaar denken: Kerstkaarten versturen of op bezoek gaan.
  • Voor elkaar zorgen: Kerstpakketten uitdelen, maaltijd voor daklozen en goede doelen zegels.
  • Bij elkaar komen: Kerstviering, Kerstbijeenkomsten, samen vieren.

Kerst is een feest van Vrede

  • De boodschap van de engelen: Vrede op aarde.
  • De geboorte van een onschuldig kind
  • Een feest van bezinning
  • Wapenstilstand in oorlogstijd

Kerst is een feest van Belofte
  • Een belofte van geluk aan de eenvoudigen, de bedroefden, de hongerigen, de barmhartigen, de vredebrengers en rechtvaardigen.

Kerstdagen hebben een belangrijke betekenis, zoals hierboven is aangegeven. Door een ieder kan het anders geinterpreteerd worden. De Kerst wordt in elk land, volgens de eigen traditie gevierd. Zuid-Afrika kent bijv. geen tweede Kerstdag en in Australië zijn er bijv. grote sportevenementen tijdens kerst. In Congo moet er kip op tafel komen tijdens kerst. Overal is het dus anders.

Zelfs in Nederland is het verschillend. Er zijn zoveel stromingen binnen het geloof, dat Kerst voor elk mens een andere betekenis kan hebben. Er zijn Christenen die altijd naar de kerk gaan tijdens de kerstcyclus, sommigen alleen op de eerste of tweede kerstdag. Een kerstdiner, bij elkaar op bezoek gaan, cadeautjes wel of niet, kerstboom wel of niet; het ligt dus aan de mensen zelf, hoe gelovig ze zijn.



De dagen na Kerst

  • Zondag onder het octaafdag van Kerstmis : Feest van de Heilige Familie Jezus, Maria en Jozef
  • 1 januari : Octaafdag van Kerstmis. Dit is de achtste dag na Kerstmis. Op deze dag wordt hoogfeest gevierd van de heilige Maria, waarop ook de naamgeving van Jezus wordt herdacht. Vroeger werd dit de oudste feestdag van Maria genoemd. Toen er in de kalender ook andere Mariafeesten kwamen, is deze feestdag omgezet in de octaafdag van Kerstmis
  • 6 januari : Driekoningen of Hoogfeest van de Openbaring : Op deze dag worden drie belangrijke momenten uit het leven van Jezus herdacht. Jezus werd als kind aanbeden door wijzen uit het Oosten; God noemde Jezus bij zijn doop zijn "zoon" en het wonder dat Jezus water veranderde in wijn. In de Liturgie wordt dit vaak gevierd op de eerste zondag na 1 januari.
  • 2 februari: Maria Lichtmis. Dit is precies 40 dagen na Kerstmis. Het feest van de Opdracht van de Heer in de Tempel. In Nederland wordt deze dag "Maria Lichtmis" genoemd. Op deze dag herdenkt de Kerk dat Jezus, 40 dagen na zijn geboorte, werd opgedragen in de Tempel van Jeruzalem.
© 2007 - 2025 Elmas, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Advent in de Katholieke KerkAdvent in de Katholieke KerkIn de weken voorafgaand aan Kerst bereiden christenen zich in de zogeheten Adventstijd voor op dit feest van het Licht.…
Hoe wordt kerst wereldwijd gevierd?Hoe wordt kerst wereldwijd gevierd?Wij vieren in Nederland kerst met de familie of het gezin. Er staat een kerstboom in de woonkamer, met misschien wel een…
Kerst gewoontesKerst of kerstmis is een belangrijk jaarlijks feest voor iedereen. De oorspronkelijke gedachte achter kerst is de geboor…
De betekenis van KerstDe betekenis van KerstOp 25 en 26 december vieren we Kerst. Veel mensen doen dit door gezellig samen te eten, een kerstviering in de kerk te b…

Beleef Oud en Nieuw 3 maal!Oud en Nieuw is een van de grootste feesten wat over de gehele wereld gevierd wordt, maar niet op hetzelfde moment. Dit…
Sinterklaasrecepten en lekkernijenSinterklaasrecepten en lekkernijenZo rond Sinterklaastijd komen er weer allerlei lekkernijen op tafel. Wist je dat je een heleboel van deze lekkernijen oo…
Elmas (33 artikelen)
Gepubliceerd: 05-10-2007
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.