InfoNu.nl > Kunst en Cultuur > Feestdagen > Pasen, de feestdag na de vasten- en passietijd

Pasen, de feestdag na de vasten- en passietijd

Pasen, de feestdag na de vasten- en passietijd Op de dag van Pasen (tussen 22 maart en 25 april) wordt gevierd dat Jezus uit zijn graf is opgestaan. Op de zogenaamde Goede Vrijdag stierf hij aan het kruis en werd in een uit de rotsen uitgehouwen graf gelegd. Er werd een grote steen voor dit graf gerold. Op de avond van Paas-zaterdag houdt de Rooms-Katholieke kerk een Paaswake, een mis ter voorbereiding op Paaszondag. Op Paaszondag wordt gevierd dat Jezus uit zijn graf is opgestaan.

Passiezondag

Halverwege de vastentijd (die de voorbereiding is op Pasen), de voorlaatste zondag voor Pasen, is Passiezondag.
Passiezondag luidt de passietijd in, het lijden en de dood van Jezus Christus. Op Passiezondag werd besloten dat Jezus ter dood gebracht zou worden. Op deze dag worden in de Katholieke kerk de beelden bedekt met doeken. Jezus zou zich in deze tijd verborgen hebben gehouden, omdat zijn uur nog niet gekomen was. Deze ook "zwarte zondag" genoemde dag en de dagen erna herinneren aan de lijdensweg van Jezus Christus.

Palmzondag

Met palmtakken werd Jezus begroet bij zijn intocht in Jeruzalem, gezeten op een ezel. De joden zagen hem als hun Messias.
Tegenwoordig wordt deze processie nog steeds gehouden. Kleine meisjes, als maagd gekleed in witte jurkjes, dragen gewijde palmtakken. Deze intocht herinnert aan de tocht van Jezus, die hij maakt om de mensheid te verlossen. Palm- en olijftakken worden gewijd als bescherming tegen ziekte en dood. Na de mis op Palmzondag worden takjes mee naar huis genomen en achter een kruisbeeld (dat in alle katholieke huizen hangt) gestoken.

De Palmpaasstok, die in veel processies ook wordt meegedragen, refereert aan de aloude Meiboom, vanwege de naderende lente. Aan de Palmpaasstok zitten versierde broodjes in de vorm van hanen (symbool van het naderende licht), voor de christenen een symbool van de verloochening door Petrus, een broodje in de vorm van een wiel (de zon) en slingers van vruchten en noten.

Met Palmpasen begint de Goede Week ( de heilige week). In deze week, op Witte Donderdag, werden vroeger zonden kwijtgescholden en werd men weer opgenomen in de kerk.

Witte Donderdag

Op deze dag begon het lijden van Jezus Christus (Kruispasen). Vanaf deze dag tot Pasen zwijgen de klokken. Op deze avond nuttigde Jezus zijn Laatste Avondmaal met zijn twaalf discipelen. Aan tafel voorspelde Hij het verloochenen door Petrus en het verraad van Judas. In de vroege ochtend van vrijdag werd Jezus Christus op de Olijfberg gevangen genomen.
De zegen van de paus op Paaszondag "Urbi et Orbi" herinnert aan de kwijtschelding van de zonden.

Goede Vrijdag

Op vrijdag werd Jezus gevangen genomen. Zijn leerling Judas had hem verraden: "Dit is de man die zich uitroept als koning van de joden". Petrus ondertussen, verloochende Jezus, hij zou hem niet kennen: "Voor de haan drie maal heeft gekraaid, zult gij drie maal zeggen dat gij mij niet kent". Eerst moest Jezus voorkomen voor de hogepriesters Annas en Kajafas. Later voor landvoogd Pilatus. Die waste zijn handen (in onschuld) om aan te geven dat het volk de dood van Jezus wilde. Keizer Herodes Antipas veroordeelde Jezus. Hij moest zijn eigen kruis dragen naar de berg Golgotha en werd gekruisigd.

Pasen

In de nacht van vrijdag op zaterdag werd Jezus van het kruis gehaald en in een uit rotsen uitgehouwen graf gelegd.
Op de dag van Pasen bleek Hij te zijn opgestaan uit zijn graf. Buiten de kerk wordt Pasen door weinig mensen "gevierd". De Mattheus Passion en de Passiespelen in Tegelen zijn bij eenieder bekend. Zij worden gespeeld met Pasen.

En hoe zit het dan met die eieren? Vogels leggen in de lentetijd hun eieren. Het ei is het symbool voor vruchtbaarheid en nieuw leven.

Er zijn meer verklaringen voor de haas:
  • de haas heeft altijd zijn ogen open, een symbool voor de opstanding van Jezus Christus.
  • het dier staat bekend om zijn voortplantingsvermogen (konijnen kwamen uit droge Spaanse streken naar Nederland en waren door het natte Nederlandse land niet zo veelvuldig aanwezig).

Paasvuren herinneren aan de aloude Germaanse gebruiken om afscheid te nemen van het oude jaar en het begroeten van de nieuwe lente.

Groene Pasen, witte kerst.

Lees verder

© 2012 - 2020 Wilvdvleuten, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Goede Week en PasenGoede Week en PasenHoe zat het ook alweer met de Goede Week en Pasen? Wat herdenken we? Wat vieren we? In dit artikel vindt u de Katholieke…
Pasen en liturgische vieringen rondom dat hoogfeestPasen en liturgische vieringen rondom dat hoogfeestHet hoogfeest van Pasen kent een aantal liturgische vieringen om die feestdag heen waardoor er sprake is van een paascyc…
Pasen tradities: eieren leggen, Palmpasen en chocolade-eiVanaf februari zijn ze weer volop verkrijgbaar: chocolade paaseieren en paashazen. Ook schilderen we in deze tijd volop…
Kinderliedjes: PalmpasenKinderliedjes: PalmpasenBinnen de Katholieke-, Orthodoxe- en Protestantse Kerk wordt de zondag voorafgaande aan Pasen, Palmzondag genoemd. Veel…
Wat is PalmzondagWat is PalmzondagPalmzondag is de laatste zondag van de vastenperiode. Op deze dag wordt herdacht dat Jezus een paar dagen voor zijn dood…
Bronnen en referenties
  • Van Allerheiligen tot Sint-Juttemis, I. van Eijk

Reageer op het artikel "Pasen, de feestdag na de vasten- en passietijd"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Wilvdvleuten
Laatste update: 05-04-2013
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!