Eenvoudige Sinterklaas surprises van (zout) brooddeeg

Eenvoudige Sinterklaas surprises van (zout) brooddeeg Met (zout) brooddeeg maak je in een handomdraai leuke Sinterklaas surprises. Zoutdeeg bestaat uit natuurlijke ingrediënten, maar door het hoge zoutgehalte is het deeg niet eetbaar. Zoutdeeg wordt hard als je het afbakt of laat drogen aan de lucht. Je kunt er bijv. persoonlijke labels voor aan de pakjes van maken, of een chocoladeletter voor iemand die graag snoept. Voor een kok of keukenprinses maak je een mooie snijplank, voorzien van een persoonlijke tekst. Na het afbakken verf je de surprises en versier je ze met figuurtjes of letters.

Wat is (zout) brooddeeg?

Zoutdeeg wordt gemaakt van natuurlijke ingrediënten. Zoutdeeg is niet eetbaar, maar het is niet erg als de kinderen een stukje proeven. Je kunt het gebruiken in de plaats van klei. Zoutdeeg wordt hard na het afbakken in de oven. Ook buiten de oven wordt het deeg hard. Dan duurt het wel veel langer.

Gekleurd zoutdeeg

Wil je graag zoutdeeg in verschillende kleurtjes? Voeg dan een paar druppels voedingskleurstof aan het water toe. Kneed het water goed door het deeg. Om te voorkomen dat de kleurstof afgeeft, gebruik je handschoentjes.

Ingrediënten voor het maken van (zout) brooddeeg

 • 500 gram witte bloem
 • 250 gram zout
 • 250 ml water
 • 1 eetlepel olie

De bereiding

 • Meng de bloem met het zout in een kom.
 • Voeg wat water en de olie toe. De olie maakt het deeg soepel.
 • Kneed het geheel, of gebruik hier een mixer met deeghaken voor.
 • Voeg steeds wat water toe en blijf goed kneden, totdat er een soepel deeg ontstaat.
 • Voeg wat bloem toe wanneer het deeg kleverig blijft.
 • Voeg wat water toe wanneer het deeg droog en korrelig blijft.
 • Om te voorkomen dat het deeg uitdroogt bewaar je het in een plastic zak.
 • Strooi wat bloem op de werkplek om te voorkomen dat het deeg aan de ondergrond blijft plakken.
 • Rol het deeg uit met een deegroller.
 • Gebruik een deegroller, mesje, vormpjes enz. voor het maken van de mooiste creaties.
 • Leg een vel bakpapier op de bakplaat.
 • Leg nu de werkstukken op het bakpapier.

In de oven

 • Schuif de bakplaat, met de werkstukken, in het midden van de onverwarmde oven.
 • Zet de oven aan op 150 graden Celsius, een heteluchtoven op een lagere temperatuur.
 • De baktijd ligt tussen de één en drie uur, afhankelijk van de dikte van de werkstukken. De werkstukken mogen niet bruin worden.
 • Laat de werkstukken in een gesloten oven afkoelen. Ze zijn goed wanneer ze na het afkoelen keihard zijn.
 • Werk het brooddeeg af met verf of lak.
 • Heb je nog deeg over? In een luchtdicht afgesloten zak blijft het nog een week goed in de koelkast.

Wat kun je maken van zoutdeeg?

Zoutdeeg lijkt op klei. Het is een soepel deeg dat je in elke gewenste vorm kunt kneden. Je kunt er bijv. labels, een chocoladeletter of een snijplank van maken.

Labels voor aan de pakjes

Versier de pakjes met zelfgemaakte labels van brooddeeg. Op de labels stempel je de naam van de ontvanger. De overgebleven ruimte kun je eventueel versieren met plaatjes, stickers of ander decoratiemateriaal. De labels vallen extra op als je kiest voor neutraal inpakpapier. Bevestig de labels met een mooi gekleurd lint of met een stuk touw aan het pakje.

Werkwijze

Neem een stuk brooddeeg en rol het gelijkmatig uit met een deegroller. Met de bovenkant van een glas of kopje druk je een mooi rondje uit het deeg. Met de dop van een stift druk je hier een gaatje in waar een lint door kan zodat je de label aan het pakje kunt bevestigen. Na het afbakken kun je de labels verven of aflakken. Je kunt ook labels in andere vormen maken.

Een chocoladeletter als sinterklaas surprise

Voor mensen die graag snoepen. Het is ook leuk om meerdere letters te maken. Maak voor elke letter een pakje en een gedichtje. Als de ontvanger alle pakjes heeft gekregen, vormen de letters samen een woord of een naam.

Werkwijze

Rol het deeg met een deegroller gelijkmatig uit. Snijd met een mesje de gewenste letter(s) uit het brooddeeg. Na het afbakken verf je de letter(s) in de gewenste kleur.

Snijplank

Voor een keukenprinses of de kok.

Werkwijze

Rol het deeg met een deegroller gelijkmatig uit. Snijd met een mesje het deeg in de vorm van een snijplank. Na het afbakken kun je de snijplank verven en voorzien van een tekst, of andere figuren en decoraties. De letters van het alfabet en andere figuren kun je online opzoeken en daarna uitprinten. Knip de letters of figuren uit het papier en verf ze op de snijplank.

Er is natuurlijk nog veel meer mogelijk, zeker als je een beetje creatief bent. Andere ideeën voor surprises zijn: een kaarsenstandaard, sinterklaas- en zwarte pietfiguurtjes, fruit, brood en dieren. Hier kun je bijv. een kijkdoos van maken.
© 2013 - 2024 Liza, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
SinterklaasfeestWat zijn de typische kenmerken van het sinterklaas feest en hoe is het ontstaan? waarom word er nu pakjesavond gevierd?
Voorbeelden van leuke Sinterklaas surprisesPakjes avond komt er weer aan. Veel gezinnen vieren deze avond met het geven van surprises aan elkaar. Maar een Sinterkl…
Calorieën in SinterklaassnoepgoedHet is Sinterklaastijd: de winkels liggen vol verleidelijke chocoladeletters, pepernoten, speculaasbrokken en banketstav…

SinterklaasquizSinterklaasquizHeb je zin in een grappige en leerzame sinterklaasquiz? Bijvoorbeeld omdat je tussen het aanhoren van alle sinterklaasge…
Hoe schrijf je een sinterklaasgedicht?Hoe schrijf je een sinterklaasgedicht?Elk jaar rond 5 december wordt er in Nederland in vrijwel alle gezinnen en scholen Sinterklaas gevierd. Vaak worden er l…
Liza (204 artikelen)
Laatste update: 21-11-2018
Rubriek: Kunst en Cultuur
Subrubriek: Feestdagen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.