Christelijke feestdagen: Carnaval
Carnaval, een van de gezelligste feesten in Nederland, zeker in het zuiden van het land. Lees hier meer over het ontstaan van dit feest.
Wanneer is het Carnaval?
Carnaval, het feest van de zotten, is de drie- of vierdaagse viering van de Vastenavond, die 40 dagen voor Pasen plaatsvind. Het feest vindt altijd plaats tussen 2 februari en 8 maart.
Vroeger gingen de kinderen langs de deuren om te vragen om eten, het idee van Sint Maarten dus. Op de woensdag na Vastenavond, Aswoensdag genoemd, begint de vastperiode. Vanaf Vastendag mogen ze tot Pasen geen vlees eten, en verder heel sober leven. Het snoep dat door de kinderen is verzameld, wordt dan ook opgeborgen in een vastentrommeltje.
Carnaval begint drie dagen voor Aswoensdag. Op de 11e van de 11e (Sint Maarten) om 11 minuten over 11 wordt Prins Carnaval voor het komende jaar gekozen. 11 is namelijk het gekkengetal en staat symbool voor Carnaval, het feest van de zotten.
Tijdens Carnaval krijgen verschillende plaatsnamen een andere naam, Den Bosch wordt bijvoorbeeld Oeteldonk, Breda wordt Kielegat en Bergen Op Zoom Krabbegat. De standaardgroet tijdens het feest is "Alaaf."
Het ontstaan van Carnaval
Het is niet helemaal zeker hoe Carnaval is ontstaan, een idee is dat de gelovigen voor de vastenperiode nog eenmaal uit de band konden springen. Wel is duidelijk dat de 40 dagen vasten staan voor de 40 dagen die Jezus vastte in de woestijn. Ook is het een periode van bezinning. De naam Carnaval is afgeleid van het Latijnse Came Vale, dat "vaarwel aan vlees" betekent.
Inmiddels wordt Carnaval, net als meer gelovige feesten, meer op een heidense manier gevierd. Het feest gaat gepaard met optochten met praalwagens, veel bier en dans. Er zijn zelfs verschillende Carnavalsverenigingen actief in Nederland, veelal in het zuiden van het land.
Carnaval in andere landen
Carnaval is geen typisch Nederlands feest. Het wordt ook gevierd in Venetië, New Orleans (Mardi Gras) Nice en uiteraard Brazilië. Jaarlijks vindt daar in Rio de Janeiro de bekendste, en blootste carnavalsoptocht ter wereld plaats. De schaarsgeklede dames zijn een wereldberoemd verschijnsel.