Wat is Palmzondag

Wat is Palmzondag Palmzondag is de laatste zondag van de vastenperiode. Op deze dag wordt herdacht dat Jezus een paar dagen voor zijn dood, door de bevolking van Jeruzalem wordt binnengehaald als hun nieuwe koning. Een volk dat al lange tijd wordt onderdrukt door de Romeinen erkent Jezus als hun nieuwe koning, hun Verlosser.

Wat is Palmzondag?

Binnen de kerk wordt Palmzondag ook wel Palmpasen of Passiezondag genoemd. Dit is de laatste zondag voor Pasen, de laatste zondag van de vastenperiode. Deze dag is het begin van zowel de Passietijd als de Goede Week (Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Stille Zaterdag).
Dit wordt gevierd in zowel de katholieke-, de Orthodoxe- en de Protestantse kerk.

Hoe wordt Palmzondag gevierd?

Palmzondag wordt meestal gevierd met een palmpasen optocht. In Europa was Spanje de eerste, namelijk al in de 7e eeuw. Tijdens de Spaanse processie werd Christus uitgebeeld door de bisschop of een priester. Vaak werden er ook 'apostelen' in de stoet opgenomen en bovendien een ezel, wat aanleiding gaf tot de naam 'ezelsfeest'. De eerste van deze optochten in Nederland vond plaats in 1921 in Arnhem. De meeste kinderen die in deze tocht meelopen, dragen een palmpasenstok in de vorm van een kruis.

De Palmpasen stok is een symbool voor de levensboom, Het symbool van de groei- en levenskrachten van de mens en de drager van de geest. De kruisvorm staat voor het Christussymbool. De vruchten en afbeeldingen die we aan de stok hangen zijn de symbolen van de dragers van het nieuwe levenszaad.

Het haantje bovenop de palmpasen stok is voor velerlei uitleg vatbaar. Volgens sommigen is het een verwijzing naar de ontrouwe Petrus. Voordat de haan op Goede Vrijdag kraaide had Petrus, zoals Jezus had voorspeld, drie keer gezegd dat hij Jezus niet kende. De haan kan ook gezien worden als symbool voor Jezus: Christus schudt je wakker en vertelt je dat het licht eraan komt.
In vroeger tijden was het een gewoonte om na afloop van de optocht de stokken weg te geven aan arme of zieke kinderen.

Wat vieren we op Palmzondag ?

Op deze dag wordt herdacht dat Jezus een paar dagen voor zijn dood, door de bevolking van Jeruzalem wordt binnengehaald als hun nieuwe koning. Een volk dat al lange tijd wordt onderdrukt door de Romeinen erkent Jezus als hun nieuwe koning, hun Verlosser. Jezus wordt door de Bijbel inderdaad als de Verlosser en koning gezien, alleen met een koninkrijk dat niet van onze wereld is.

Als Jezus met zijn leerlingen is aangekomen bij de Olijfberg buiten Jeruzalem, stuurt hij twee van zijn apostelen op pad om een ezel te zoeken. Door op een ezel te rijden wilde Jezus zijn nederigheid benadrukken. Via de Oost-poort komt Hij de stad binnen.
De bevolking, gehoord dat Hij in aantocht was, staat hem op te wachten. Zij juichen hem toe, leggen hun mantels op de grond voor de ezel en zwaaien met Palmtakken en legden ook deze op de grond voor Hem.
Een aantal dagen later zullen dezelfde mensen hem honen en bespotten en hem veroordelen tot de dood aan het kruis.

Tot ongeveer 100 jaar geleden waren er intochten op Palmzondag waarbij, men een houten ezel voorttrok met het Christusbeeld erop. Dit geheel werd op een karretje met wielen gezet dat door twaalf mannen door de straten werd getrokken. In de straten stonden mensen met palmtakken de processie toe te zwaaien.

Het was gewoonte om na de viering van Palmpasen in de kerk de gewijde takken mee naar huis te nemen en deze achter het kruisbeeld te steken. Dit moest het gezin bescherming bieden aan onweer en blikseminslag. Deze tak blijft veelal zitten tot het wordt vervangen op palmpasen het jaar daarna.

Symboliek

Er zijn diverse kunstwerken gemaakt over en van de intocht in Jezus in Jeruzalem. Op alle afbeeldingen wordt gezwaaid met palmtakken en olijftakken.
De apostel Johannes echter maakt in zijn evangelie speciaal melding van palmtakken. Deze tak hoorde in die tijd bij overwinnaars, waardoor Johannes Jezus duidelijk als een overwinnaar in zijn evangelie maakt.

Palmpasenliedjes:

Ei koerei
Pal-lem, pal-lem Pa-sen, Ei koerei!
O-ver e-nen zondag krijgen wij een ei
Eén ei is geen ei,
twee ei is een hal-lef ei
drie ei is een Paas-ei!

Recept palmpasen haan

Ingredienten voor vier haantjes:

  • 500 gram bloem
  • 1 theelepel zout
  • 1 zakje droge gist
  • 1 theelepel suiker
  • 3 dl. water of melk
  • krenten of rozijntjes

Bereiding:

  • Doe de bloem, zout, gist en suiker in een kom
  • Maak een kuiltje in de bloem en giet daar het water of de melk in en kneed dit goed door elkaar
  • Bedek de kom met een vochtige doek en laat het deeg ± drie kwartier rijzen op een warme plaats
  • Haal het deeg uit de kom en maak er vier haantjes van, Laat een restant deeg over voor de vleugels
  • Plak de vleugels met een beetje water aan de haantjes vast
  • Pak twee rozijnen of krenten en maak daar de oogjes van, dat kun je in het deeg prikken
  • Bak de haantjes op 225 graden in ± 20 minuten gaar
  • Als ze afgekoeld zijn kunnen ze op de stok worden geprikt, die verder versierd wordt met snoep eitjes, groen uit de tuin en andere lekkernijen
  • Maar u kunt natuurlijk ook de haantjes bij het ontbijt of de lunch eten
© 2006 - 2024 Storm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kinderliedjes: PalmpasenKinderliedjes: PalmpasenBinnen de Katholieke-, Orthodoxe- en Protestantse Kerk wordt de zondag voorafgaande aan Pasen, Palmzondag genoemd. Veel…
Pasen tradities: eieren leggen, Palmpasen en chocolade-eiVanaf februari zijn ze weer volop verkrijgbaar: chocolade paaseieren en paashazen. Ook schilderen we in deze tijd volop…
De Goede Week voor PasenDe Goede Week voor PasenVoor christenen heet de week voor het paasfeest de Goede Week. De week begint met Palmpasen, de zondag voor Pasen en ein…
Pasen, de feestdag na de vasten- en passietijdPasen, de feestdag na de vasten- en passietijdOp de dag van Pasen, tussen 22 maart en 25 april, wordt gevierd dat Jezus uit zijn graf is opgestaan. Op de zogenaamde G…

Wat is Witte DonderdagWat is Witte DonderdagWitte Donderdag is de dag van het Laatste Avondmaal. Aangelegen aan het maal voorspelt Jezus het verraad van een van de…
Christelijke feestdagen: CarnavalChristelijke feestdagen: CarnavalCarnaval, een van de gezelligste feesten in Nederland, zeker in het zuiden van het land. Lees hier meer over het ontstaa…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Broederhugo, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Storm (568 artikelen)
Laatste update: 23-06-2015
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.