Christelijke feestdagen: Carnaval

Christelijke feestdagen: Carnaval Carnaval, een van de gezelligste feesten in Nederland, zeker in het zuiden van het land. Lees hier meer over het ontstaan van dit feest.

Wanneer is het Carnaval?

Carnaval, het feest van de zotten, is de drie- of vierdaagse viering van de Vastenavond, die 40 dagen voor Pasen plaatsvind. Het feest vindt altijd plaats tussen 2 februari en 8 maart.

Vroeger gingen de kinderen langs de deuren om te vragen om eten, het idee van Sint Maarten dus. Op de woensdag na Vastenavond, Aswoensdag genoemd, begint de vastperiode. Vanaf Vastendag mogen ze tot Pasen geen vlees eten, en verder heel sober leven. Het snoep dat door de kinderen is verzameld, wordt dan ook opgeborgen in een vastentrommeltje.

Carnaval begint drie dagen voor Aswoensdag. Op de 11e van de 11e (Sint Maarten) om 11 minuten over 11 wordt Prins Carnaval voor het komende jaar gekozen. 11 is namelijk het gekkengetal en staat symbool voor Carnaval, het feest van de zotten.

Tijdens Carnaval krijgen verschillende plaatsnamen een andere naam, Den Bosch wordt bijvoorbeeld Oeteldonk, Breda wordt Kielegat en Bergen Op Zoom Krabbegat. De standaardgroet tijdens het feest is "Alaaf."

Het ontstaan van Carnaval

Het is niet helemaal zeker hoe Carnaval is ontstaan, een idee is dat de gelovigen voor de vastenperiode nog eenmaal uit de band konden springen. Wel is duidelijk dat de 40 dagen vasten staan voor de 40 dagen die Jezus vastte in de woestijn. Ook is het een periode van bezinning. De naam Carnaval is afgeleid van het Latijnse Came Vale, dat "vaarwel aan vlees" betekent.

Inmiddels wordt Carnaval, net als meer gelovige feesten, meer op een heidense manier gevierd. Het feest gaat gepaard met optochten met praalwagens, veel bier en dans. Er zijn zelfs verschillende Carnavalsverenigingen actief in Nederland, veelal in het zuiden van het land.

Carnaval in andere landen

Carnaval is geen typisch Nederlands feest. Het wordt ook gevierd in Venetië, New Orleans (Mardi Gras) Nice en uiteraard Brazilië. Jaarlijks vindt daar in Rio de Janeiro de bekendste, en blootste carnavalsoptocht ter wereld plaats. De schaarsgeklede dames zijn een wereldberoemd verschijnsel.
© 2006 - 2024 Funkyfish, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Carnaval in New Orleans: wat is Mardi Gras van de Cajuns?Carnaval in New Orleans: wat is Mardi Gras van de Cajuns?In Nederland kunnen ze carnaval vieren, maar in New Orleans gaat het er nog wat heftiger aan toe. Daar wordt Mardi Gras…
Carnaval in NederlandCarnaval in NederlandElk jaar, voor de Vastentijd begint, wordt weer carnaval gevierd in het zuiden van het land. Maar waarom wordt carnaval…
Weetjes over feestdagen: bijzonderheden feestdagenWeetjes over feestdagen: bijzonderheden feestdagenWe vieren ze vaak elk jaar weer zonder te weten waar ze voor staan. De feestdagen. Of waar de namen van deze feestdagen…
Carnaval vieren in NederlandCarnaval vieren in NederlandIn Nederland wordt carnaval voornamelijk onder de rivieren gevierd en in België vrijwel overal. We hebben het hier verde…

Wat is PalmzondagWat is PalmzondagPalmzondag is de laatste zondag van de vastenperiode. Op deze dag wordt herdacht dat Jezus een paar dagen voor zijn dood…
Christelijke Feestdagen - Sint MaartenChristelijke Feestdagen - Sint MaartenTijdens Sint Maarten gaan kleine kinderen met lampionnen zingend langs de deuren om snoep op te halen. Maar was dit wel…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: 489327, Pixabay
Funkyfish (226 artikelen)
Laatste update: 10-01-2020
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.